Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Lonen volgen productiviteit niet

In de studie van Oxfam over de wereldwijde ongelijkheid staat een grafiek die aangeeft hoe de lonen de stijgende productiviteit niet volgen. Anders gezegd: we produceren meer op kortere tijd maar worden daar niet voor vergoed.
productiviteit



Vooruitgang leidt tot achteruitgang

Technologische vooruitgang kan in theorie tot sociale vooruitgang leiden. Hoe meer taken door robots en machines overgenomen worden, hoe minder wij moeten werken. Dat is de theorie, de praktijk onder het kapitalisme ziet er anders uit. Onder het kapitalisme leidt technologische vooruitgang tot sociale achteruitgang, een indicatie van het failliet van dit systeem. De Tijd schreef dinsdag: “Robots en andere vormen van technologische verandering zullen de komende jaren 5 miljoen jobs doen verdwijnen, toont een rapport in opdracht van het Wereld Economisch Forum aan. Wat is de toekomst van werk? Die vraag stelde het Wereld Economisch Forum (WEF) in samenwerking met de hr-groepen Adecco en Manpower aan de personeelsbazen van ’s werelds grootste bedrijven. Samen zijn die hr-managers verantwoordelijk voor 9 miljoen mensen in de 15 grootste economieën ter wereld. De conclusie is dat technologische verandering een grote impact heeft op werk. Twee op de drie kinderen die nu aan de lagere school beginnen, zullen een job uitoefenen die nu nog niet bestaat. Maar ook op kortere termijn verandert alles snel. De hr-directeurs denken dat in de 15 grote landen tegen 2020 7 miljoen banen verdwijnen door robots, artificiële intelligentie, genetica en andere vormen van technologische verandering. In de plaats komen ongeveer 2 miljoen jobs, waardoor er een nettoverlies van 5 miljoen overblijft.”



Vooruitgang bedreigt mensheid onder het kapitalisme

Woensdag lazen we in De Tijd: “De mensheid wordt bedreigd door gevaren die ze zelf creëert: een nucleaire oorlog, de klimaatopwarming, artificiële intelligentie en genetisch gemanipuleerde virussen. Dat zei Stephen Hawking tijdens de Reithlezing, die volgende week op de BBC wordt uitgezonden en ieder jaar een werelddenker aan het woord laat. Vooruitgang in de wetenschap en de technologie zal nieuwe manieren creëren waarop het fout kan gaan.” Zoals Hawking eerder opmerkte, vormt het kapitalisme een bedreiging voor de mensheid.



Systeem werkt niet

De nieuwe baas van Greenpeace in België is een voormalige bankier. De Standaard schreef woensdag: “De Brouwer studeerde af als burgerlijk ingenieur, maar het grootste deel van zijn carrière speelde zich af in de banksector, zowel in België als in het buitenland. Zo werkte hij onder meer bij Bank Nagelmackers en de vroegere Generale Bank, en was hij ooit regionaal directeur bij Belgolaise. Vanwaar zijn overstap naar Greenpeace? ‘Bij mij is het eerder de vraag waarom ik zo lang in de banksector gewerkt heb’, zegt De Brouwer. ‘Ik ben er begonnen omdat ik wilde begrijpen hoe geldstromen de wereld regeren. Met de jaren ben ik ervan overtuigd geraakt dat ons economisch systeem ons naar de afgrond leidt. Er bestaat geen magisch recept, maar ik wil mee nadenken over hoe we kunnen evolueren naar een goede richting.’” Het kapitalisme brengt ons inderdaad naar de afgrond, hoog tijd om ermee te breken en te bouwen aan een socialistisch alternatief!



Verstekelingen

Vorig weekend was er op Canvas een reportage in Vranckx over de vluchtelingen in Calais, hun hoop op een beter leven, hun strijd om te overleven en het brutale geweld van de Franse politie. Een aanrader. Bekijk de reportage hier



Flexibiliteit op de werkvloer…

dokterVertaling van een cartoon uit Duitsland waar men eveneens te kampen heeft met een groot personeelstekort in de zorgsector en uiteraard de bijhorende torenhoge werkdruk. Meer dan 10 jaar geleden introduceerde men in Duitsland een nieuwe ziekenhuisfinanciering, hoofdzakelijk gebaseerd op DRG’s (vertaald uit het Engels: “Diagnose geRelateerde Groepen”) Dit komt eigenlijk neer op een vaste enveloppe per patiëntenprofiel waarmee alle kosten dienen gedekt te worden, los van het feit of men de patiënt 1 keer of 10 keer ‘onder de machine legt.’ Bij de komende hervorming van de ziekenhuisfinanciering in ons land zal Maggie de Block ook uitgaan van DRG’s. In Duitsland heeft men echter eerst de personeelsnormen afgeschaft, alvorens de nieuwe financiering definitief in te voeren. De logica hier achter is poepsimpel: de personeelskost neemt de grootste hap uit een ziekenhuisbudget. Dus als men wil besparen … We moeten er dan ook geen tekeningetje bij maken dat deze hervorming een rampzalige impact had op de tewerkstelling in de Duitse ziekenhuizen.



Extreemrechts geweld
De Wereld Morgen schreef deze week: “Het Duitse ministerie voor vluchtelingen telde in 2015 567 misdaden tegen vluchtelingencentra. Sommige van die aanvallen moeten beschouwd worden als pogingen tot (massa)moord. Bij een aanval met een brandbom in december 2015 in Altenburg, bijvoorbeeld, vielen er tien gewonden onder de vluchtelingen. Onder andere een twee maanden oude baby moest met ademhalingsmoeilijkheden afgevoerd worden naar het ziekenhuis.” Dat extreemrechts geweld ook bij ons bestaat, werd onder meer duidelijk uit een incident van geweld tegen een activist die voor vluchtelingen opkomt in Veurne en uit het proces tegen militanten van het extreemrechtse Nation die een dakloze in elkaar timmerden omdat ze niet meteen een vluchteling vonden om in elkaar te slaan. De debatten in dit proces werden deze week afgesloten, vreemd genoeg leverde dit geval van extreemrechtse terreur in de Brusselse straten overigens amper mediabelangstelling op.


Griekse haven in Chinese handen

Syriza is nog steeds aan de macht in Griekenland. Dat zou je nochtans niet zeggen als je naar het beleid kijkt. Zo lazen we vrijdag in De Standaard: “Het Chinese rederijconcern Cosco heeft de meerderheid van de haven in de Griekse stad Piraeus verworven. Volgens het Griekse privatiseringsfonds Taiped krijgt het economisch aangeslagen Griekenland 368,5 miljoen euro in ruil voor het belang van 67 procent. In de overeenkomst verplicht Cosco zich ook om 350 miljoen euro te investeren in de haven. Daarmee is een verdere privatisering van de haven afgerond. Maar het doel van Athene, door de verkoop van staatsbelangen 50 miljard binnen te halen, is nog lang niet bereikt, bericht de Griekse pers. De privatiseringen hebben tot nu toe niet meer dan 3 miljard opgebracht.”


Met alle Chinezen…

We lazen in een congrestekst van een Belgische partij vorig jaar volgend stukje waarin de overname van westerse bedrijven door Chinese als een win-win wordt voorgesteld. “Chinese bedrijven winnen technologie en markttoegang, het Westen wint zuurstof en werkgelegenheid voor een kwakkelende economie.” Vreemd genoeg ging het niet om pakweg een liberaal partijcongres, het komt wel degelijk uit de tekst van het Solidariteitscongres van de PVDA. Heeft de Griekse premier Tsipras gewoon de politieke adviezen van de Belgische PVDA gevolgd toen hij de haven van Piraeus liet privatiseren?

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig