Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Ondertussen bij de VN Mensenrechtencommissie…

sarabie



Scheurtjescentrales

De Belgische centrales lagen in 2012-2014 het meeste van allemaal stil wegens incidenten. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Atoomenergieagentschap. Minister Marghem ontkent de ernst van de situatie, scheurtjes in de centrales vormen geen bezwaar om ze te laten draaien. Minister Jambon stelt zelfs dat het stilleggen erop wijst dat de veiligheidsvoorschriften goed werken. “Als een centrale stilvalt, bewijst dit juist dat de veiligheidschecks werken. Hoe meer alarmprocedures je inbouwt, hoe vaker je alarm krijgt. Dat is zoals in je wagen. Daar heb je tegenwoordig ook veel knipperlichten op je dashboard. Maar het is niet omdat er een lichtje gaat branden, dat je je auto van de hand moet doen.” Als de lichtjes in je wagen steeds gaan branden, kan je wel beter eens langs een garage gaan en als het blijft duren, zal een voorzichtige persoon effectief deze wagen van de hand doen. Met kerncentrales die toch wel wat meer schade kunnen aanrichten dan een niet goed werkende auto, zou meer voorzichtigheid aan de orde moeten zijn. Of verkiezen de liberale politici in de regering het risico op een kernramp boven een aanval op de winsten van Electrabel en co? De vraag stellen, is ze beantwoorden.



Theotips

Theotips voor vrouwelijke vluchtelingen:
– Eigenlijk is het wel normaal dat uw man u slaat, één op de vijf vrouwen krijgt ermee te maken, maar de daders zijn overwegend blank, dus daar geven we niet zo om.
– Als u gaat werken zal dat vooral in de zorgsector en andere sectoren zijn die in het verlengde liggen van uw klassiek rolpatroon.
– Als u gaat werken zal dat vooral deeltijds zijn, of in onzekere situaties, u zal ook 22% minder verdienen dan uw man, als u zwanger wordt is de kans groot dat u op straat staat, maar dat trekken we ons niet aan, onze vrienden, de grote bedrijven profiteren daarvan.
– Als u te maken krijgt met seksueel geweld, zal uw zaak in alle waarschijnlijkheid worden geseponeerd, investeren in justitie, wie heeft daar geld voor? (U kunt uw dader overigens doorverwijzen naar onze partij, wij nemen hen graag op als bv. media-adviseur).
– Niet iedereen mag hier dragen wat zij wil, laat die hoofddoek dus maar thuis.
– Seksistische stereotypen zijn hier normaal, in onze schoolboeken en in kinderspeelgoed komen die bijvoorbeeld heel vaak terug.

Welkom!



Armoede

Donderdag schreef De Tijd: “Zeven op de tien mensen die buiten Europa zijn geboren maar in ons land wonen, leven onder de armoededrempel. Enkel in Griekenland zijn nieuwkomers er nog iets slechter aan toe. De kans op armoede voor een nieuwkomer is daarmee vier keer zo groot als bij wie hier is geboren. Nergens in Europa is het verschil tussen autochtonen en allochtonen groter. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat over het armoederisico in de EU-lidstaten. Als oorzaak wijzen armoede-experts naar de slechte doorstroming van nieuwkomers naar werk. Niet-Europese migranten waren in het verleden vaak laagopgeleid, wat de zoektocht naar een baan bemoeilijkt. Al speelt volgens experts ook discriminatie een rol.”



Hoezo discriminatie?

Er is geen discriminatie van mensen die buiten Europa geboren zijn, kan de rechterzijde opwerpen als antwoord op de cijfers hierboven. Neen, de eigen bevolking wordt ook tot armoede veroordeeld! Op 3 januari schreef Het Laatste Nieuws: “Bijna een op de vijf kinderen (18,8 procent) jonger dan 18 jaar in België leeft in een gezin met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Tien jaar geleden was dat 15,9 procent. Dat blijkt uit het nieuwe jaarboek van het Centrum Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) van de UAntwerpen. “Onrechtvaardig”, klinkt het bij de onderzoekers, die wijzen op het welvarend karakter van België. (…) Het gaat vooral om kinderen in eenoudergezinnen (36,4 procent), grote gezinnen (20,0 procent), kinderen van laagopgeleide ouders (53,8 procent) en om kinderen met ouders die geboren zijn buiten België (37,2 procent). Kinderen in een gezin waar bijna niemand werkt, lopen het grootste risico (73,6 procent) op armoede. Bijna 7 procent van de kinderen leeft in een gezin met erg weinig materiële middelen.”


Te huur? Te duur!

