Aan de Albert Heijn in Gent.

Piket aan de Albert Heijn in Gent deze voormiddag. Foto: Michael

De fusie van Delhaize en Ahold, waartoe Albert Heijn behoort, moet volgens de mededingingscommissie in ons land gepaard gaan met de verkoop van enkele winkels. Acht van de 38 vestigingen van Albert Heijn zijn bedreigd. Er wordt gezegd dat de vestigingen moeten verkocht worden aan andere supermarktketens en dat het personeel gewoon kan meegaan, maar het leidt toch tot onzekerheid en acties.

Er waren al acties in de vestigingen van Albert Heijn in Antwerpen (Groenplaats en Kiel), Gent Overpoort en Lokeren. In Turnhout haalde een petitie van buurtbewoners meteen meer dan 150 handtekeningen op. Het personeel eist werkzekerheid en garanties op papier. De arbeidsvoorwaarden bij Albert Heijn zijn niet optimaal, het bedrijf bespaart graag op personeel en biedt slechts de laagst mogelijke voorwaarden aan. Maar toch is er onder het personeel een loyaliteit tegenover de winkel waar ze werken. Nu stellen ze vast dat die loyaliteit niet wederzijds is. Het personeel wordt in de aanbieding gezet zodat het gefusioneerde bedrijf meer winsten kan maken.

De directie verwijst natuurlijk naar de mededingingscommissie. Opmerkelijk dat het kapitalisme zich zo tegen zichzelf moet beschermen. Enerzijds zijn er steeds meer fusies en overnames omdat een grotere concentratie tot meer winsten leidt, maar anderzijds protesteert de mededingingscommissie als de concentratie te groot wordt. Dat er een fusie tussen beide groepen is, vormde voor de commissie geen probleem. De winsten gaan immers voor op alles. Om de concurrentie te beschermen, wordt het personeel van verschillende winkels tot onzekerheid veroordeeld.

Het personeel van de getroffen winkels vraagt garanties. Officieel moeten de winkels overgenomen worden met het bestaande personeel en dit aan dezelfde voorwaarden. Maar hierover staat nog niets op papier. Er wordt gevreesd voor jobverlies en alleszins is er veel onzekerheid, wat bijvoorbeeld als er geen overnemers gevonden worden? Tot aan de verkoop van de winkels verandert er niets, maar dit kan nog lang duren. Tot dan blijft de onzekerheid en de vertrouwensbreuk met de directie.

De acties van het personeel en de klanten van Albert Heijn zijn belangrijk en verdienen onze steun. Dat er koopjes zijn voor groenten en fruit vinden we OK, maar het personeel in de aanbieding zetten is totaal onaanvaardbaar!