Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Cursus ‘respect voor vrouwen’…

Een erg scherpe cartoon van Lectrr:
cartoonvrouwen



Geweld tegen vluchtelingen

leipzigDeze week werden ruim 200 extreemrechtse relschoppers opgepakt in Leipzig, Duitsland. Na een actie van Legida, de lokale versie van Pegida, trokken de neonazi’s en hooligans door de stad om vluchtelingen aan te vallen. Ramen sneuvelden en de neonazi’s probeerden brand te stichten. Pas toen linkse tegenbetogers dreigden om te chargeren op de neonazi’s, besloot de politie om de relschoppers op een bus te zetten en weg te leiden. Eerder op de week was er ook al geweld tegen migranten in Keulen. En net deze week raakte bekend dat ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler terug in boekvorm beschikbaar wordt in Duitsland…


Saoedisch geld voor Antwerpse haven onzeker

Als het om asielzoekers gaat, staat N-VA vooraan om te spreken over ‘Westerse waarden en normen’. Of ze daarmee doelen op de ‘waarden en normen’ van de extreemrechtse relschoppers in het voorgaande bericht, is niet bekend. Wellicht niet, maar het wijst wel op de beperkingen van een retoriek over ‘waarden en normen’ zonder iets te zeggen over de sociale omstandigheden waarin bepaalde waarden en normen aanwezig zijn. Alleszins was N-VA veel minder happig om iets te zeggen over de ‘waarden en normen’ in het reactionaire Saoedi-Arabië waar politieke tegenstanders onthoofd worden en waar wel wat steun verleend wordt aan diverse reactionaire fundamentalistische groepen. Tot in ons land financiert het fundamentalistische regime van Saoedi-Arabië moskeeën om de eigen Wahhabistische versie van de islam te verspreiden. Maar aangezien Saoedi-Arabië ook op andere vlakken investeert, wordt gezwegen. Nu de investering van Saoedische zakenlui in Energy Recovery Systems, een afvalverwerkend bedrijf waarin 3,7 miljard euro geïnvesteerd zou worden wat 900 jobs in de Antwerpse haven zou opleveren, onzeker is, kan daar misschien verandering in komen? De Morgen merkte woensdag op dat de nieuwe investeerders “her en der gelinkt werden aan Al Qaida.” Niet dat havenschepen Van Peel (CD&V) zich zorgen maakt, “de studies lopen nog”.


“Hoe rijker de superrijken, hoe ontevredener de rest”

De Standaard schreef woensdag: “Als de 1 procent rijkste burgers met een groter deel van de koek gaan lopen, wordt de rest van het land ongelukkiger. Woede, stress en zorgen nemen toe, blijkt uit onderzoek.‘Stelt u zich een ladder voor, met treden genummerd van nul tot tien. Helemaal onderaan bevindt zich het slechtst mogelijke leven. Helemaal bovenaan het best mogelijke. Waar bevindt u zich?’ Die vraag stelde onderzoeksbureau Gallup in 160 landen aan minstens duizend mensen. Gemiddeld geven mensen zichzelf een 5,5. Dat cijfer is merkbaar beïnvloed door de ongelijkheid in een land, stellen onderzoekers van de universiteit van Oxford en de London School of Economics vast.” Het fenomeen beperkt zich niet tot de armsten, merken de onderzoekers op. “‘Als mensen overschouwen hoe tevreden ze zijn over hun leven, kijken ze ook naar hun positie op de sociale ladder’, verklaart onderzoeker Jan-Emmanuel De Neve (Universiteit van Oxford) het verband. ‘Als de heel rijken nog rijker worden, dan schuift de volgende trede verder en verder weg. Dat uit zich dikwijls ook concreet in duurder wordende luxegoederen. Het wordt moeilijker voor de middenklasse om kinderen op skiverlof te laten gaan, of om een huis in een mooie buurt te kopen.’”


Uithuiszettingen

Maandag lazen we in De Standaard: “Wekelijks worden 80 tot 250 huis- houdens op straat gezet na bevel van een vrederechter. ‘Tegenwoordig kan het iedereen overkomen, ook tweeverdieners met kinderen. En door de stijgende huurprijzen neemt het probleem alleen maar toe.’ Wie huurt, kan niet zomaar op straat worden gezet. Tenzij daar goede redenen voor zijn, én met een bevel van de vrederechter. In Vlaanderen gebeurt dat wekelijks tussen de 80 en de 250 keer. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de Leuvense onderzoekster Jana Verstraete. Volgens haar gaat het wellicht nog om een onderschatting, omdat niemand precieze cijfers bijhoudt. Dat betekent ook dat beleidsmakers het probleem onderschatten, zegt ze.” Met huurprijzen die fors oplopen, voor een eenvoudig appartement betaal je zelden minder dan 600 of 700 euro per maand. Het gaat niet langer enkel om uitkeringstrekkers die uit hun huis gezet worden, verklaarde een medewerkster van CAW in de Vlaamse Rand: “Ik zie regelmatig gewone gezinnen met kinderen die verzuipen in de kosten omdat een van de kostverdieners in de problemen komt door ziekte of ontslag. En dan kan het snel gaan.”



“Bedrijfswagens maken files niet langer”

In De Tijd van woensdag lazen we een originele redenering. Autofederatie Febiac kwam naar voor met de stelling dat de 1,12 miljoen bedrijfswagens in ons land niet bijdragen tot de files, neen dat komt door de 4,44 miljoen wagens van particulieren. Wellicht zitten de chauffeurs van bedrijfswagens gewoon vast in de files die door anderen veroorzaakt worden? Een expert van Febiac stelt dat 35% van de auto’s in de spits bedrijfswagens zijn tegenover 65% privéwagens. Bovendien zouden privéwagens evenveel kilometers afleggen. En tenslotte speelt Febiac de ‘groene kaart’: bedrijfswagens zijn vaak nieuwere modellen die minder uitstoten. De verklaringen van Febiac worden betwist. Maar ondertussen leerden we dat zowat een vijfde van de auto’s op onze wegens bedrijfswagens zijn en dat dit in de spits oploopt tot 35% van de wagens op de weg. De regering investeert fors in deze bedrijfswagens, terwijl tegelijk bespaard wordt op openbaar vervoer. Ergens moeten we Febiac gelijk geven: niet de bedrijfswagens an sich maken de files langer, daar zorgt de regering voor. “Het asociale beleid maakt de files langer”, is onze conclusie.



Werkloosheid

stormiscoming

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig