Home / Internationaal / Noord-Amerika / ‘Socialisme’ de meest gebruikte zoekterm in de VS in 2015, de tijd is rijp voor socialisme

‘Socialisme’ de meest gebruikte zoekterm in de VS in 2015, de tijd is rijp voor socialisme

Opiniestuk door Kshama Sawant verschenen in The Guardian afgelopen weekend

Bernie Sanders

Bernie Sanders

Er is een vastberaden sfeer van verzet in de VS, de status quo wordt betwist. De campagne van Bernie Sanders weerspiegelt deze sfeer. Het is geen verrassing dat ‘socialisme’ in 2015 de meest voorkomende zoekterm in de VS was.

De Amerikaanse jongeren die vandaag opgroeien, doen dit niet in de schaduw van de Koude Oorlog. Als de Republikeinen vandaag fors uithalen naar socialistische ideeën, is het vooral om hun eigen belangen te dienen. Voor de meeste jonge Amerikanen is de toekomst weinig rooskleurig: laag betaalde jobs, een escalatie van de studieschulden en onbetaalbare huisvesting door hoogoplopende prijzen. Sinds de Occupybeweging is socialisme niet langer een vies woord voor de jongeren, kapitalisme is dat wel.

Er is een grote woede tegen de enorme ongelijkheid en het racisme dat ingebakken zit in dit systeem. De mensen zoeken naar politieke alternatieven die hun belangen verdedigen en niet die van het mateloze egoïsme van Wall Street.

Onze verkiezingsoverwinning in Seattle afgelopen herfst is een krachtige indicatie van de bestaande sfeer. Toen Socialist Alternative in 2013 voor het eerst een zetel in Seattle won, namen het politieke en zakelijke establishment ons niet ernstig. Maar we toonden aan dat een socialist niet alleen kan winnen in de VS, een socialist kan ook de politieke agenda zetten in een grote stad. Nu kwam er een forse tegencampagne door het politieke establishment en big business. Ze pompten grote bedragen in een tegencampagne met oneerlijke pamfletten en de oude antisocialistische retoriek.

De meeste partijleiders van de Democraten steunden mijn tegenkandidaat, maar de meeste gewone mensen die zich als Democraat bestempelen steunden mijn openlijk socialistische campagne. We wonnen met een overtuigende 56%. We haalden een nieuw record door bijna een half miljoen dollar op te halen, en dit zonder enige bijdrage uit de bedrijfswereld en met een mediane bijdrage van 50 dollar.

In 2013 stemden veel mensen voor mij ondanks het feit dat ik een socialist ben. In de verkiezingen van dit jaar stemden meer mensen bewust voor een socialistisch alternatief.

Hetzelfde zie ik in mijn omgeving. Tot voor enkele jaren zorgde de opmerking dat ik socialist ben er tijdens sociale gelegenheden eerder voor dat conversaties stopten. Nu is er een grote interesse in wat ik met socialisme bedoel en is er enthousiasme voor een strijdbare politieke campagne tegen de klasse van miljardairs.

De campagne van Bernie Sanders zorgt ervoor dat steeds meer mensen en dit tot ver buiten Seattle open staan voor socialistische ideeën. De toevloed van geld uit Wall Street en van miljardairs voor de campagne van Hillary Clinton heeft de steun voor de campagne van Bernie Sanders niet aangetast. De campagne van Sanders heeft financiële steun gekregen van 2 miljoen mensen, er zitten geen bedrijven tussen en de gemiddelde gift bedraagt 30 dollar.

Er zijn grote verschillen in de geschiedenis van socialistische partijen en ideeën in Europa en de VS. In de VS is de term socialisme niet zo besmeurd als in Europa.

Maar ook in Europa is er een enorme woede tegenover het harde besparingsbeleid en de werkloosheid. Werkenden doorheen Europa zoeken alternatieven op de falende politieke leiders en partijen. De actieve betrokkenheid in de campagne voor Schotse onafhankelijkheid vorig jaar of meer recent de opkomst van Jeremy Corbyn als leider van de Labour Party, het zijn voorbeelden die aangeven dat werkenden en jongeren zoeken naar een uitweg uit het doodlopende straatje van het kapitalisme.

Miljoenen mensen verwerpen de heerschappij van de miljardairs en zoeken naar socialistische ideeën. Massabewegingen van werkenden zullen van cruciaal belang zijn om de mensheid uit het moeras van oorlog, armoede, vluchtelingencrisis en klimaatramp te trekken in de richting van een samenleving die de middelen van deze planeet aanwendt voor een duurzame en hoge levensstandaard voor iedereen.