Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Van The Pirate Bay tot Marx

Peter Sunde, een van de oprichters van The Pirate Bay sprak op vice.com over zijn strijd tegen controle op het internet (zie het volledige artikel). Enkele opmerkelijke uitspraken: “Ik ben een socialist. Ik weet dat Marx en het communisme voordien niet werkten, maar ik denk dat er in de toekomst een mogelijkheid is om tot volledig communisme en gelijke toegang voor iedereen te komen. De meeste mensen die ik ontmoet, los van de vraag of het communisten of kapitalisten zijn, stemmen daarmee in omdat ze het potentieel begrijpen.” En niet onbelangrijk voor internetactivisten: “Stop ermee om internet te behandelen als iets anders en richt je aandacht op welke samenleving je wil. We moeten de samenleving eerst aanpakken vooraleer we iets aan het internet kunnen doen.”



Racisme in Gent

Acteur Zouzou Ben Chikha ging stoofvlees kopen in Ledeberg, maar werd hardhandig aangepakt door de politie. Hij zei aan De Morgen: “Ze pikken je er uit op zicht. Ik heb nu eenmaal een Noord-Afrikaans voorkomen.” Hij moest zijn schoenen en sokken uitdoen. Het was niet de eerste keer dat het hem overkwam. Dat nu ook een acteur hard aangepakt wordt, leidde tot mediabelangstelling voor een fenomeen dat veel migranten kennen. Racisme is niet verdwenen, maar is alive and kicking. Ook in Gent.



Linkse pamfletten

Geloof ons vrij, van linkse pamfletten kennen wij iets. En het jaarrapport over armoede van het onderzoekscentrum OASES is er geen. Nochtans is dat wat N-VA-gemeenteraadslid Layla Aydemir in de Antwerpse gemeenteraad over het jaarrapport zei. Het rapport wordt door academici opgemaakt op vraag van de Vlaamse regering, meer bepaald minister Homans. Volgens Aydemir bestelt haar partijgenote dus linkse pamfletten. Vaststellingen over bestaande armoede getuigen volgens de N-VA’ster van “een eenzijdige en duidelijk linkse ideologische visie”. Als vertegenwoordiger van een partij van de rijken, heeft ze niet alleen een probleem met wie zich tegen armoede verzet en met armen in het algemeen, ook wie vaststellingen doet over armoede kan op geen enkel begrip rekenen. Misschien kan Aydemir aan haar partijgenote Homans voorstellen om niet langer studies over armoede te bestellen?



Flexi-jobs in de horeca: ’tweederangsbanen’

Even dachten we dat de ultra liberale Marc De Vos een overdosis aan linkse pamfletten achter de kiezen had. De professor sprak zich in Gazet van Antwerpen op dinsdag wel heel scherp uit tegen de flexi-jobs in de horeca, laagbetaalde jobs voor wie wil ‘bijklussen’. Dit dreigt volgens De Vos “een aanzuigeffect te creëren voor wat in wezen tweederangsbanen zijn”. En nog: “Er zit een zekere perversiteit in deze logica. Blijkbaar zijn horecazaken een poel van zwartwerk. Dat ga je dan wit maken door de arbeid gratis te maken. Terwijl je er eigenlijk van zou moeten uitgaan dat mensen de wet respecteren en sociale bijdragen betalen. (…) Het is net alsof je tegen fiscale fraudeurs zegt dat ze voortaan legaal een deel van hun belastingen niet meer hoeven te betalen.” Tot daar kunnen we De Vos volgen en gelijk geven, iets wat op socialisme.be nog niet veel gebeurde. Maar om te bewijzen dat hij wel degelijk niet beïnvloed is door linkse pamfletten, koppelt hij het meteen aan een pleidooi voor algemene lastenverlagingen. Kortom om alle patroons te zeggen dat ze voortaan legaal een deel van hun belastingen niet meer hoeven te betalen. En hij pleit zelfs voor lagere minimumlonen zodat er aan de Antwerpse universiteit ook in de toekomst nog veel linkse pamfletten over armoede kunnen verschijnen.



Protest tegen extremisme in Pakistan

Afgelopen weekend hield onze Pakistaanse zusterorganisatie in Mirpur Khas, provincie Sindh, een betoging tegen religieus extremisme en geweld. Enkele beelden van deze opmerkelijke betoging.

Mirpur Khas (Sindh Province) protest against religious extremism and violence



Cartoon

Het is de tijd van het jaar voor tal van liefdadigheidsacties. De werkgevers springen er ook volledig op, liefst in ruil voor wat goedkope ‘positieve connotaties’ voor hun merk. Zelfs BNP Paribas dat net aankondigde dat er duizend jobs verdwijnen en dat er miljarden naar Frankrijk doorgesluisd worden, springt op de kar. De bank vraagt om kleine centjes naar de bank te brengen om er maaltijden voor armen mee te kopen. Met die miljarden voor de aandeelhouders zou dat nochtans efficiënter kunnen. Hieronder een cartoon die de hypocrisie van de liefdadigheid van grote bedrijven en regeringen aanklaagt.
cartoon



Klimaatdoelstellingen bereiken doe je zo dus niet

Vrijdag lazen we in Het Belang Van Limburg: “In een nieuwe conceptnota van de Vlaamse regering, waarin de toekomst van De Lijn en het openbaar vervoer in Vlaanderen besproken wordt, wordt een einde gemaakt aan de jarenlange monopoliepositie van De Lijn. De conceptnota zou vandaag op de ministerraad worden goedgekeurd. Omdat het te duur is om overal openbaar vervoer te garanderen -nu belooft Vlaanderen een bushalte op 500 meter van elke voordeur- zal De Lijn zich op termijn enkel nog bezig moeten houden met de grote verbindingen tussen steden en grotere gemeenten. Voor het aanvullende net zal een beroep gedaan worden op meerdere partners, zoals bijvoorbeeld taxi’s, buurtbusjes, deelauto’s en -fietsen. De bedoeling is om het nieuwe plan al in 2018 te laten ingaan. Maar daarvoor wordt volgend jaar gestart met drie proefprojecten in de regio’s Mechelen, Aalst en de Westhoek (Oostende), waarbij niet langer De Lijn zal bepalen hoeveel bussen er rijden, maar het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Daarbij zal de kostendekkingsgraad cruciaal zijn, luidt het in de conceptnota.” Deze Vlaamse regering organiseert zelf de files, het is niet verwonderlijk dat het zo moeilijk was om met een klimaatakkoord in te stemmen.


Saoedische coalitie tegen terreur

Hoe ernstig de Saoedische coalitie tegen terreur wel is, bleek uit de reactie van Pakistan. Woordvoerders van de Pakistaanse regering reageerden verbaasd op het nieuws dat Pakistan een van de 34 landen in de coalitie was. Blijkt dat de regering daar niet van op de hoogte was. Zie bericht in de Pakistaanse krant Dawn. Een dag later werd de Pakistaanse deelname aan de coalitie bevestigd.



‘Per ongeluk’

Rijke Saoedi’s raken wel met meer ‘ongelukjes’ weg. Woensdag schreef De Standaard online: “Een Saudische vastgoedmiljonair die in Londen beschuldigd werd van verkrachting, maar beweerde dat hij de vrouw per ongeluk had gepenetreerd, is vrijgesproken. Dat meldt de Britse krant The Independent. Ehsan Abdulaziz (46) werd ervan beschuldigd een 18-jarige vrouw die op zijn sofa sliep te hebben verkracht. Maar volgens de vastgoedmiljonair ging het om een vergissing. De man had de jonge vrouw en haar vriendin uitgenodigd op zijn appartement, waar de drie de nacht doorbrachten. De jonge vrouw zelf werd ’s ochtends op de zetel wakker toen Abdulaziz op haar lag en zijn penis in haar vagina stak. Volgens de vrouw kuste Abdulaziz haar en vergreep hij zich aan haar. ‘Ze zal het moeten bewijzen’, had de miljonair gezegd bij zijn arrestatie. Volgens de miljonair ging hij kijken of het meisje een t-shirt of een taxi nodig had, maar trok de 18-jarige vrouw de man toen naar zich toe, waarna hij viel en hij zo het meisje per ongeluk penetreerde. Zijn penis hing nog uit zijn ondergoed omdat hij eerder op de nacht seks had gehad met de 24-jarige vriendin van het vermeende slachtoffer, zo beweerde Abdulaziz. In een eerdere versie zei de man dat hij nog sperma op zijn handen had zitten van die eerdere vrijpartij en dat de 18-jarige vrouw nadien zijn hand tegen haar vagina duwde. Dat verklaarde volgens Abdulaziz waarom er spermasporen bij het meisje zijn gevonden. Een jury van de Southwark Crownrechtbank in Londen(Verenigd Koninkrijk) moest uitmaken of het verhaal van de man geloofwaardig was. Na een beraadslaging van 30 minuten vonden ze van wel en werd de miljonair vrijgesproken van verkrachting.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig