Liberalisering elektriciteit zet mensen in de kou

Op 1 juli 2003 werd de elektriciteitsmarkt in Vlaanderen geliberaliseerd, wat betekent dat iedereen van dan “vrij” kon kiezen welk bedrijf de elektriciteit leverde. Wallonië en Brussel volgen later nog. De vrijmaking van de markt betekent niet meer concurrentie en lagere prijzen zoals sommigen voorspellen, maar uitsluiting en een hogere factuur voor de meesten.

Koen Van Brabandt

Wie zijn elektriciteitsrekening niet meer op tijd kan betalen, kan binnenkort een brief in de bus krijgen van Electrabel, Luminus of Nuon – een aantal van de firma’s die elektriciteit aanbieden. Door de liberalisering kunnen zij immers klanten weigeren. Uiteraard zullen de bevoegde politici zeggen dat het allemaal zo geen vaart zal lopen, dat iedereen recht heeft op een minimumhoeveelheid elektriciteit. Daarvoor krijg je dan een budgetmeter. Eens je krediet op is, moet je het dan stellen met een “noodrantsoen” (6 ampère). Probeer daar maar eens een aantal elementaire zaken als een wasmachine, koelkast,… op te laten draaien.

Bovendien kan je al raden wat er zal gebeuren met mensen die één keer op een zwarte lijst hebben gestaan. Die zullen het zeer moeilijk krijgen om nog ergens klant te worden bij een elektriciteitsleverancier.

Maar ook voor wie geen betaalproblemen heeft, is de liberalisering geen goede zaak. Op de eerste plaats ben je gegeerd wild en word je vanalles wijsgemaakt (“wij zijn de goedkoopste”), zonder dat je het echt kan controleren. Bovendien is er van een prijsdaling meestal geen sprake. Fientje Moerman, de bevoegde minister, vindt dan maar dat de consument dynamisch genoeg moet zijn om te veranderen en de goedkoopste te zoeken. Begin er maar aan met al die verschillende contracten.

Uiteindelijk zal de liberalisering duurder uitdraaien voor iedereen, behalve voor de grote bedrijven! Die krijgen van de regering een zoveelste cadeau: de 350 grootste verbruikers krijgen immers vrijstelling van een heffing die alle anderen wel moeten betalen. Die heffing is ingevoerd omdat de regering compensaties wil geven aan de gemeenten, die door de liberalisering een stuk van hun inkomsten zijn kwijtgeraakt.

Vroeger waren het immers de gemeenten die via de intercommunales elektriciteit verdeelden. Volgens Luminus zou deze extra belasting de elektriciteitsfactuur jaarlijks 4,5% hoger maken.

Wie nog illusies heeft dat de Europese liberalisering een goede zaak is, komt voor de zoveelste maal bedrogen uit. En laat ons ook niet vergeten dat Electrabel al jaren aan een stuk enorme winsten haalt uit een noodzakelijke behoefte als elektriciteit.

Delen: Printen: