Sint-Gillis weigert deel van parcours voor betoging van vrouwen zonder papieren

vrouwenbetogingDe burgemeester van Sint-Gillis, Charles Picqué (PS), weigert het recht op vrije meningsuiting van de vrouwen in zijn gemeente!

Persbericht van de organisatoren

Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag, organiseert het Comité van vrouwen zonder papieren een betoging tegen het seksisme dat vrouwen in België en overal in de wereld ondergaan, en meer specifiek vrouwen zonder papieren en hun kinderen.

Vrouwen binnen onze samenleving zijn tot op de dag van vandaag de eerste slachtoffers van sociale orechtvaardigheid en geweld. Vele vrouwen zonder papieren vluchten uit hun land voor het geweld en ermbarmelijke levensomstandigheden zonder enige rechten. Ze doen dit op risico voor hun leven.

In België ondergaan zij een dubbele straf. Ze zijn niet alleen vrouw maar worden samen met hun kinderen als illegaal bestempeld waardoor ze in grote onzekerheid leven. Bovendien zijn ze vaak het slachtoffer van brutaal geweld waar ze geen legale verdedigingsmiddelen hebben.

Deze betoging is dus dé gelegenheid om hun sombere realiteit onder de aandacht te brengen, een situatie die veel te weinig gekend is. Het is bovendien de gelegenheid voor al diegenen die zich hierover verontwaardigen om hun solidariteit te manifesteren.

De betoging vindt plaats op zondag 6 maart en vertrekt aan het Centraal station in Brussel om 13u, zal door Elsene gaan en zou normaal gezien in Sint-Gillis eindigen met een muzikaal evenement en speeches.

De aanvragen voor deze betoging werden reeds eind januari ingediend en werden bevestigd door de verschillende gemeentes die op het parcours liggen. De organisatoren hebben sindsdien de betoging aangekondigd op het internet, met affiches en flyers waarbij het start- en eindpunt, het Bethléem plein in Sint-Gillis, werden vermeld. De muzikanten werden ook bevestigd.

En dan plots, op 25 februari, op een tiental dagen voor de betoging, verklaart het kabinet van Charles Picqué telefonisch dat de betoging op het territorium van Sint-Gillis wordt geweigerd. De andere gemeentes hadden wel al ingestemd de betoging.

Na verschillende contactopnames worden er eindelijk “argumenten” gegeven voor de weigering: voor de veiligheid, vrede en openbaar vervoer. Veiligheid? Vrede? Openbaar vervoer? Waar ligt het verschil van deze betoging ten opzichte van een andere betoging? Gaat het hier niet eerder om een gebrek van respect ten opzichte van vrouwelijke migranten?

Wij vragen ons af waarom deze motieven of beperkingen voor de gemeentelijke autoriteiten van Sint-Gillis nooit eerder werden vermeld tijdens één van de vele ontmoetingen? Wij stellen ons hiermee ook vragen over het recht om te betogen en het recht op vrije meningsuiting.

De weigering van de burgemeester doet ons bovendien vragen stellen over de beeldvorming dat de autoriteiten hebben van vrouwen zonder papieren en de mensen die solidair zijn met hen. Waar stelt zich het gevaar voor de veiligheid van de volkswijken van Sint Gillis? Moeten wij nog vermelden dat het uiteraard om een vreedzame betoging gaat? Dat er bovendien een eigen ordedienst is van de Coördinatie van mensen zonder papieren, een coördinatie die reeds op verschillende acties in Brussel haar efficiëntie en goede organisatie aantoonde. Mensen zonder papieren doen er immers alles aan om problemen met de politiediensten of bewoners te vermijden aangezien dit ingaat tegen de doelstelling om meer steun van de bevolking te krijgen alsook het risico op arrestatie en uitwijzing.

Wij sporen de gemeentelijke autoriteiten van Sint-Gillis aan om terug te komen op hun beslissing en deze betoging van vrouwen zonder papieren en het slotevenement alsnog toe te laten op het grondgebied van Sint-Gillis. Het zou het recht om te betogen bevestigen en bovendien getuigen van respect voor vrouwen en voor de interculturele samenwerking die overigens ook erg rijk is in Sint-Gillis.

Wij nodigen de media uit op onze betoging die op veel vlakken uniek zal zijn, ook inzake het verboden onderdeel van het parcours. We willen dit schandalige verbod kenbaar maken aan een breed publiek.

Het comité van vrouwen zonder papieren/De Coördinatie van Mensen Zonder Papieren te Brussel

-> Facebook evenement voor deze betoging

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist