Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Gat in de begroting

Van waar komt het gat in de begroting? De Tijd merkte op 5 maart op: “Stilaan wordt duidelijk dat de regering met de miljarden aan belastingverlagingen voor bedrijven en werknemers eigenlijk geld heeft uitgegeven dat ze niet heeft. Met een tekort van ruim 10 miljard euro en een schuld van 107 procent van het bruto binnenlands product is er eigenlijk geen ruimte om extra geld uit te geven. Pas als de begroting onder controle is, kan een land zich zoiets veroorloven. De regering rekent erop dat de belastingverlagingen de economische groei een boost geven en zo meer belastinginkomsten in het laatje brengen, maar vooralsnog is daar weinig van te merken.” Hoezo geld dat aan de werknemers werd uitgegeven? Is dat de newspeak voor cadeaus aan de werkgevers die minder indirect loon moeten betalen aan werknemers? Wat we aan indirect loon inleveren, is inderdaad een cadeau. Maar niet voor ons, wel voor de werkgevers. Het extra netto loon waar de liberalen over opscheppen laat overigens ook nog op zich wachten. De beloofde 100 euro extra netto zou wel eens in het zwarte gat van de begroting kunnen verdwijnen…


Extra taksen

Wat kregen de gewone werkenden in ons land van de huidige regering? Volgens Eurostat vooral extra belastingen en taksen. De Tijd schreef deze week: “In januari was België volgens Eurostat alvast het land met de hoogste inflatie van de hele Europese Unie. De belangrijkste oorzaken zijn de belastingverhogingen die de verschillende overheden doorvoerden: denk aan de btw-verhoging op elektriciteit, de verhoging van het inschrijvingsgeld voor hogere studies, het optrekken van de accijnzen op alcohol en de suikertaks op frisdranken.” Waar de Europese inflatie onder 0 ging, was er in ons land een stijging met 1,4%.


900 miljoen euro afgewezen

Om de zoektocht naar de miljarden voor het gat in de begroting spannend te houden, besliste de regering alvast om te protesteren tegen de 942 miljoen euro die ze van de grote bedrijven moet terugvorderen van Europa. De Standaard schreef deze week: “Begin januari raakte bekend dat Europa eist dat België 700 miljoen euro terugvordert van 36 multinationals die gebruikt maakten van het fiscale gunstregime. Europa oordeelde dat het ging om verboden staatssteun. Dat bedrag kwam overeen met het belastingvoordeel dat die bedrijven genoten tot en met 2013. Maar intussen heeft de fiscus ook het voordeel berekend voor het jaar 2014. Daardoor staat de teller nu op 942 miljoen euro. Dat is het bedrag dat teruggevorderd moet worden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) onderhandelt nog altijd met de Europese Commissie om die terugvordering te vermijden of te laten uitstellen tot na een mogelijke rechtszaak. Maar het ziet er niet naar uit dat hij daarin zal slagen. Intussen is alles in stelling gebracht om de beslissing van de Commissie aan te vechten bij het Europees Hof van Justitie. Maar dat beroep werkt in principe niet opschortend.”


Bedrijfswagens

Op een ogenblik dat zelfs het VBO opmerkt dat de fileproblemen een economische kost hebben, geschat op 8 miljard euro per jaar (of een pak meer dan wat in dit land aan openbaar vervoer wordt besteed!), kan er voor de regering niet aan de bedrijfswagens geraakt worden. Die bedrijfswagens zorgen ervoor dat in ons land meer luxewagens rondrijden. De Tijd schreef zaterdag: “België is een walhalla voor producenten van luxeauto’s. Mede door de populariteit van de bedrijfswagen worden in ons land per hoofd van de bevolking ruim twee keer zoveel nieuwe exemplaren van premiummerken verkocht als in de rest van Europa. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op basis van de recentste inschrijvingscijfers en verkoopresultaten van de grootste premiummerken BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volvo en Porsche.”


Vrouwendag

turkije

Op nu.nl lazen we zondag: “De Turkse politie heeft een demonstratie ter gelegenheid van de aanstaande Internationale Vrouwendag met rubberkogels uiteengejaagd. Minstens één vrouwelijke betoger werd opgepakt en kortstondig vastgehouden. De honderden demonstranten waren op zondag de straat opgegaan in de hoop meer volk te trekken dan ze dinsdag, de officiële Vrouwendag, zouden kunnen. Ze lapten het verbod dat de gouverneur van Istanbul had uitgevaardigd aan hun laars. In Ankara kwam het ook van duw- en trekwerk tussen geestverwante betogers en de politie. Volgens de Verenigde Naties is het met de positie van vrouwen in Turkije slecht gesteld. Ze hebben zelden een baan en huiselijk geweld is schering en inslag.” Niet alleen de vrouwen hebben het moeilijk in Turkije, ook minderheden zoals de Koerden worden hardhandig aangepakt. Als op internationale vrouwendag dan nog eens Koerdische vrouwen betogen, is er geen houden meer aan de repressie van Erdogan en co. Redenen genoeg voor de EU om een akkoord te sluiten met Turkije dus.