In hetzelfde artikel lazen we nog: “In 2012 had bijna 60 procent van de private huurders met een laag inkomen problemen met het betalen van de huur. In 1995 was dat nog 29,2 procent. Dat is voornamelijk het gevolg van de stijgende huurprijzen. In 2014 gaf 30,1 procent van de Belgische gezinnen aan dat de totale kost voor huisvesting (hypotheek of huur, verzekeringen en onderhoud van de woning) een zeer zware financiële last vormen. Bij eenoudergezinnen is dat 52,8 procent. Als gevolg daarvan leefde 21,0 procent van de kinderen in ons land in een woning met een lekkend dak, vochtige muren of vloeren, of rottend raamwerk. Bij kinderen van gezinnen in armoede liep dat op tot 37,5 procent, tegenover 17,2 procent van de niet-arme kinderen.”



Geen werk

Nog een laatste reeds cijfers uit hetzelfde artikel in Het Laatste Nieuws: “De langdurige werkloosheid (langer dan een jaar werkloos) bij jongeren in België steeg tussen 2008 en 2014 van 4,9 procent naar 8 procent. 12,5 procent van de Vlaamse jongeren die in 2014 de schoolbanken verlieten, was een jaar later nog werkloos. Heel wat Vlaamse jongeren (17 procent) moeten het noodgedwongen stellen met een tijdelijk arbeidscontract, terwijl ze liever vast werk willen.”



Volledig beeld

De liberale Werkbond verspreidde een afbeelding waarin voor een privatisering van het spoorverkeer werd gepleit. Ze brachten echter niet alle informatie in beeld. Wij doen dat wel. (met dank aan Jon)



160 dagen werken?

De Standaard liet donderdag een spoorman aan het woord: “Cornu zegt dat hij ons 170 dagen per jaar wil laten werken, in plaats van 160. Waar moeten we tekenen? Ik werk 210 tot 220 dagen per jaar, en ik heb nog 50 recuperatiedagen staan die ik niet kan opnemen.”



Staking om meer collega’s

Woensdag lazen we op deredactie.be: “De directie van het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel heeft beloofd om extra personeel voor de spoeddienst aan te werven. Ook op de andere eisen van het personeel om voldoende middelen vrij te maken om een kwaliteitsvolle zorgverlening te garanderen, werd ingegaan. Toch blijven de acties lopen, tot de beloftes worden ingelost, zegt Luc De Wilder, vakbondsafgevaardigde van LBC-NVK. Sinds eind december dragen de personeelsleden van de spoeddienst een rouwband, worden enkel patiënten met een dringende behandeling meteen verzorgd en wordt er niet gefactureerd. Dit om duidelijk te maken dat er dringend extra spoedverpleegkundigen moeten bijkomen. “We werken met 30 mensen op de spoeddienst, van wie acht voltijdse werknemers zijn weggevallen. Wij willen dat er dus opnieuw acht mensen worden aangenomen”, aldus De Wilder, zelf actief op de spoeddienst. De acties lijken voorlopig hun vruchten af te werpen, want “de directie gaat onze eisenbundel van A tot Z inwilligen”. Het spoedpersoneel wil naast extra aanwervingen dat er onder meer een medisch protocol wordt opgesteld en dat de infrastructuur wordt verbeterd, zegt De Wilder. Omdat de directie in het verleden niet altijd haar beloftes inloste, houdt het personeel zeker tot het einde van de maand vast aan de acties. Voor de aanwervingen vroeg de directie wat meer tijd, aldus de vakbondsman van de christelijke bediendebond. Volgens De Wilder zijn er toch al vacatures geplaatst.” Strijd loont!


Waalse spoorstaking…

Maandag had ‘De Afspraak’ een debat over “de Waalse spoorstaking”. De staking bij de NMBS is een nationale beslissing van nationale vakbonden (ACOD Spoor/CGSP Cheminots en ACV Spoor/CSC Cheminots zijn tot nader order nationale vakbonden, met één nationale structuur). De beslissing om te staken bij ACOD Spoor is genomen op het nationaal bestuur, na het nationaal congres het hoogste orgaan van ACOD). Blijkbaar heeft één van de nationale secretarissen deze beslissing naast zich neergelegd, en beweert hij te spreken voor “Vlaams ACOD Spoor”. Deze structuur is niet alleen onbestaand, er is ook geen enkele bevraging gebeurt van de militanten bij het spoor, ook niet in Vlaanderen, om te kijken of er een draagvlak is voor een eenzijdige intrekking van de stakingsaanzegging. Trouwens, de VRT vergeet daarbij vlotjes dat er ook nog zoiets bestaat als een Brussels hoofdstedelijk gewest: zelfs als “Vlaanderen” niet zou meestaken, is het nog steeds geen “Waalse” staking. Zeg dus niet “Waalse spoorstaking” of “Staking van de Franstalige spoorbonden”, maar zeg “staking van de nationale vakbonden bij de NMBS, die helaas minder goed opgevolgd wordt in Vlaanderen door de politieke spelletjes en koudwatervrees bij een aantal laffe secretarissen”



Moderne spoorwegen

We wisten de hand te leggen op de plannen van minister Galant en de wijze waarop die plannen tot stand kwamen:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig