Home / Internationaal / Oceanië / Nieuw-Zeeland. Jonge arbeiders halen overwinning op McDonalds. Burger King volgt.

Nieuw-Zeeland. Jonge arbeiders halen overwinning op McDonalds. Burger King volgt.

In Nieuw-Zeeland is er reeds enkele jaren een vakbond van tijdelijke laagbetaalde arbeiders en interimmers. Deze vakbond noemt Unite en probeert de meest onderdrukte lagen te verenigen. Na maandenlange onderhandelingen is Unite in Nieuw-Zeeland er in geslaagd om een collectief akkoord te sluiten met Mc Donalds waardoor het personeel meer zal verdienen.

Eerder dit jaar kwam Unite al tot collectieve akkoorden met Red Rooster en Restaurant Brands (de eigenaar van onder meer Pizza Hut).

De nationale secretaris van Unite, Matt McCarten, stelde: “Er waren al lang onderhandelingen en het vlotte niet echt, maar de druk van onze campagne SuperSizeMyPay leidde uiteindelijk tot een doorbraak bij Mc Donalds en nu zal Burger King beseffen dat het wel moet volgen.

“De collectieve akkoorden met deze bedrijven en hun vestigingen zullen zorgen voor belangrijke wijzigingen voor de lonen van veel jongeren, soms zal het met 2 dollar per uur stijgen.

“Arbeiders van McDonalds onder de 18 jaar krijgen vanaf nu een loonsverhoging met 11,6% na zes maanden. Arbeiders boven de 18 jaar zullen tussen 2,7% en 15,7% loonsopslag krijgen na een zelfde periode.

“McDonalds heeft ook beloofd dat vakbondsleden een premie zullen krijgen. Er zullen geen speciale jongerenlonen blijven. Die verdwenen elders ook reeds onder druk van Unite.

“We zijn nu bijna rond met een overeenkomst met Burger King en hopen deze maand nog de overeenkomst te ondertekenen. Dan zijn er akkoorden met de drie belangrijkste fastfoodketens in het land: McDonalds, Restaurant Brands en Burger King. Dat is ongezien.

“Burger King stelt vooral jongeren tewerk en zal de jongerenlonen vanaf volgend jaar laten stijgen van 8,35 dollar naar 9 dollar per uur, een stijging met 7,8%. Oudere werknemers krijgen een opslag met 7,3%.

“De voorstellen van Burger King zijn nog lager dan die van Restaurant Brands (9,23 dollar) en McDonalds (9,50 dollar na zes maanden) en bijgevolg zal Unite dit niet zomaar aanvaarden. We zullen de onderhandelingen verder zetten om de voorstellen te verbeteren, hopelijk lukt dat nog voor het kerstverlof.

“Tegelijk zullen we een publieke campagne voeren om druk te zetten op Burger King om tot een degelijk akkoord te komen. Dat is immers een belangrijke stap vooruit voor laag betaalde arbeiders in de fast food industrie die bekend staat voor haar afwijzingen tegenover de vakbonden.”

Meer info vind je op http://unite.org.nz

Leave a Reply