Racisme, seksueel geweld, … beantwoorden met een sociaal alternatief!

feminismusWij verzetten ons tegen seksisme en seksueel geweld, los van wie dit pleegt en los van de vorm waarin het wordt gepleegd. Seksueel geweld wordt niet van buitenaf naar België gebracht. Seksisme en geweld zijn onderdeel van elke klassensamenleving, ook in Europa.

De omvang van het geweld op nieuwjaarsnacht in Keulen is schokkend. En dan zijn de straten nog niet de gevaarlijkste plaats voor vrouwen, het grootste aantal gewelddaden wordt niet door wildvreemden gepleegd. Geweld tegen vrouwen is in België nog steeds vooral geweld binnen het gezin, vaak door de eigen partner of familieleden. Eén op de vijf vrouwen krijgt er ooit mee te maken! 8,9% van de vrouwen zijn voor hun 18e levensjaar ooit het slachtoffer geweest van gedwongen seksuele contacten of relaties. De dader is doorgaans een familielid of iemand uit de directe omgeving. Seksueel geweld heeft meestal weinig met seks te maken, des te meer met macht.

Seksisme en geweld op vrouwen afdoen als een cultureel gegeven, is niet correct. In de jaren 1970 was het niet ongewoon dat Afghaanse vrouwen in een minirok door Kaboel trokken op weg naar de universiteit. Vandaag zou dit onmogelijk zijn, zelfs basisscholen voor meisjes worden platgebrand door de Taliban. Komt dit omdat de Afghaanse cultuur de afgelopen veertig jaar zo sterk veranderd is en nieuwe regels is gaan opleggen, of omdat de oorlog en daaropvolgende burgeroorlogen het land vernietigd hebben waardoor er ruimte ontstond voor de extreem conservatieve Taliban? Hoe denken de ministers van oorlog dat de Syrische ‘cultuur’ er zal uitzien eens dat land volledig platgebombardeerd is?

Op sociale puinhopen kunnen racisme, seksisme, homofobie maar ook kleine criminaliteit groeien. Dit los je niet op door verdeeldheid te versterken of goed te praten. Een systeem in crisis, zoals het kapitalisme vandaag, brengt alle mogelijke rottigheid naar boven. Er is nood aan eengemaakte strijd voor een alternatief op dit systeem.

-> 5 maart: vormingsdag van LSP in het kader van de internationale vrouwendag

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie