Home / Jongeren / Actief Linkse Studenten / Indische docenten en studenten geschokt door uitspraken Gentse prof

Indische docenten en studenten geschokt door uitspraken Gentse prof

Aan de universiteit van Hyderabad waren studenten en personeel geschokt door de uitspraken van de Gentse professor S N Balagangadhara

Aan de English and Foreign Languages University (EFLU) van Hyderabad waren studenten en personeel geschokt door de uitspraken van de Gentse professor S N Balagangadhara

Tamil Solidariteit protesteert tegen Gentse professor die kastelozen schoffeert

De Gentse professor S N Balagangadhara krijgt in India kritiek van docuenten, studenten en activisten omdat hij mensen van de laagste kasten of kastelozen schoffeert. Hieronder vind je een verwijzing naar een pdf van de protestbrief die 43 professoren van de English and Foreign Languages University (EFLU) van Hyderabad opmaakten. Tamil Solidariteit deelt de woede van de Indische studenten en activisten.

Het kastensysteem in Zuid Azië is een van de brutaalste vormen van onderdrukking. Het leidt tot koelbloedige moorden, seksueel geweld, onaanraakbaarheid, slavernij en andere feodale vormen van verschrikkelijke discriminatie die gebruikt worden tegen mensen van de meest onderdrukte kasten. Mensen die tegen deze onderdrukking ingaan, botsen op geweld en worden verdreven van hun traditionele geboortestreek. Er werden al volledige dorpen platgebrand.

Meer dan een half miljard mensen in India ondergaan discriminatie op basis van kaste. De kaste wordt bepaald door afkomst of huwelijk binnen een kaste. Hogere kasten domineren bepaalde beroepsgroepen. Onderaan in dit hiërarchisch stelsel staan meer dan 200 miljoen mensen (Dalits en anderen) die de ergste vormen van discriminatie ondergaan. Traditionele kastenindelingen overstijgen klassenbanden, ook al vormen de leiders van de hogere kasten een significant onderdeel van de heersende klasse. (Lees meer over kastenonderdrukking: https://tamilsolidariteit.wordpress.com/2015/01/05/klassenstrijd-en-onderdrukking-op-basis-van-kaste/)

Professor S N Balagangadhara is hoofd van de vakgroep ‘Vergelijkende cultuurwetenschappen’ aan de Gentse universiteit en beweert dat kasten niet bestaan. Tegelijk doet hij er alles aan om voortrekkers van de kastelozen te vernederen. Zelf behoort hij tot de hoogste kaste, die van de Brahmanen, en aarzelt hij niet om daarmee uit te pakken.

Begin november sprak S N Balagangadhara op een conferentie aan de universiteit van Hyderabad in India. Hij stelde er dat professoren van lagere kasten incompetent zijn, dat de literatuur van de kasteloze Dalits “bullshit” is en dat dr. Ambedkar, een historische voortrekker van de kastelozen (vergelijkbaar met Martin Luther King voor de zwarte Amerikanen), een excentrieke idioot was. Professoren van de universiteit vroegen S N Balagangadhara om zijn uitspraken in te trekken, studenten dienden klacht in bij de politie.

Aan een universiteit in India zou de professor omwille van dergelijke opmerkingen, vergelijkbaar met racisme in Europa, meteen aan de deur gezet worden. S N Balagangadhara verstopt zich achter het feit dat hij professor in Gent is. In België gaat hij tegen kritiek in met het argument dat Europeanen de Indische cultuur niet kennen. Tamil Solidariteit, een campagne opgezet door Tamils uit Sri Lanka, kent de kastenonderdrukking die door S N Balagangadhara wordt verdedigd maar al te goed. Het houdt miljoenen mensen onder de knoet en wordt uitgespeeld door religieuze extremisten die met het nieuwe regime van hindoenationalist Modi de wind in de zeilen hebben. Toen Modi minister-president van de deelstaat Gujarat was, werden daar honderden moslims vermoord op een wijze die enkel mogelijk was door medewerking van de autoriteiten. De religieuze extremisten gaan ook nu over tot geweld in India, met lynchpartijen tegen moslims en anderen. S N Balagangadhara maakt geen geheim van zijn steun aan de RSS, de extremistische hindoenationalistische groepen die met de regerende BJP verbonden zijn en omwille van hun reactionaire en gewelddadige karakter door veel activisten met extreemrechts in Europa vergeleken worden.

Tamil Solidariteit is geschokt door de uitspraken van S N Balagangadhara en steunt het protest van de Indische studenten en activisten. Hoe lang blijft de Gentse universiteit deze professor nog de hand boven het hoofd houden?

-> PDF van protestbrief door Indische docenten