Andere tijden

Dit is hoe N-VA reageerde toen andere partijen in de regering een gat in de begroting kenden:

gatindebegroting


Gesjoemel bij verkoop financietoren

De Standaard schreef op 9 maart: “De verkoop van de Financietoren aan de Nederlandse groep Breevast ging volgens de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gepaard met heel wat financieel gesjoemel. Hugo D.R. en Yves V.G, twee lobbyisten, zijn eind vorige maand in Brussel veroordeeld omdat ze enkele miljoenen euro’s smeergeld – zelf noemen ze het commissie – hebben opgestreken bij de verkoop van de Brusselse Financietoren in 2001. Dat vernam De Standaard. Ook Michel B., een voormalige adviseur van de toenmalige minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (Open VLD) die toen verantwoordelijk was voor de verkoop, stond mee terecht. Maar de feiten tegen B., tot 2006 ook bestuurslid van de Belgische staatsholding FPIM, zijn volgens de rechtbank verjaard. De zaak draait rond de omstreden verkoop van de Financietoren aan de Nederlandse groep Breevast. Het ging om een zogenaamde ­sale-and-lease-backconstructie. De overheid verkocht het gebouw voor 311 miljoen euro aan Breevast, om het nog dezelfde dag weer te huren. Oorspronkelijk waren er in de zaak vier verdachten. Hugo D.R, Yves V.G., diens vader Rony V.G. en Michel B. Maar Rony V.G. is ondertussen overleden. Samen zouden ze een kleine 5 miljoen euro hebben gekregen van Breevast, geld dat ze voor de fiscus verborgen in Luxemburgse vennootschappen en op bankrekeningen tot op de Maagdeneilanden toe.” Sjoemelen onder het oog van de fiscus blijft nog steeds de meest interessante piste. De rechter sprak immers milde straffen uit: “De rechtbank sprak milde straffen uit, omdat ze van oordeel is dat de redelijke termijn overschreden is. Het onderzoek sleepte al aan sinds 2006. Yves V.G kreeg 1 jaar effectieve gevangenisstraf, Hugo D.R 18 maanden. Als de twee in beroep gaan, zal de zaak wellicht ook voor hen verjaren.”


Opslag voor zichzelf

De Morgen op 10 maart: “Eén minister in de regering-Michel krijgt dit jaar opslag: financiënminister Johan Van Overtveldt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. In de begroting van 2016 staat 3.000 euro extra ingeschreven. “Een foutje van de administratie”, klinkt het. De overheids­lonen worden pas in december geïndexeerd, maar de wedde en representatiekosten van minister Van Overtveldt (N-VA) stijgen dit jaar met 1,4 procent. In 2015 ging het om 223.000 euro, in 2016 om 226.000 euro. Opmerkelijk, want de wedde en onkosten van zijn collega’s zijn niet gestegen, op die van staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) na. Zij gaat van 212.000 naar 217.000 euro. Sleurs werkt onder de vleugels van Van Overtveldt. Heeft de minister zichzelf en Sleurs opslag gegeven? “Zo werkt het niet”, zegt zijn woordvoerder. “Opslag was niet de bedoeling. Het gaat om een fout van de overheidsdienst Financiën”, aldus Hans D’Hondt. Volgens de woordvoerder wordt de fout rechtgezet. Wat er te veel is gestort, wordt de maand nadien afgehouden.” Het ‘foutje’ werd eerder al drie keer aangekaart door de PVDA in het parlement. Maar toch blijft Van Overtveldt de onschuld zelve spelen. Overigens opmerkelijk dat ze voor zichzelf wel indexaanpassingen doorvoeren.



Zuipen voor de begroting

Het gat in de begroting wordt mee veroorzaakt door tegenvallende inkomsten. Dan kijken de media niet zozeer naar de grootste tegenvaller inzake inkomsten, de lagere belastinginkomsten als gevolg van de cadeaus aan de bedrijven. Neen, het is makkelijker om de verantwoordelijkheid bij ons te leggen. Het is allemaal de schuld van de gewone mens. En dat kan meteen met cijfers onderbouwd worden: we drinken immers niet genoeg. Het Belang van Limburg stelde op 11 maart: “De regering heeft de opbrengst van de accijnsverhoging op sterkedrank en wijn veel te optimistisch ingeschat. Gehoopt werd dat er maandelijks 15 miljoen extra zou binnenkomen in de staatskas. In werkelijkheid is dat amper 600.000 euro. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens minister Johan Van Overtveldt is het “te vroeg” om nu al conclusies te trekken. De accijnsverhoging ging in november van vorig jaar in. Op een fles sterkedrank kwam er gemiddeld 2,6 euro bij. Het was een van de maatregelen van de regering om het gat in de begroting te dichten. Volgens sectorfederatie Vinum Et Spiritus werd in januari 53 miljoen euro opgehaald aan accijnzen op alcoholische dranken. Dat is slechts 600.000 euro meer dan in januari 2015, terwijl de regering op extra maandelijkse inkomsten ter waarde van 15 miljoen had gerekend.” Behalve dat dit cijfer slechts een peulschil is in vergelijking met de cadeaus voor de grote bedrijven, kunnen we hieruit enkel concluderen dat de regering ons allemaal een alcoholverslaving wil bezorgen. Ongetwijfeld ook in naam van de westerse ‘waarden en normen’?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig