geldgenoegHet kapitalisme anno 2016 in cijfers: de 62 rijkste mensen bezitten evenveel als de helft van de wereldbevolking; 7600 miljard dollar zit verborgen op offshore bankrekeningen; van de 201 grootste bedrijven zijn er 188 actief in belastingparadijzen; die belastingparadijzen zorgen ervoor dat ontwikkelingslanden elk jaar minstens 170 miljard dollar aan inkomsten verliezen. Dat is de toestand van de wereld vandaag, volgens een nieuw rapport van Oxfam. En wat stelt Bart De Wever, schaduwpremier van de Belgische federale regering, dan voor? Nog meer op sociale zekerheid besparen.

Artikel door Jarmo (Antwerpen) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

dls351Dat België op deze globale situatie geen uitzondering is, weten we al langer dan vandaag. Grote Belgische bedrijven zijn bijzonder actief op offshore bankrekeningen en in belastingparadijzen. Geen enkele Belgische regering heeft daar de afgelopen decennia iets tegenover gesteld. Via notionele interestaftrek en andere gratuite cadeaus aan het patronaat, werd ook in België een ‘investeringsklimaat’ geschapen waarbij de allerrijksten nagenoeg geen belastingen betalen en wij voor hun winsten opdraaien door in te boeten op ons inkomen, onze sociale zekerheid en onze openbare diensten, gaande van onderwijs tot publieke zwembaden.

Recent nog sloot de Belgische regering met 35 stinkend rijke multinationals een aantal deals – de zogenoemde excess profit rulings – die hen vrijstelden van belastingen. Dezelfde federale regering die de mond vol heeft van besparen en er niet voor terugdeinst om onze meest elementaire benodigdheden kapot te bezuinigen, schenkt vrijwillig haar grootste inkomstenbronnen weg aan dat deel van de bevolking dat barst van het geld. Zelfs voor de Europese Commissie (niet bepaald een links-socialistische denktank) was dat een brug te ver. Zij verklaarde de deals illegaal en verplicht België de misgelopen inkomsten terug te vorderen. Wanneer een werknemer of kleine zelfstandige belastingen moet terugbetalen, is er maar één optie: snel betalen. Voor een multinational gelden andere regels: minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) gaat in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie.

REGERING ZET DE STRIJD VOORT – AAN ONS OM HETZELFDE TE DOEN

Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, laat er bij het begin van een nieuw kalenderjaar geen twijfel over bestaan: de oorlog tegen de werkende en werkloze bevolking van dit land moet tot het bittere einde doorgevoerd worden. Hij roept alle regeringspartijen op om hun verantwoordelijkheid daarbij op te nemen. Er moet méér bespaard worden. Wie denkt dat het Oxfam-rapport en de illegale belastingdeals De Wever tot inkeer hebben gebracht, dwaalt natuurlijk. Volgens De Wever is de sociale zekerheid de enige inkomstenbron die de regering nog rest.

De inschatting dat deze regering de belangen van de kleine zelfstandigen of kleine ondernemers dient, is compleet fout. Ook zij worden, samen met de arbeidersklasse, verpletterd in de heilige kruistocht ter verdediging van elke eurocent van de miljardenwinsten die het grootkapitaal maakt. Daar heeft deze regering werkelijk alles voor over. Ook het stakingsrecht – het enige wapen waarover de werkende bevolking in dit land beschikt – moet op de schop. De reden? Sterkere vakbonden zorgen er ook volgens IMF-onderzoekers voor dat de ongelijkheid wordt afgeremd. Afremmen kan niet voor De Wever die zelfs uithaalt naar zijn coalitiepartners die volgens hem niet enthousiast genoeg besparen: “Ik hoop voor 2016 dat iedereen nu op de trappers gaat staan, en niet voortdurend probeert om op de bagagedrager te gaan zitten.”

De val van deze regering en eender welke andere besparingsregering die erop zou kunnen volgen, is noodzakelijk om onze levensstandaard te verdedigen. Dit zal niet vanop de bagagedrager van De Wever en co bereikt worden, maar door onze strijd te organiseren zoals tijdens het actieplan eind 2014. Nog jaren van harde besparingen uitzitten, mag geen optie zijn. Voer samen met LSP strijd voor een socialistisch alternatief op de kapitalistische barbarij!