Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Solidariteit niet welkom in Antwerpen…

De campagne ‘Solidarity for all’, een initiatief dat solidariteit met vluchtelingen organiseert (en spijtig genoeg vaak als enige hulp biedt omdat de overheid in gebreke blijft!), moet het gebouw waar het in Antwerpen activiteiten organiseert verlaten. Auteur Jeroen Olyslaegers reageerde met een bericht aan cultuurschepen Heylen: “(…) over sommige zaken gaan we het nooit eens worden, maar zo hoort dat in een democratie. ik spreek u rechtstreeks op Facebook aan, vergeef me dit manoeuvre. maar in Antwerpen is er de laatste maanden iets bijzonders aan het groeien. gewone burgers hebben elkaar gevonden en verzamelen voedsel en kleding voor de vluchtelingen in Calais en Duinkerke. ze zijn onvermoeibaar in hun hulp aan mensen die door iedereen in de steek worden gelaten. de mensen van solidarityforall.org gebruiken nu al maanden een deel van een gebouw in de Van Noortstraat. dat gebouw blijkt nu rechtstreeks te vallen onder uw kabinet. en nu hebben ze te horen gekregen dat ze er dienen te vertrekken. de verhuis is onmogelijk. ze hebben geen alternatief voor alle hulpgoederen te stockeren. het gebouw zelf heeft nog geen andere bestemming op dit moment. beste Philip, dit zijn mensen die we moeten koesteren, niet weg sturen. de wereld wordt beter door burgerbewegingen, niet slechter. u maakt publiek dat er onhandig werd gecommuniceerd door de mensen van deze organisatie en dat ze al eerder de vraag kregen te vertrekken. dat kan, uiteraard. Antwerpen is een huis met vele kamers, laat een van die kamers er een zijn voor solidarityforall.org. er moeten toch nog panden te vinden zijn indien dat aan de Van Noortstraat echt onmogelijk is?”



.. repressie wel

Voor een warme organisatie die solidariteit organiseert, is er geen plaats in Antwerpen. Voor repressie wel. Een klacht over nachtlawaai op het De Coninckplein leidde tot een wel erg gespierd politie-optreden, overigens niet eens in het café waar de geluidsnorm werd overschreden. Rond 23u op 5 februari viel de politie café Kiebooms binnen. Alle materiaal van de muzikanten werd in beslag genomen. Gazet van Antwerpen schreef: “Een van de betrokken muzikanten die weigerde zijn instrument af te geven werd door de agenten de zaak uitgeduwd. ‘Toen hij zich bleef vastklampen aan zijn instrument werd de jongeman in elkaar geslagen door vier à vijf politieagenten: ze stampten hem op de benen tot hij door de knieën ging. Eenmaal hij op de grond lag, werd hij in de boeien geslagen en in een politiecombi geladen.'” Blijkbaar zagen de agenten in de saxofoon van een muzikant een gevaarlijk wapen?

mitraillette



Discrediteren

Na het flagrante geval van politiegeweld kwam er snel een veroordeling door Bart De Wever. Voor alle duidelijkheid: hij veroordeelde niet het geweld door zijn agenten, maar het feit dat de oppositie het geweld durfde aan te klagen. De oppositie zou de politie discrediteren, aldus De Wever. En wij maar denken dat de politie daar met excessief geweld zelf voor zorgde.



Rooknorm voor uitstoot van wagens soepeler, rooknorm in wagen strenger

De uitstootnormen voor wagens zijn soepeler gemaakt nadat bleek dat autobedrijven massaal sjoemelen om de normen te halen. In plaats van de normen af te dwingen, gezien de situatie van het klimaat geen overbodige luxe, kreeg de autosector soepeler normen cadeau. Anders gezegd: het gesjoemel werd meteen gelegaliseerd. De uitstoot van wagens kan soepeler. Dezelfde partijen die dit steunden, vragen nu een rookverbod in de wagen. De regels voor de grote bedrijven zijn duidelijk op een andere leest geschoeid dan die voor de gewone mensen.


Beroep

Het statuut van de havenarbeiders moet volgens de regering verdwijnen, dit moet van Europa. We moeten allemaal besparen op onze levensstandaard, ook dat moet van Europa. Maar o wee, als Europa eens beslist dat grote bedrijven teveel cadeaus kregen in België! Dan volgt er meteen beroep en klaagt België de Europese beslissing aan. De Tijd schreef vorig weekend: “België wil in beroep gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie over de opheffing van het systeem van de excess profit rulings. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft daarvoor een mandaat gekregen van de kern, liet hij gisteravond weten. De juridische gronden voor een dergelijk beroep worden verder onderzocht. België sloot met 36 bedrijven een excess profit ruling. Samen waren die afspraken goed voor een belastbare basis van ruim 2 miljard euro, wat neerkomt op een belastingvoordeel van 700 miljoen euro.”


Sociaal bloedbad bij spoor

De directie van de NMBS erkent dat het effectief een sociaal bloedbad wil aanrichten waarbij 2.293 jobs verdwijnen tegen 2018. Bovendien wil de directie de tarieven drastisch naar omhoog. Dit alles blijkt uit de voorstellen van de directie die aan de bonden zijn voorgelegd. Protest tegen een sociaal bloedbad van deze omvang en tegen deze aanslag op democratisch openbaar vervoer, is noodzakelijk. Met hun voorstellen gaan spoorbaas Cornu en zijn kornuiten regelrecht in tegen de roep naar klimaatmaatregelen. Voor ons milieu en onze mobiliteit moet in openbaar vervoer geïnvesteerd worden, niet bespaard.


Wie haalt voordeel uit terrorisme en asielcrisis?

De Tijd schreef woensdag: “De nettowinst van Securitas, de Europese leider in beveiligings- en bewakingsdiensten, is vorig jaar met 18 procent gestegen naar 2,44 miljard Zweedse kronen (258 miljoen euro). De omzet dikte met 15 procent aan tot 80,8 miljard kronen (8,5 miljard euro). In Europa steeg de omzet met 8 procent naar 37,5 miljard Zweedse kronen (3,9 miljard euro). In het vierde kwartaal, dat werd gemarkeerd door de aanslagen in Parijs op 13 november en door de toestroom van honderdduizenden vluchtelingen in Europa, ging het om een stijging met 11 procent. Het bedrijf schakelde in korte tijd duizenden extra bewakers in, luidt het. Door de terreurdreiging zag Securitas zijn omzet vooral groeien in België, Frankrijk, Duitsland en Zweden. Ook de situatie in Turkije, dat zowat 2 miljoen Syrische vluchtelingen herbergt en het voorbije jaar het theater was van diverse aanslagen, droeg bij tot de goede resultaten. Maar de meer- omzet is van tijdelijke aard, zegt topman Alf Göransson (foto). ‘Dat was zo na de aanslag op Charlie Hebdo en dat is nu weer zo. De terreurgerelateerde dienstverlening daalde in januari al in België en Frankrijk. De vluchtelingentoestand is anders. Hoe die zal evolueren, is moeilijk te voorspellen.'” Wie profiteert van de vluchtelingencrisis?



Bloedbad in Turkije

cizreOp 7 februari heeft het Turkse leger een massaslachting gehouden in de stad Cizre. Er is sprake van 60 tal burgerdoden. Vermoedelijk zijn ze met chemische brandbommen om het leven gebracht. Alle uitspraken van het Europees mensenrechtenhof van de voorbije weken wordt door Turkije naast zich neergelegd. Er zijn veel woorden gevallen, maar nu moeten de EU en de Raad van Europa in actie schieten. Actie is nodig!! Overal in Europa gaan momenteel protesten door. Op 7 februari werd een bezettingsactie gedaan in de Brusselse luchthaven. Op 8 februari ging er een protest door op het Schumanplein voor de Europese Commissie in Brussel. En het gaat niet hierbij blijven…



Autonome Nationalisten voor rechtbank

Een kopstuk van de Autonome Nationalisten verscheen deze week voor de rechtbank wegens het plakken van stickers op Dossinkazerne. Dezelfde Chris Berteryan is een vaste gast op bijeenkomsten van Pegida en co. Op 21 februari komt hij ongetwijfeld naar Gent om met Voorpost tegen vluchtelingen te protesteren. Dit soort criminelen mogen we geen milimeter ruimte laten! Het AFF berichtte: Beelden van de bewakingscamera’s brengen de politie vlug op het spoor van Christian Berteryan (35 j.), kopstuk van de Autonome Nationalisten, en Illya D.S. (20 j.) die in die tijd de gewoonte had om in een opvallende parkabroek deel te nemen aan allerlei extreemrechtse bijeenkomsten. De gerechtelijke molen maalt traag en na een paar valse starts verschenen de twee verdachten voorbije maandag 8 februari dan toch voor de rechtbank in Mechelen. Volgens openbaar aanklager Peter Peereboom heeft de verspreiding van stickers met de boodschap Ons socialisme is nationaal “vele mensen psychisch zeer gedaan”. De verantwoordelijkheid van Christian Berteryan staat als een paal boven water. Hij bracht de zelfklevers mee uit Brussel, waar hij woont, en vroeg Illya D.S. om hem de weg te wijzen naar Kazerne Dossin. Vooraleer hun ‘heldendaad’ aan te vatten werd de ‘nodige’ alcohol genuttigd. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum stelt zich in deze zaak burgerlijke partij. “Deze vereniging (= de Autonome Nationalisten, nvdr.) staat voor het verspreiden van rassenhaat. Op de stickers staan verwijzingen naar het neonazisme. Als je zo’n stickers op Kazerne Dossin plakt, wil je enkel maar provoceren.” (…) Christian Berteryan minimaliseert de feiten. “Ik was dronken en heb de stickers geplakt toen ik onderweg was van een café naar het treinstation.” (…) Het openbaar ministerie vordert tegen Christian Berteryan een celstraf van drie maanden en een geldboete van 600 euro. Zijn Mechelse kompaan riskeert enkel een geldboete van 600 euro. Christian Berteryan hoopt dat het bij een geldboete blijft. “Hij had al een gevuld strafblad en zat al meermaals in de gevangenis”, noteerde Het Laatste Nieuws. Gazet van Antwerpen noteerde dat Berteryan “al negen jaar achter de tralies heeft doorgebracht”. Het vonnis in deze zaak volgt op maandag 7 maart.”



Clinton versus Sanders, samengevat

Het verschil in kiespubliek tussen Clinton en Sanders vat de strijd tussen beide kandidaten goed samen:
bernieclinton

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig