Studentenprotest in India

Studentenprotest in India

Studenten aan de JNU universiteit in het Indische Delhi organiseerden op 9 februari een protestactie naar aanleiding van de verjaardag van de moord op Afzal Guru en Maqbool Butt, de ‘Che van Kasjmir’.

Afzal Guru was een Kasjmiri fruitverkoper die door de Indische autoriteiten werd opgepakt wegens vermeende verantwoordelijkheid voor een aanslag op het Indische parlement in 2001. Die aanslag door jihadi-strijders uit Kasjmir werd gebruikt om de troepenmacht in het door India bezette deel van Kasjmir op te drijven en er dreigde een volledige open oorlog tussen de kernmachten India en Pakistan. Kasjmiri activisten zagen in de veroordeling van Afzal Guru een maneuver van de Indische regering om zich tegen de Kasjmiri bevolking te keren en om het Indische nationalisme op te drijven zodat de aandacht van het sociale falen in eigen land werd afgeleid. Ze lieten de eigen bevolking in ellende en armoede leven, waardoor een externe vijand nodig was om de eigen ‘grootsheid’ te bewijzen. Hetzelfde gebeurt in Pakistan. Het slachtoffer is telkens de bevolking van Kasjmir.

Op 9 februari hielden studenten aan de JNU universiteit een actie. De autoriteiten beschuldigden de organisatoren ervan ‘anti-nationaal’ en ‘anti India’. Er werd een excuus gezocht om al wie zich tegen de bezetting van Kasjmir uitspreekt aan te klagen.

Het gaat om een poging van de rechtse hindoenationalistische regerende BJP en zijn extreemrechtse medestanders van de RSS om de repressie en het geweld tegen alle andersdenkenden op te voeren. Eerder was er al de dood van een doctoraatstudent van Dalit-afkomst, Rohith Vemula, die van de universiteit van Hyderabad werd uitgesloten na valse beschuldigingen door een rechtse studentenorganisatie die met de regerende BJP verbonden is. Dit leidde tot massaal protest onder studenten. Ook nu reageren studenten en professoren tegen de poging om elke kritiek op de regering het zwijgen op te leggen.

Er is een opmars van geweld en discriminatie op basis van kaste en religie in India, de rechtse regering van de hindoenationalist Modi wakkert dit aan. Modi was deelstaatpremier in Gujarat toen daar in 2002 een groot aantal moslims werd vermoord. Gaat hij als premier van India dezelfde weg van sectair geweld op? Dit kan gestopt worden door de arbeidersbeweging die potentieel erg sterk is, zo was er vorig jaar de grootste algemene staking uit de Indische geschiedenis. Verzet tegen het asociale beleid werkt verenigend.

Protestactie aan de Indische ambassade in Brussel in 2013 naar aanleiding van de uitvoering van de doodstraf op Afzal Guru

Protestactie aan de Indische ambassade in Brussel in 2013 naar aanleiding van de uitvoering van de doodstraf op Afzal Guru

Wij protesteerden in 2013 tegen de doodstraf van Afzal Guru en tegen de dreiging van oorlog om Kasjmir. We verdedigen het recht op zelfbeschikking van de bevolking van Kasjmir, laat hen zelf beslissen over de toekomst van hun land – een beslissing die enkel mogelijk is indien India en Pakistan zich meteen uit het bezette Kasjmir terugtrekken.

Wij spraken ons eerder ook uit tegen de Gentse professor Balu die met zijn RSS-politiek kasteloze studenten en collega’s beledigde en moslim-academici verweet ‘terroristen’ te zijn. De Gentse universiteit kan de blamage van zijn band met professor Balu nu misschien goedmaken door mee het voortouw te nemen om de aanval op de studentenbeweging en op de vrije meningsuiting aan de universiteit JNU af te wijzen.

Met linkse activisten van diverse afkomsten – Kasjmiri, Tamils en andere Antwerpenaren – houden we een solidariteitsactie op 4 maart.

  • Neen aan de vervolging van de studenten van JNU in het algemeen, studentenleiders Kanhaiya Kumar, Umar Khalid en anderen in het bijzonder! Neen aan de toename van rechtse haatmisdrijven tegen Indiërs van onderdrukte kasten! Neen aan het geweld tegen Indiërs die geen hindoe zijn! Neen aan de aanvallen op democratische rechten in India!
  • Voor het recht op zelfbeschikking van de bevolking van Kasjmir en alle minderheden!
  • Voor eenheid van werkenden en onderdrukten, van vrouwen en mannen, over afkomst en religieuze achtergrond heen, samen staan we sterker tegen alle vormen van onderdrukking!

Vrijdag 4 maart om 15u op het Sint Jansplein. Facebook evenement