Solidariteit ver te zoeken?

In De Morgen staat vandaag een standpunt over de betoging van vorige zaterdag. De teneur van het artikel wordt samengevat in het besluit: “Twee weken na het uitbreken van het sociale drama bij VW-Vorst lijkt de solidariteit in de rest van de samenleving ver te zoeken”. Vreemde conclusie na een optocht met 25.000 aanwezigen…

DM-journalist Johan Corthouts stelt dat de opkomst van de betoging een tegenvaller was. Aanvankelijk was er sprake van mogelijk 30.000 tot 50.000 betogers, terwijl het er uiteindelijk iets minder waren. Volgens de vakbonden 25.000, volgens de politie 15.000. Volgens Corthouts ging het om de arbeiders van VW-Vorst, toeleveranciers en andere metaalbedrijven.

Het is nogal gemakkelijk om te stellen dat er geen sprake was van sectoroverschrijdende solidariteit door te verwijzen naar het aantal betogers. De dagen voor de betoging werd heel hard campagne gevoerd tegen de betoging. De VW-directie trok zelfs naar de premier om met vage beloftes “positief” nieuws te kunnen brengen.

De regering was maar al te bereid om direct al toegevingen te doen aan de directie en alles in het werk te stellen om te besparen op onze lonen. Daarnaast werd gesteld dat de ontslagen arbeiders onmiddellijk terug aan de slag zouden kunnen bij andere bedrijven.

In De Morgen stelt Corthouts terecht dat dit allemaal onzeker is: de komst van de Audi A1 staat niet vast (net zomin als de verkoopcijfers van dat model), alternatieve jobs die aangeboden worden zijn ook niet zeker (en bovendien dreigt sowieso een loonsvermindering, van de Ford-arbeiders die na het ontslag in 2003 werk vonden, moet 81% het met een lager loon doen). Bovendien leiden alternatieve jobs enkel naar een verplaatsing van het probleem: andere arbeiders maken dan geen kans op die jobs en blijven langer in de werkloosheid zitten.

Het is dus duidelijk dat de toekomst van de arbeiders van VW-Vorst en de toeleveranciers onzeker blijft. Het is belangrijk om de eenzijdig positieve berichtgeving in de media te doorprikken, maar wat dat betreft moeten we ook niet bepaald op De Morgen rekenen. Zaterdag nog titelde deze krant “Drieduizend werknemers blijven in Vorst om Audi A1 te bouwen.” Dat klinkt al helemaal anders dan wat Corthouts nu schrijft.

Ondanks de actieve demobilisatie, was er een sterke aanwezigheid op de betoging. Het klopt dat er meer kon uitgehaald worden met een betere campagne gedragen door alle geledingen van de vakbonden, maar op een zaterdagochtend 25.000 betogers op de been krijgen is zeker niet slecht. Er waren delegaties uit alle sectoren uit heel het land. De solidariteit was er dus wel degelijk.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie