Mensen-zonder-papieren plannen betoging voor vrouwenrechten

vrouwensanspNa het geweld in Keulen kwam Theo Francken (N-VA) meteen met het idee van lessen ‘respect voor vrouwen’. Het achterliggende idee was dat asielzoekers niet weten hoe ze moeten omgaan met ‘westerse waarden’. Seksistisch geweld werd met een dun laagje racisme beantwoord. Nochtans bleek amper enkele dagen later hoe een Gentse rechter een verkrachter onbestraft liet omdat er geen sprake was van een ‘brutale verkrachting’. Ook de ongelijkheid op vlak van lonen tussen mannen en vrouwen blijft groot en het besparingsbeleid treft vrouwen bijzonder hard. ‘Waarden en normen’ zijn blijkbaar enkel nuttig in het debat als het niets kost en kan gebruikt worden tegen een bepaalde bevolkingsgroep.

Wij verzetten ons tegen alle vormen van seksisme. Geweld tegen vrouwen komt vaak voor, niet alleen op straat maar ook op de werkvloer en vooral thuis. Er zijn in ons land ongeveer 100 klachten per dag op basis van geweld binnen het gezin. Dit is slechts wat bekend is. Seksisme is niet verbonden aan een specifieke gemeenschap, het is eigen aan het kapitalistische systeem. Gebrek aan toekomstperspectieven, ontmenselijking van de samenleving, vrouwen die tot een lustobject herleid worden, discriminatie en tekorten leiden tot een toename van geweld, seksisme, homofobie en racisme.

Het is belangrijk om in te gaan tegen pogingen van extreemrechts, de media of de regering om migranten aan te wijzen als zondebokken voor het falen van het besparingsbeleid en het kapitalistische systeem.

Er is nood aan collectieve strijd tegen alle vormen van seksisme en racisme, voor degelijke openbare diensten en voor goede jobs met bijhorende lonen die een financiële onafhankelijkheid van vrouwen toelaten. We moeten niet alleen symptomen bestrijden, we moeten tot de kern van de problemen doordringen en de oorzaken wegnemen. Er is nood aan een alternatief op het besparingsbeleid en bijhorende onderdrukkingen, wij staan voor een socialistische omvorming van de samenleving.

In het kader van de internationale vrouwendag dienen zich enkele gelegenheden aan om de strijd tegen geweld op vrouwen, besparingen, seksisme, … te koppelen aan een algemeen verzet tegen het huidige systeem. Er is op 5 maart de vrouwendag georganiseerd door LSP. Een dag later houden mensen-zonder-papieren een betoging voor vrouwenrechten. Tegen alle vormen van verdeeldheid, tussen mannen en vrouwen, tussen mensen met en die zonder papieren, tussen jongeren en werkenden, … komen we op voor huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, werk, … voor iedereen.

  • 5 maart: vormings- en discussiedag van LSP: De emancipatie van de vrouw en de strijd voor socialisme, twee handen op één buik ! (Facebook evenement)
  • 6 maart: betoging van mensen-zonder-papieren voor vrouwenrechten. 13u, Centraal Station Brussel (Facebook evenement)
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie