Home / Internationaal / Afrika / Wie is Ibrahim Zakzaky? Een verborgen bloedbad in Nigeria

Wie is Ibrahim Zakzaky? Een verborgen bloedbad in Nigeria

nigeriaOp 12 december 2015 waren sjiietische moslims in de Nigeriaanse stad Zaria, in de staat Kaduna in het noorden van het land, bezig met een rouwprocessie voor de 40de dag van de kleinzoon van de profeet Mohammed. Sjeik Ibrahim Zakzaky sprak de aanwezigen op de processie toe.

Artikel door Andleeb Haider

Het Nigeriaanse leger viel de moskee Hussainia Baqyatullah binnen. De twee zonen van Ibrahim Zakzaky werden koelbloedig vermoord door het leger en ook Zakzaky zelf werd neergeschoten, hij raakte gewond en werd door het leger meegenomen naar een onbekende plaats. Volgens getuigen vielen er meer dan 1000 doden. De familieleden van Zakzaky heeft nog steeds geen contact kunnen leggen, ze weten enkel dat hij zwaar gewond was. Wie is Ibrahim Yaqoub Zakzaky? Die vraag moeten we beantwoorden om de Nigeriaanse Islamitische Beweging, de organisatie van Zakzaky, en de huidige genocide te begrijpen.

De meerderheid van de Nigeriaanse moslimbevolking bestaat uit soennieten, maar er is een aanzienlijke sjiietische minderheid. Die leeft vooral in de noordelijke staten Kano en Sokoto. Er bestaan geen recente statistieken over het aandeel van de sjiieten in de Nigeriaanse bevolking, het cijfer van 5% wordt als te hoog ingeschat. De huidige sjiietische beweging ontstond begin jaren 1980 op aangeven van sjeik Ibrahim Zakzaky die volgens schattingen vandaag 15 tot 20 miljoen volgelingen heeft. Hij studeerde in Irak en kwam naar Nigeria terug met zijn Khomeini-gezinde opvattingen. Hij was erg actief in eenheidsinitiatieven tussen sjiieten en soennieten, onder meer rond de oproep van Khomeini in 1979 om de laatste vrijdag van de Ramadan uit te roepen tot “Youm Al Quds’, een solidariteitsdag met Palestijnen. Vandaag houden sjiieten wereldwijd acties op die dag om te protesteren tegen het Israëlische regime en om solidariteit met de Palestijnen te betuigen.

Bij deze acties in Nigeria treedt het leger steeds hardhandiger op. Dat gebeurde voor het eerst in 2003 in de staat Kano waar er acht doden vielen. In 2009 werd de Al Quds bijeenkomst opnieuw aangevallen door het leger met twee doden en verschillende gewonden. De derde aanval was de bloedigste, toen vielen er 35 doden en honderden gewonden. Drie zonen van sjeik Zakzaky werden omgebracht: Ahmad, Hamid en Mehmood. Op 12 december verloor hij nogmaals twee zonen. Twee van de zonen studeerden voor ingenieur, een andere voor dokter.

De Nigeriaanse Islamitische Beweging is Iraansgezind, maar tegelijk was er een opmars van door Saoedi-Arabië gefinancierde radicale islamitische groepen in Nigeria. Midden 2009 trad een extremistische groep op het voorplan met een aanval op een politiekantoor, we maakten kennis van Boko Haram dat later aansluiting bij ISIS zou claimen. Boko Haram is net als ISIS verantwoordelijk voor een lange lijst van misdaden, maar de internationale mediabelangstelling was beperkt tot het incident met de ontvoering van 276 schoolmeisjes uit Chibok.

Sjeik Ibrahim is populair onder zowel sjiieten als soennieten. Na 11 september 2001 raakte hij internationaal bekend omwille van zijn sterke veroordeling van terrorisme. Hij stelde dat de aanslagen in de VS een misdaad waren. Maar het antwoord van president Bush verwierp hij eveneens omdat het tot gevaarlijke situaties kon leiden. “Het gebruik van het woord ‘kruistocht’ is niet alleen ongevoelig, maar een duidelijke indicatie dat de wraakacties van de VS voor de aanslagen van 11 september een oorlog tegen de islam zullen worden en niet tegen terrorisme,” verklaarde hij aan de BBC op 1 oktober 2001. In hetzelfde interview toont hij zijn bezorgdheid voor de verspreiding van de radicale islam en heeft hij het over de negatieve gevolgen van de aanslagen voor de economie.

De vervolging van de sjiieten in Nigeria krijgt amper aandacht. De VN of de gevestigde media blijven zwijgen. Het doet wat denken aan de moorden op zwarte jongeren in de VS, enkel Black Lives Matter reageerde. Wordt er anders door het establishment gezwegen omdat die jongeren zwart zijn of omdat de slachtoffers in Nigeria sjiietisch zijn? Er is een stille genocide bezig tegen sjiieten en dit van Pakistan tot Nigeria. In grote delen van het Midden-Oosten en Zuid-Azië zijn door de Saoedisch gesponserde organisaties zoals Al Qaeda of de Taliban betrokken bij het uitmoorden van sjiieten in Afghanistan, Pakistan en nu ook in Bangladesh. In Nigeria is het de regering zelf die de sjiieten vermoordt. De Saoedische kroonprins Salman telefoneerde meteen naar de Nigeriaanse president Buhari om hem te zeggen dat zijn land volledig achter de strijd tegen het terrorisme in Zaria staat. Het wijst op een verborgen verhaal achter de bloedige gebeurtenissen in Zaria.