Goed opgevolgde staking in Charleroi

charleroi0602De staking van maandag 23 november werd goed opgevolgd in Charleroi. Het toonde de bereidheid om de strijd tegen het besparingsbeleid van de rechtse regering verder te zetten. Er was een goede aanwezigheid aan verschillende stakersposten. Dat maakte duidelijk dat de werkenden zich niet laten intimideren door het angstklimaat dat de regering en de media instandhouden en versterken na de vreselijke aanslagen in Parijs.

Door Ben (Charleroi)

Veel delegees aan de piketten stelden duidelijk dat we niet aan de angst mogen toegeven omdat het net het besparingsbeleid en de asociale maatregelen van de verschillende regeringen zijn die de afgelopen decennia hebben geleid tot het creëren van terroristen. De massale werkloosheid, zeker onder jongeren, het gebrek aan toekomstperspectieven en het tekort aan middelen voor openbare diensten, het zijn allemaal elementen die mensen naar de rand van de samenleving duwen, naar kleine criminaliteit of erger, zoals we vandaag merken.

Andere discussies gingen over de vraag hoe het actieplan moet verdergezet worden en welke strategie er nodig is om een einde te maken aan de besparingen en de rechtse regering. Velen stelden dat een 24-urenstaking die niet voorbereid wordt niet zou volstaan. Als we ons daartoe zouden beperken, dreigen we bovendien moeite te hebben om collega’s te overtuigen om mee te doen.

Dat is waarom veel delegees stelden dat er een actieplan van langere duur moet besproken worden. Sommigen hadden het over een staking van 3 of 5 opeenvolgende dagen, anderen stelden dat er een staking ‘tot de finish’ moet komen. Onze militanten namen deel aan deze discussies en stelden dat het onmiddellijk lanceren van een staking ‘tot de finish’ riskant is, het zou misschien goed onthaald worden door een minderheid van erg strijdbare delegees, maar we zouden mogelijk de steun van andere militanten verliezen en een kloof creëren tussen strijdbare delegaties en brede lagen van de bevolking die wel bereid zijn om aan de strijd deel te nemen. Dat is waarom we het idee naar voor brachten van een opbouwend actieplan met betogingen en stakingen.

Grève régionale du 23 octobre

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie