Britse ambtenarenstaking

Gisteren en vandaag wordt gestaakt door een groot aantal Britse ambtenaren. De staking wordt georganiseerd door de vakbond PCS, waarin onze kameraden een belangrijke invloed hebben. PCS-voorzitter Janice Goodrich is een lid van de Schotse afdeling van het CWI en in de nationale leiding zijn nog verschillende andere CWI-leden verkozen.

De staking van de ambtenaren is gericht tegen de plannen van het management van de Department for Work and Pensions (DWP, Departement van tewerkstelling en pensioenen) om 18.000 jobs te schrappen.

Rob Williams, verkozen in de nationale leiding van de PCS, zei: "De meeste werknemers in de DWP vinden nu al dat er onvoldoende bezetting is om hun job degelijk uit te voeren." De 85.000 leden van de Public and Commercial Services Union (PCS) zijn dan ook woedend over de plannen van de regering om verder te besparen.

De onderhandelingen met het management werden afgebroken nadat de PCS een eerder aangekondigde stakingsactie schorste om onderhandelingen mogelijk te maken naar aanleiding van een licht verbeterd voorstel inzake loonsvoorwaarden.

John McInally, lid van de nationale leiding van de PCS en mee verantwoordelijk voor de sector DWP, legde uit: "Onze leden zijn tegen het nieuwe verloningssysteem, overal in het land zijn de ambtenaren ongerust over hun loonsvoorwaarden. Wij zeiden aan het management dat we deze maatregelen opnieuw wilden bediscussiëren en dat we anders de geplande staking zouden laten doorgaan. Het management ging akkoord om ook dit opnieuw te onderhandelen, waardoor de stakingsacties tijdelijk uitgesteld werden. Blijkbaar waren ze wel niet ernstig toen ze aankondigden bereid te zijn tot onderhandelen."

Vlak na het schorsen van de eerste aangekondigde stakingsacties, werd bekend dat er plannen bestaan om 18.000 jobs te schrappen tegen 2006, waarop toch in staking werd gegaan.

"Het personeel is vooral kwaad over de lage lonen", zei Rob Williams. "Ik sprak met een nieuw vakbondslid die net begonnen is in de DWP nadat hij werd ontslagen op zijn vorige job. Hij begon als ambtenaar aan ongeveer de helft van het loon dat hij vroeger had. Hij dacht dat de job gemakkelijk zou zijn, gelet op het relatief lage loon. Maar hij was geschokt door de moeilijkheid van zijn job en de verantwoordelijkheden die hij moet dragen. Je moet heel wat verantwoordelijkheden aankunnen en je staat onder zware druk, en dat voor een loon dat je ook kunt krijgen door in de supermarkt de rekken aan te vullen."

Vastberaden stakingsacties zullen het management duidelijk maken dat ze niet zomaar hun plannen kunnen doorvoeren. De campagne van de vakbond is van enorm belang om ervoor te zorgen dat de ambtenaren degelijke arbeids- en loonsvoorwaarden kunnen afdwingen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist