Home / Internationaal / Europa / Ierland: uitstekend resultaat voor radicale linkerzijde

Ierland: uitstekend resultaat voor radicale linkerzijde

ruthelected

Ruth Coppinger, Paul Murphy en Mick Barry verkozen

Als onderdeel van de linkse alliantie Anti-Austerity Alliance/People Before Profit zijn drie leden van onze Ierse zusterorganisatie verkozen in het parlement. De alliantie zelf staat op 5 verkozenen, een zesde zetel is waarschijnlijk. 7 zetels voor AAA/PBP wordt heel moeilijk, dat aantal is vereist voor het vormen van een parlementaire fractie met extra spreektijd en middelen.

De regeringspartijen kregen zware klappen, maar ook de rechtse oppositiepartij Fianna Fial slaagde er niet in om sterk terug te komen, het establishment beleefde een zware dag. Wie dacht dat de Ierse bevolking het besparingsbeleid zomaar slikt, vergist zich.

De radicale linkerzijde van AAA/PBP deed het erg goed en haalt nationaal 4% van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen kwamen de Socialist Party (dat aan de basis van AAA ligt) en People Before Profit afzonderlijk op en haalden ze samen 2,2%. Met 4% doet radicaal-links het bijna even goed als Labour dat nog 6,6% haalt (tegenover 19% in 2011). Labour zat in een regering met Fine Gael. Die partij blijft nipt de grootste met 25%. De twee traditionele partijen FG en FF halen samen net geen 50%, een historisch lage score. Labour heeft als derde partner die regelmatig scoort zware klappen gekregen. Sinn Fein haalt 13%.

AAA/PBP scoort uitstekend in Dublin waar het uiteindelijk wellicht 5 verkozenen zal hebben: twee voor de AAA en 3 voor PBP. Voor het eerst haalt radicaal-links ook buiten Dublin een zetel: Mick Barry raakt verkozen in Cork North Central. Ook in Limerick kwam Cian Prendiville (AAA) dicht bij een zetel. People Before Profit haalde zetels in Dún Laoghaire (Richard Boyd-Barrett), Dublin Mid West (Gino Kelly) en wellicht ook in Dublin South Central (Brid Smith). In dat laatste district is er vandaag een hertelling omdat het resultaat erg nipt is met 35 stemmen verschil.

Er werd nationaal uitgekeken naar Dublin West waar twee ministers kandidaat waren: Leo Varadkar (FG) en de gehate vicepremier Joan Burton (Labour). Dit is ook het kiesdistrict waar Joe Higgins van de Socialist Party jarenlang verkozen was maar nu niet meer opkwam. Er was een nek-aan-nek race waarbij Ruth Coppinger (AAA) uiteindelijk de tweede zetel na Varadkar binnenhaalde voor een rechtse kandidaat van FF en Joan Burton.

In Dublin South West haalden de twee kandidaten van de AAA 18,2% van de stemmen, waardoor de AAA hier de tweede partij is na FG en ruim groter dan Labour dat nog 6,5% overhoudt in wat vroeger een bastion voor de partij was. Paul Murphy raakte herkozen als een van de kandidaten met het hoogste aantal stemmen. De tweede kandidaat van AAA, Sandra Fay, haalde eveneens een uitstekend resultaat.

Paul Murphy is op 9 april in ons land. Hij spreekt dan op Socialisme 2016.

Paul Murphy is op 9 april in ons land. Hij spreekt dan op Socialisme 2016.

Na de telling verklaarde Paul Murphy: “Bedankt aan de 12.000 mensen die hun eerste voorkeurstem aan Sandra Fay en mezelf gaven, dit was 18,2% van de kiezers. Het is een ongelofelijk goed resultaat. We wonnen de eerste zetel van Dublin South West en slaagden erin om onze basis in het district uit te bouwen, we hebben een radicale en consequente linkerzijde uitgebouwd in Dublin South West.

“We zagen dit al in onze campagne waarin meer dna 140 mensen betrokken waren en aan het aantal activiteiten van onderuit. Maar ook in de resultaten zien we de verandering. We zijn doorheen het kiesdistrict de tweede partij, in de arbeiderswijken van Tallaght zijn we veruit de grootste partij. We hebben dit opgebouwd met een intensieve campagne, we probeerden de mensen het vertrouwen te geven dat ze samen moeten opkomen voor verandering. We hebben steun gekregen op basis van een principieel standpunt waarbij we een coalitie met FF/FG en Labour uitsloten omdat we weten dat dit niet tot echte verandering zou leiden en omdat we niet bereid zijn om het besparingsbeleid op lokaal of nationaal niveau mee te beheren.

“Toen ik anderhalf jaar geleden verkozen raakte in een tussentijdse verkiezing, was dit grotendeels een proteststem tegen de waterbelasting en een steun voor de boycot van die taks. Nu gaat het om veel meer dan dat – een eis voor een herstel voor de 99%, een stopzetting van het besparingsbeleid, investeringen in gezondheidszorg, onderwijs, tegen lage lonen en nulurencontracten. We zien de basis voor een bredere beweging voor een samenleving waarin de noden van de mensen centraal staan en niet de winsten, een samenleving waarin de 99% de macht overnemen van de 1% en dit op basis van gelijkheid, kortom een socialistische verandering.

“Minister Alan Kelly zal mogelijk niet terugkeren. Maar zijn waterbelasting is er nog en de beweging ertegen ook. We toonden het vorig weekend nog met een massale betoging in Dublin. We tonen het ook met de aanhoudende boycot. We moeten nu het vertrouwen hebben dat we kunnen winnen. Welke regering er ook wordt gevormd, er zal sowieso beroep moeten gedaan worden op krachten die zich tegen de waterbelasting uitspraken als gevolg van de druk van onze beweging. De beste manier om ervoor te zorgen dat de volgende regering de gemaakte beloften ook effectief nakomt, is door de boycot verder te zetten.

“Een overwinning op de waterbelasting zal het proces van politieke revolutie versnellen. Het zal de mensen het vertrouwen geven dat het mogelijk is om te mobiliseren voor de verandering die we nodig hebben.

“Het politieke establishment kreeg een zware slag. Labour is bijna volledig van de kaart geveegd en er is een historisch laag resultaat voor FG, FF en Labour samen. Hun stelsel van twee en een halve partijen is niet meer. Aan ons om een nieuw politiek systeem op te bouwen met een massale linkerzijde en een socialistische partij die een linkse anti-besparingsregering kan vormen.”