Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Democratie zoals in Marokko

Minister Jan Jambon is helemaal geen racist. Absoluut niet. Meer nog, hij verklaarde zich deze week fan van het Marokkaanse regime. Dat dit een dictatoriaal bewind is dat een repressief beleid voert tegen onderdrukte minderheden of tegen protesterende werkenden, neemt Jambon er wellicht met alle plezier en bewondering bij. Ook het feit dat privacy voor zo’n dictatuur geen probleem is, vindt Jambon interessant. Hij haalde er het idee van een database voor vingerafdrukken in ons land. “Hier in Marokko is men zelfs al aan het denken aan gezichtsherkenning, de volgende stap is een irisscan op de identiteitskaart,” verklaarde hij. Waarom kan dit in België moeilijker liggen dan in Marokko? “Hier hebben ze geen privacycommissie, hé.” Zijn collega Francken vulde aan: “Marokko staat ver voor op dit vlak, ook op Europa. Veiligheid komt hier duidelijk op de eerste plaats.” Jambon achteraf: “Ik weet dat er juridische bezwaren zijn. Maar de voordelen zijn ook legio.” En nog: “Mensen die niets verkeerd doen, moeten toch geen schrik hebben dat hun vingerafdrukken in een systeem zitten?” Waarom doet ons dat denken aan ‘1984’ en Big Brother? Misschien wel omdat dit argument letterlijk overgenomen lijkt te zijn uit ‘1984’. Aan het afbouwen van de privacy zijn volgens Francken en Jambon dus heel wat voordelen verbonden.


Verrassing: private investeerders voor scholengebouwen stellen voorwaarden…

De Morgen schreef dinsdag: ”Tweehonderd nieuwe schoolgebouwen, waar ook gemeenten en lokale verenigingen volop gebruik van kunnen maken. Daar moest de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen voor zorgen. Maar in de praktijk eist vastgoedreus AG Real Estate extra geld. Nieuwe sporthallen en refters zouden worden opengesteld voor de lokale gemeenschap, denk aan sportclubs en jeugdbewegingen. (…) In de praktijk blijkt dat deze 200 nieuwe open scholen behoorlijk gesloten zijn. Zo moeten verenigingen extra geld betalen als ze van de infrastructuur gebruik willen maken. (…) Scholen moeten elke aanvraag voorleggen aan de betrokken aannemer en AG Real Estate. Zij moeten akkoord gaan met de activiteit, berekenen het risico op schade en schotelen de scholen een extra factuur voor.”


Chinese crisis

NRC.nl schreef dinsdag: “China is van plan vijf tot zes miljoen werknemers van industriële staatsbedrijven te ontslaan in de komende twee à drie jaar. (…) Volgens een bron zullen de ontslagen onder meer in de cementindustrie, glasindustrie en scheepsbouw vallen. Het gaat dan om zogeheten “zombiefabrieken”, die hun productie al hebben stilgezet, maar waarvan het personeel nog steeds uitbetaald krijgt door lokale overheden uit angst voor sociale onrust en verlies van belastinginkomsten. Maandag maakte de minister van Personeelsbeleid en Sociale Zekerheid Yin Weimin al bekend dat de Chinese overheid 1,8 miljoen werknemers verwacht te ontslaan in de kolen- en staalindustrie. (…)” Er wordt gesteld dat niet alleen de overproductie maar ook de milieuvervuiling op die manier zou aangepakt worden…


Files kosten 22 miljoen euro per dag!

Er is nood aan meer, beter en gratis openbaar vervoer. In plaats van te besparen op openbaar vervoer moet er massaal in geïnvesteerd worden. Deze week kregen we voor dit standpunt een belangrijk argument aangereikt door VBO-topman Timmermans, doorgaans niet iemand die graag argumenten voor onze standpunten biedt. Hij verklaarde deze week: “Files kosten ons 22 miljoen euro per dag. De globale kost van de stilstand, dus alle aspecten samen, wordt geraamd op 2 procent van het bbp, of 8 miljard euro per jaar. Ook de investeringen in de infrastructuur zijn door de jaren heen omlaag gegaan. De knipperlichten staan dus op rood.” Dit is niet alleen een pleidooi voor meer openbaar vervoer, het is ook een bijzonder scherpe veroordeling van het jarenlange besparingsbeleid waarbij onder meer infrastructuur niet van de nodige investeringen werd voorzien. Maar als het gaat om alternatieven valt Timmermans natuurlijk terug op de oude patronale recepten die net tot de huidige mobiliteitscrisis geleid hebben: een kilometerheffing voor wie met de auto rijdt. Aan de fiscale voordelen van de bedrijfswagens mag niet geraakt worden voor het VBO.



Niet te snel oordelen…
trump



Aanhangers van Trump bij ons

Naast Jean-Marie Le Pen en kopstukken van de racistische KKK heeft nu ook Tom Van Grieken (Vlaams Belang) zijn steun aan Donald Trump uitgesproken. Waarom? “Trump heeft de migratie-problematiek op de agenda geplaatst”, aldus de VB-voorzitter die ook nog meende dat het idee van een muur aan de Mexicaanse grens niet slecht is.



Socialistisch standpunt

Een lid van Socialist Alternative sprak op de ‘March 4 Bernie’ in Chicago:



Bonus voor de top, onzekerheid voor personeel

400 personeelsleden van Albert Heijn in ons land verkeren in onzekerheid nu beslist is dat de winkels waar ze werken moeten verkocht worden aan andere supermarktgroepen. Dat moet om de concurrentie na de fusie met Delhaize te vrijwaren, luidt het. Terwijl het gewone personeel in onzekerheid wordt geworpen, krijgen de toplui rijkelijke bonussen. De Tijd schreef dinsdag: “Op 14 maart zetten Delhaize en de Nederlandse Albert Heijn-eigenaar Ahold de eindspurt naar hun fusie in. De aandeelhouders van de twee groepen moeten zich die dag uitspreken over de transactie en – in een aparte stemming – over de bonussen voor het topmanagement. Bij een geslaagde fusie heeft Delhaize-topman Frans Muller recht op aandelenopties ter waarde van 1,5 miljoen euro. (…)”


4,5 miljoen euro jaarloon

Dinsdag lazen we eveneens in De Tijd: “Carlos Brito, de CEO van ’s werelds grootste brouwer AB InBev, heeft zijn variabele vergoeding vorig jaar zien oplopen tot 3,29 miljoen dollar of net geen 3 miljoen euro. Dankzij de sterke koers van de dollar komt dat neer op een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. Brito’s basisloon bleef onveranderd op 1,64 miljoen dollar of 1,47 miljoen euro.” Brito was vorig jaar dus goed voor een jaarloon van bijna 4,5 miljoen euro.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig