LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).


Tegen racisme en oorlog: het socialistische antwoord op de vluchtelingencrisis

gentcampagneAfgelopen zondag was er de geslaagde betoging van GastvrijGent. Wij namen actief deel aan deze mobilisatie, we trokken samen met vele anderen aan de kar. In de dagen voor de betoging voerden we campagne om de actie bekend te maken. Zo hadden we een stand aan de bibliotheek (zie foto hiernaast).

Op de betoging waren onze militanten betrokken bij de ordedienst, we hadden een stand aan het vertrekpunt en eindpunt, we vormden twee dynamische jongerendelegaties in de betoging en verdeelden ons politiek materiaal. We haalden steun op met badges en ander politiek materiaal. We verkochten 21 exemplaren van ons maandblad en 2 abonnementen.

De woensdag na de betoging volgde al meteen een nieuwe afspraak met een meeting over de strijd tegen oorlog. Op de meeting waren er ongeveer 65 aanwezigen.

gentmeeting


Komende zaterdag: meeting in het kader van de internationale vrouwendag!

vrouwendagprogramma

-> Facebook evenement



Feel the Bern

Bernie Sanders’ campagne is een politieke aardbeving. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis heeft een kandidaat die zichzelf als socialist omschrijft zo’n impact op het politieke debat.

Sinds zijn overwinning in New Hampshire, waar hij met een nooit geziene voorsprong won van Clinton, wordt de strijd voor de nominatie van de Democratische Partij plots spannend en wordt een overwinning van Sanders een mogelijkheid.

Op deze meeting geeft Bart Vandersteene een beeld van het enorme potentieel voor echte politieke verandering dat de campagne van Sanders genereert. Hij gaat ook dieper in op het programma van Sanders en waarom het aanslaat bij de Amerikaanse bevolking. Hij zal anderzijds een idee geven van de uitdagingen waarvoor de campagne van Sanders staat in zijn strijd tegen de belangen van Wall Street, de Democratische Partij en hun ondemocratische methoden. Bart Vandersteene is naast woordvoerder van LSP ook Amerikakenner en werkte afgelopen jaren in de socialistische beweging in de VS.

feeltheberngent


Maartkrant ‘De Linkse Socialist’

dls352Op zowat alle vlakken van de samenleving dreigt het establishment de controle te verliezen. De jarenlange ‘zachte’ besparingen met een gebrek aan investeringen in infrastructuur leiden tot kapotte wegen en tunnels. De belofte van groei en vooruitgang na besparingen op onze kap wordt niet waargemaakt, onze koopkracht gaat erop achteruit. En dan is er nog de vluchtelingencrisis. Bij gebrek aan antwoord komen de gevestigde politici niet verder dan varianten op een ‘push-back’ beleid.

Op al deze problemen zijn er geen oplossingen mogelijk indien niet aan het winstbejag wordt geraakt. Daartoe moeten we een krachtsverhouding uitbouwen. Een belangrijke afspraak hierin zijn de sociale verkiezingen van mei, we spraken met enkele kandidaten in die verkiezingen. Verder zijn er ook mobilisaties tegen racisme, repressie en oorlog. We staan daar uiteraard ook uitgebreid bij stil. Er is een groeiende zoektocht naar alternatieven, denk maar aan de opmerkelijke opmars van socialistische sympathie in de VS waar de campagne van Bernie Sanders het uitstekend doet. Om de discussie over socialisme ook hier sterker te voeren, organiseren we op 9 april ‘Socialisme 2016’.

In het kader van de internationale vrouwendag (8 maart) hebben we aandacht voor de strijd voor vrouwenrechten. We doen dit met een dossier op pagina’s 8 en 9 alsook met een artikel over de rechten van vrouwen en LGBT-mensen in revolutionair Rusland bijna 100 jaar geleden, een revolutionaire golf die toen niet toevallig op internationale vrouwendag begon.

Hierbij de inhoud van onze maartkrant:

  1. Geen oplossingen zonder te raken aan het winstbejag
  2. Na jarenlange tunnelvisie is er nood aan massale publieke investering in infrastructuur || Nu officieel bevestigd: Turteltaks dient om bedrijven te subsidiëren
  3. Regeringsbeleid ondermijnt de economie in plaats van voor nieuwe groei te zorgen || Wie zijn de profiteurs? Vluchtelingencrisis: ellende voor de enen, grote winsten voor de anderen… || Zo gezegd
  4. Dubbelgesprek met Jordan Croeisaerdt en Wouter Gysen: “Een aanval tegen één delegee is een aanval tegen ons allen”
  5. Sociale verkiezingen: kandidaten aan het woord || Waar is het actieplan naartoe?
  6. Socialisme 2016: enkele hoogtepunten voorgesteld
  7. Vluchtelingencrisis: ‘blame the system, not its victims’
  8. Tegen seksisme: eengemaakte strijd voor een andere samenleving!
  9. Vervolg pagina 8
  10. Interview met afscheidnemend parlementslid Joe Higgins. Ierse verkiezingen in het teken van verzet tegen besparingen || Portugal. Voor een linkse antibesparingsregering, niet voor een “light” besparingsbeleid
  11. Bernie’s politieke revolutie opent een nieuw tijdperk in de Amerikaanse politiek
  12. Vrouwen- en LGBT-rechten in revolutionair Rusland
  13. Partijnieuws
  14. Het volstaat niet om geen racist te zijn, we moeten ons als antiracisten organiseren || Een radicaal plan van publieke investeringen en democratische controle op de politie!
  15. F35: nieuw speelgoed van rechtse regering kost 6 miljard euro. Hoezo, geen geld voor onderwijs? || Kernenergie: laat de private sector niet met ons leven spelen!
  16. Socialisme terug populair in de VS. Straks ook bij ons?

Hieronder onze februarikrant online op issuu.com:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie