Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Samen tegen antivakbondsoffensief

Accent Jobs lag deze week onder vuur na het nieuws van de poging tot boycot van de sociale verkiezingen. Op de website van lokale TV-zender Focus/WTV lazen we een uitstekende reactie door de vakbonden van de kaasmakerij van Passendale en Milcobel Langemark: “Wij gaan in de komende dagen in het verslag van onze ondernemingsraden laten notuleren dat we niet wensen samen te werken met uitzendkantoren die de sociale dialoog op een degoutante manier uitsluiten. We staan versteld dat een uitzendkantoor als Accent Jobs geheel vrijblijvend, wettelijke procedures voor de organisatie van de sociale verkiezingen aan haar laars lapt. Daarom roepen we iedere ondernemingsraad en/of syndicale delegatie op, om elke samenwerking met Accent Jobs en uitzendkantoren met dezelfde intentie in vraag te stellen. De delegees sloven zich uit om voor de uitzendkrachten dezelfde rechten als reguliere werknemers te bekomen. Ook de werknemers van Accent Jobs verdienen beschermd te worden door de arbeidswet.” Zo is dat.



Voormalige baas Accent in ‘The sky is the limit’

Waarom Accent geen vakbonden wil? Om de bazen sneller rijk te maken. Een van de twee oprichters van Accent is al even uit het bedrijf gestapt en werd daar bijzonder rijk mee. Philip Cracco laat in het programma ‘The Sky is the limit’ – over rijke Vlamingen – zijn villa in het Brugse zien. Cracco heeft een vermogen dat op 80 miljoen euro wordt geschat. Hij kocht recent uurwerkenmerk Rodania. Volgend jaar hoopt hij met een raket de ruimte ingeschoten te worden. Zijn 23 jaar jongere vriendin, Aisha Van Zele, is een voormalig lid van Open Vld en voormalig gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang. Als geadopteerde uit Sri Lanka viel ze in het Vlaams Belang op door haar huidskleur.



Armoede

Terwijl superrijken op televisie hun excessen etaleren in ‘The Sky is the Limit’, blijkt voor een groot aantal mensen de bodem steeds dieper te worden. De Standaard schreef dinsdag: “Het welzijn in België wordt vooral bedreigd door armoede en werkloosheid, blijkt uit 64 welzijnsindicatoren die vandaag voor het eerst werden gepubliceerd. Het Instituut voor de Nationale Rekeningen en het Federaal Planbureau hebben vandaag voor het eerst keer een set aanvullende indicatoren gepubliceerd naast het bbp. Maar liefst 64 indicatoren staan de onderzoekers toe om het welzijn van mensen en de ontwikkeling van de samenleving in België meer omvattend te meten. (…) In de thema’s levensstandaard en armoede, werk en vrije tijd en samenleving evolueren iets meer dan de helft van de 36 indicatoren in de richting van hun doelstellingen en iets minder dan de helft in de tegengestelde richting. Het risico op armoede of sociale uitsluiting is gebaseerd op de enquête European Union Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC). Volgens die enquête daalt het aandeel personen met een risico op armoede of sociale uitsluiting tussen 2005 en 2009 van 22,6% naar 20,2%, om daarna weer te stijgen tot 21,2% in 2014. In 2008 behoorde 2,19 miljoen personen in België tot de groep van personen met een risico op armoede of sociale uitsluiting. Het recentste cijfer is zelfs 2,34 miljoen. Niet enkel het risico op armoede of sociale uitsluiting drijft de laatste vijf jaar van de doelstelling weg, de overgrote meerderheid verwijdert zich van de streefdoelen.”



Koekje van eigen deeg

shriklMartin Shkreli is een voormalige CEO uit de farmaceutische sector die een geneesmiddel voor HIV-patiënten 55 keer duurder maakte. Hij werd in december opgepakt voor fraude, maar is in afwachting van zijn proces vrij op borgtocht. Hij liet zich neerbuigend uit over mensen die als gevolg van zijn prijsverhogingen geen toegang meer hebben tot geneesmiddelen. Maar nu kreeg hij een koekje van eigen deeg. Het Laatste Nieuws wist dinsdag te melden: ” Donderdag tweette Shkreli dat hij een bod uitbracht op ‘The Life of Pablo’, het nieuwste album van Kanye West. Hij was bereid om tien miljoen dollar neer te leggen om het album exclusief voor zichzelf te hebben. West had echter geen interesse in zijn voorstel, want de dag nadien lanceerde hij zijn album toch. Maar Shkreli beweert dat hij ondertussen toch werd opgelicht. “Iemand die Daquan heette, zei dat hij Kanye’s loopjongen was en ik ondertekende de overeenkomst om ‘Pablo’ te kopen en ik stuurde de bitcoin,” zo schreef hij zondag op Twitter. “Bel de politie, dit is bullsh*t”. Hij beweerde dat die zogenaamde Daquan hem vijftien miljoen dollar afhandig had gemaakt. “Wie de f*ck heeft mijn vijftien miljoen dollar?” aldus Shkreli op Twitter. De verongelijkte miljonair zei dat hij een GoFundMe-pagina zou aanmaken op Twitter waar mensen geld kunnen storten om het verlies weer goed te maken. Maar dan voegde hij eraan toe dat 15 miljoen dollar voor hem niets voorstelt. “Ik verdien het geld sneller terug dan eender wie, dus jij bent de pineut als je denkt dat ik erom geef.” Of we zijn verhaal moeten geloven, blijft maar de vraag. Maar een ding is zeker: als Shkreli effectief vijftien miljoen dollar lichter werd gemaakt, dan kunnen we uit de boze berichten opmaken dat hij toch meer met het hele verhaal in zijn maag zit, dan hij hier toegeeft.” Geen enkel medelijden met zo’n arrogante schurk!



Niet plooien

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) wil niet plooien. “Als wij nu plooien, komen nog veel meer illegalen naar hier”, verklaarde hij in de media. Waar zijn partijgenoten erg makkelijk en snel plooien als het gaat om aanvallen op de levensstandaard van werkenden, geldt er voor asielzoekers blijkbaar een andere houding. “De dag dat je hen toestaat hier hun tenten op te slaan, geef je aan mensensmokkelaars het sein: het is hier dat je moet zijn”, aldus Landuyt. In naam van strijd tegen mensensmokkelaars worden de asielzoekers verdreven. Het ‘opkuisen’ van de kampen, in feite echte krottenwijken, in Noord-Frankrijk los het probleem niet op. Het wordt enkel verplaatst en Landuyt wil vermijden dat het naar België wordt verplaatst.



Groeiende ongelijkheid

Dinsdag schreef De Tijd: “De economische crisis van 2008 heeft de trend van groeiende inkomensongelijkheid in Europa versterkt, leert een nieuwe studie van de bank ING op basis van cijfers van de OESO en Eurostat. De inkomensongelijkheid tussen én in de Europese landen is de voorbije jaren sterk toegenomen. Vooral werkende jongeren (16-24 jaar) zijn de dupe van die evolutie. Volgens de studie is dat een gevolg van het toenemende aantal tijdelijke en deeltijdse contracten. Die worden vooral aan jongeren gegeven. Mensen in die kwetsbare statuten vingen, samen met de zelfstandigen, de eerste klappen op van de crisis. Daardoor wordt de kans op armoede voor jonge gezinnen vooral in Zuid-Europa groter.”

In ons land valt het mee met die ongelijkheid. Dit komt volgens de onderzoekers door de sociale zekerheid wardoor mensen met de laagste inkomens gesteund worden en door het lage gebruik van tijdelijke en deeltijdse contracten omdat er strikte regels rond zijn. Wat wil de rechtse regering de komende periode aanpakken? Inderdaad, de sociale zekerheid (‘enkel daar valt nog geld te rapen’ volgens De Wever) en de arbeidsmarkt die veel flexibeler zou moeten.



Herenakkoord



Smurfen

Een man die beelden van verbaliserende agenten op Facebook plaatste en de agenten ‘smurfen’ noemde, is veroordeeld tot drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 1.200 euro bovenop een schadevergoeding van 200 euro aan twee agenten. Dat is een zwaardere straf dan de verkrachtende presentator die in Gent wel werd veroordeeld, maar geen straf kreeg omdat de verkrachting niet ‘brutaal’ was. Moest deze verkrachter zijn slachtoffer ‘smurf’ genoemd hebben, dan was hij misschien wel tot een boete veroordeeld? De agenten die op de beelden van de veroordeelde man stonden, werden naar eigen zeggen het slachtoffer van cyberpesten. “Sinds de beelden op het internet staan, hoort mijn cliënt bijna wekelijks van kennissen dat hij een kleine smurf is”, verdedigde de advocaten van één van de agenten zijn cliënt.” De rechter aanvaardde dit argument. Om het helemaal absurd te maken: eerder werd een agent die migranten ‘apen’ noemde vrijgesproken. Een goede raad dus voor wie agenten op pejoratieve wijze wil omschrijven: vermijd de term ‘smurfen’, hou het op ‘apen’. Op basis van precedenten in de rechtspraak loop je dan geen risico op een boete!


Ervaring vereist

Onmogelijke jobadvertenties haal je er soms met een basiskennis wiskunde uit.

tja

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig