De linkse partij HDP wordt vervolgd in Turkije.

De linkse partij HDP wordt vervolgd in Turkije.

Vandaag, morgen en overmorgen voeren Koerdische activisten campagne voor de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel. Ze protesteren daarmee tegen de bloedige oorlog die door het AKP-regime van Erdogan wordt gevoerd tegen de Koerdische bevolking. Het beleid van Erdogan versterkt ook de regionale instabiliteit, met bloedige gevolgen in eigen land. Gisteren werd Turkije opnieuw opgeschrikt door een bomaanslag, nu in Istanboel.

LSP-lid Orhan schreef gisteren:

“Vandaag is er weer eens een bom ontploft in Turkije, ditmaal in Istanbul. De zelfmoordterrorist is een 28 jarige Saudische burger die getraind werd door jihadisten in Syrië. Na Diyarbakir (5 juni, 5 doden) Suruc (20 juli, 33 doden), Ankara (10 oktober, 102 doden) is dit de 4de aanslag die 10 dodelijke slachtoffers geëist heeft. Door de verkeerde politiek van de regering wordt het land hoe langer hoe meer onstabiel. Eigenlijk is het land al sinds juli in “oorlogsmodus”. Vooral het Koerdische zuid-oosten wordt zwaar getroffen. Onder het mom van anti-terreur heeft de overheid de oorlog verklaard aan de Koerden en diens legale vertegenwoordigers, de HDP. Die partij wordt bedreigd met sluiting, de parlementairen gaan mogelijks hun onschendbaarheid verliezen en berecht worden, een 60-tal Koerdische co-burgemeesters en gemeenteraadsleden uit verschillende steden zijn nu al ofwel opgesloten of van hun functie ontheven. Het volk dat hiertegen verzet biedt en opkomt voor hun eigen zelfbestuur wordt gecriminaliseerd en uitgemoord. Een tiental steden is tot puin herschapen en meer dan 200 000 mensen zijn moeten vluchten. Ja, ik heb het over Turkije, voor alle duidelijkheid. Soms begin ik zelf te twijfelen of het ik het nu over Syrië of Yemen heb. Maar nee, ik heb het over Turkije. Morgen beginnen we in Brussel een driedaags wake om het staatsgeweld en terrorisme aan te klagen. Tegelijk willen we solidair zijn en ons steun uitspreken voor Koerdische zelfbestuur. Met deze actie willen we vooral het Europese stilzwijgen aanklagen en doorbreken.”

Afgelopen weekend was er een grote betoging in Parijs. Onze Franse kameraden van Gauche Révolutionnaire waren daarbij aanwezig.

Afgelopen weekend was er een grote betoging in Parijs. Onze Franse kameraden van Gauche Révolutionnaire waren daarbij aanwezig.

Voor de protestwake in Brussel werd volgend persbericht verstuurd:

“Het AKP-regime, Erdogan op kop, kon de verkiezingsresultaten van 7 juni niet verdragen, en heeft nadien het land in een oorlog gestopt. Alle middelen waren goed om de HDP terug onder de hoge kiesdrempel van 10% te duwen. Onder de mom van strijd tegen de PKK, heeft de overheid tientallen steden in Koerdistan aangevallen.

“Met totale blokkades, uitgaansverboden die meer dan een maand duren, artilleriegeschut op civiele woonplaatsen, executies, … wordt de bevolking collectief gestraft. Ten gevolge van de blokkades is er een tekort aan voedsel, elektriciteit werd afgesloten, winkels en dienstverlening blijven er dicht. Ziekenhuizen en scholen zijn in beslag genomen door de troepen van de regering die ze gebruiken als hoofdkwartieren. Kinderen kunnen niet naar school gaan en mensen blijven verstoken van medische diensten.

“Geheel op een arbitraire manier wordt de bevolking collectief gestraft. Er zijn al bijna 300 burgers gedood door geweer- en artillerievuur. Meer dan 200.000 mensen zijn die steden ontvlucht. De steden zelf liggen in puin. De overheid probeert deze oorlog voor te stellen als een oorlog tegen de PKK, maar niets is minder waar.

“Het is de civiele bevolking die direct geviseerd wordt. De Koerden vragen voor een democratische autonomie zonder af te scheiden, en willen zichzelf besturen. Dit project hebben ze naar voren geschoven als antwoord op de onuitgesproken staatsgreep van het AKP-regime.

“De AKP en Erdogan willen de grondwet wijzigen en van het huidige parlementair systeem een ‘versterkt presidentieel’ systeem maken. Lees: Erdogan wil alle macht bij zichzelf concentreren. Alle oppositie, ook de niet-Koerdische, wordt zwaar aangevallen. Mensenrechtenschendingen scheren hoge toppen, de media werd onder staatscontrole gebracht en tientallen journalisten werden opgesloten.

“De vraag voor zelfbestuur van de Koerden werd met groot militair geweld aangevallen. De staat blijkt niet open voor democratisering. De staat vervalt opnieuw in haar oude reflexen van genocide en onderdrukking. Öcalan, de bezieler van het nu afgesprongen vredesproces, wordt al sinds 5 april in totale isolatie gehouden op het gevangeniseiland Imrali. Zijn familie, advocaten, HDP-politici mogen hem niet meer bezoeken. Men vreest voor zijn veiligheid en gezondheid.

“Het westen blijft opvallend stil tegenover deze oorlog en de AKP-plannen om een oerconservatief en autoritair systeem in te voeren. Bv. er zijn nu al tientallen HDP-burgemeesters van hun functie ontheven en zelfs opgesloten terwijl de regering curators wil inzetten die deze steden moeten besturen. Alle weerstand hiertegen wordt gecriminaliseerd en met geweld beantwoord. Hoe kan de EU dit niet zien en terug toetredingsonderhandelingen opstarten met het AKP-regime?

“De legitieme vraag van autonomie en zelfbestuur van de Koerden moet gesteund worden en Erdogan en het AKP-regime moet tegengehouden worden. Dat regime heeft niet alleen Turkije in een oorlog gestopt maar speelt bv. ook al jarenlang een negatieve rol in buurland Syrië.”

-> Facebook evenement voor de protestwake