Werkgeversorganisatie VOKA heeft een traditie van nieuwjaarsrecepties, een activiteit die dient om te netwerken. Traditioneel is eveneens de spreker die het geheel inleidt. Vorig jaar had VOKA in Antwerpen premier Michel gestrikt. Dit jaar werd een nog grotere naam vastgelegd: de Franse rechtse politicus Sarkozy. Zoals elk jaar was ook Bart De Wever van de partij. Ongeveer 1.200 bedrijfsleiders betaalden elk 150 euro om Sarkozy en De Wever te zien. Wellicht kunnen dergelijke representatiekosten toch fiscaal afgetrokken worden?
De Antwerpse nieuwjaarsreceptie van VOKA is een thuiswedstrijd voor Bart De Wever. Dit jaar mocht kreeg hij er gezelschap van zijn politieke vriend Nicolas Sarkozy. Naast 1.200 ondernemers waren er ook veel rechtse politici, onder meer Jan Jambon, Geert Bourgeois en Annemie Turtelboom. In de aankondiging stelde VOKA: “We kijken er naar uit een toekomstige president te ontvangen in Antwerpen.” Sarkozy kreeg een staande ovatie voor zijn toespraak waarin hij uithaalde naar Schengen, maar ook naar het “linkse beleid” in Frankrijk. De Wever stelde nog dat er rond migratie “taboes moeten sneuvelen”. Veel nieuws viel er dus niet te rapen, maar toch werd dit breed uitgesmeerd. Onder meer De Tijd besteedde er veel aandacht aan, misschien wel omdat VOKA “de redactionele lijn van De Tijd bewaakt”? Die bewakingsfunctie wordt immers uitgeoefend door vzw De Tijd, een vzw gevestigd in de kantoren van VOKA en met verschillende VOKA-afgevaardigden in. Toen minister Muyters nog gewoon bij VOKA zat, was hij een van de afgevaardigden in deze vzw. Deze nauwe banden tussen extremistische werkgevers, de rechtse regering en de gevestigde media maken meteen duidelijk waarom een krant als De Tijd zo fors tegen pakweg een spoorstaking fulmineert.
Christian Van Thillo, topman van De Persgroep (waartoe naast De Tijd ook Het Laatste Nieuws en De Morgen behoren), was eerder deze week overigens een van de sprekers op een nieuwjaarsreceptie van VOKA in Brussel. Zullen ze bij de kranten van De Persgroep iets schrijven dat ingaat tegen hun eigen bazen, overigens dezelfde bazen als die van De Wever die expliciet verklaarde dat VOKA zijn baas is?
De andere mediagroep naast ‘De Persgroep’ bracht eveneens een verslag van het optreden van Sarkozy bij VOKA, misschien dat daar iets kritischer te vernemen is? Gazet van Antwerpen schreef onder de veelzeggende kop “Sarkozy drinkt plat water” dat de Franse politicus en De Wever om 19u30 reeds in een toprestaurant zaten, op kosten van VOKA? In het gezelschap van 14 anderen kregen ze daar volgend menu opgediend: “een eitje met kaviaar, sint-jakobsnoten met zwarte truffel, tarbot en een luchtige sabayon.” Sarkozy maande “de obers subtiel aan om de gerechten snel te serveren”, hij moest iets na 22u nog met een vliegtuig vanuit Deurne terug naar Frankrijk. Uit het verslag van de krant vernemen we nog dat gouverneur Berx net als De Wever en Sarkozy geen wijn dronk, “vooral omdat ze op het suikergehalte in haar bloed moet letten.” De journalist stelde vast dat ook schepen Heylen in hetzelfde restaurant zat, maar niet met Sarkozy en co. Wel bood dit de mogelijkheid voor een diepte-interview met de schepen over de toespraak van Sarkozy die hij uiteraard ook hoorde op wat ondertussen een VOKA-congres geworden is volgens de krant: “Sarkozy heeft in zijn speech gezegd dat hij op de eerste rij zal zitten als zijn vrouw Carla Bruni in Antwerpen mag optreden.” Als de werkgeverspropaganda niet openlijk gebracht wordt, kan het nog altijd in de vorm van society-berichtgeving waarbij de heren en dames politici als sterren worden opgevoerd. Terzijde: misschien moeten we deze politici bij een volgende besparingsronde voorstellen dat ze eerst zelf op hun “eitje met kaviaar” of “zwarte truffel” besparen?
De banden tussen werkgeversorganisaties, kranten en rechtse politici zijn wel erg nauw zijn, zo sterk zelfs dat Gazet van Antwerpen het bericht over het bezoek van Sarkozy meteen onder de rubriek “Familieberichten” op pagina 26 zet. Wie denkt dat kranten een ‘neutrale’ kijk brengen, vergist zich. De gevestigde media zijn eigendom van de werkgevers. Die werkgevers krijgen voor hun media overigens royale overheidssteun en daar hoor je hen nooit over klagen.
We hebben nood aan onze eigen media die los staan van het netwerk van rechtse politici, werkgevers en krantenbazen. De voorbije week brachten we met socialisme.be onder meer verslag uit van de spoorstaking en legden we uit waarover de acties gingen, we waren deel van het protest en deden voorstellen om dit te versterken. Steun deze media, neem een abonnement op ons maandblad, stuur verslagen, standpunten en foto’s door naar onze redactie. Of beperk je je toegang tot informatie en nieuws liever tot de propaganda-instrumenten van VOKA en co?