Repressie tegen staking Pakistaans luchtvaartpersoneel: 4 doden

piageweldDe Pakistaanse luchtvaartmaatschappij PIA (Pakistan International Airlines) is met privatisering bedreigd. Dat leidt tot verzet. Bij een staking werden alle vliegtuigen aan de grond gehouden, alle vluchten werden afgelast. Er is een Gezamenlijk Actiecomité opgezet door de vakbonden bij PIA samen met de pilotenverenigingen. Samen werd opgeroepen tot een staking van onbepaalde duur tegen de privatisering en tegen de invoering van een wet op ‘essentiële dienstverlening’ waarmee de regering de vakbondsactiviteiten en protestacties wil verbieden.

Verslag vanuit Pakistan door Fazal Abbas Shah en Rukhsana Manzoor

De regering reageerde met brutaal geweld. Paramilitaire krachten en de politie openden het vuur op stakers in Karachi. Er vielen vier doden en acht gewonden. De veiligheidstroepen gebruikten het waterkannon en matrakken om te vermijden dat het personeel de centrale luchthaventerminal kon betreden.

Vier vakbondsleiders zijn vermist, de politie ontkent dat ze opgepakt werden of dat ze ergen vastzitten. Er wordt gedacht dat ze werden opgepakt door veiligheidsdiensten. De regering heeft ook de lonen van het stakende personeel geblokkeerd.

De regering ontkent dat het de veiligheidsdiensten bevel gaf om de arbeiders aan te vallen. De regering beweert dat het bevel van elders kwam om de regering in een slecht daglicht te stellen.

Het brutaal geweld door de veiligheidsdiensten heeft de staking niet gebroken. Er was integendeel een uitbreiding van de staking. De voorzitter van de raad van bestuur van PIA nam ontslag uit protest tegen het gebruik van brutaal geweld tegen zijn personeelsleden.

Het Gezamenlijke Actiecomité begon in december 2015 een campagne tegen de geplande privatisering van PIA. Deze protestbeweging dwong de regering er toe om de privatisering met zes maanden uit te stellen. Het actiecomité vroeg de regering om het beheer van de maatschappij een jaar aan hen over te dragen. Als het actiecomité de luchtvaartmaatschappij na een jaar niet winstgevend kan beheren, mag de regering dan overgaan tot een privatisering aldus het actiecomité. Het actiecomité is er immers rotsvast van overtuigd dat het de maatschappij binnen de zes maanden uit de rode cijfers kan halen.

De regering deed een toegeving door de privatisering met zes maanden uit te stellen. Maar meteen werd ook besloten om in het offensief te gaan met een wet op essentiële dienstverlening, een wet gericht op het verbod op vakbondsactiviteiten en protestacties gedurende zes maanden. De regering verbood de staking en verbood het personeel om te staken. Deze wet geeft ook bevoegdheden aan het management om gelijk welk personeelslid of piloot meteen af te danken als er sprake is van vermeende betrokkenheid bij de vakbonden of stakingen.

De regering gebruikt staatsrepressie om de staking van de PIA-personeelsleden te breken. Meteen wil de regering andere arbeiders duidelijk maken dat verzet tegen het economische beleid niet aanvaard wordt.

Leden van de Socialist Movement Pakistan (SMP) zijn actief betrokken in de staking. We roepen de volledige vakbeweging op om protestacties te organiseren met solidariteitsstakingen doorheen Pakistan zodat de regering weet dat alle vakbonden en de volledige arbeidersbeweging achter hun collega’s bij PIA staan. Er is een dringende nood aan eenheid en solidariteit, de staking bij PIA is immers een test voor de volledige vakbeweging.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie