LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).


LSP-congres

Volgende week houdt LSP een nationaal congres. De afgelopen weken hielden alle afdelingen in het hele land discussies op basis van congresteksten. Er was een grote betrokkenheid bij de discussies die vaak voor heel wat opheldering zorgden en de partij moeten voorbereiden op de komende jaren. De voorbereidende discussies zijn belangrijk, maar het congres zelf natuurlijk ook.

De meeste afdelingen hebben de voorbije week hun afgevaardigden verkozen, afdelingen die dit nog niet deden moeten zich haasten. Leden die geen mandaat krijgen van hun afdeling, kunnen wel aanwezig zijn en hebben een raadgevende stem. Wil je naar het congres komen, maar ben je nog niet ingeschreven via je afdeling? Laat het ons dan vandaag nog weten via eric@socialisme.be.



socialisme.be

Omwille van het congres van LSP volgend weekend zullen we komende zaterdag en zondag geen artikels publiceren, ook vaste rubrieken als het partijnieuws op zondag en korte berichten op zaterdag zullen niet verschijnen. Op maandag 23 november hervatten we uiteraard ons normale publicatieritme.



Syndicaal protest

LSP roept op om deel te nemen aan de geplande syndicale acties de komende weken:
– maandag 23 november: staking in Henegouwen + betoging in Aalst
– vrijdag 27 november: betoging in Antwerpen
– maandag 30 november: betoging in Brussel



Nieuwe publicaties

Vanaf volgende week verkrijgbaar: twee nieuwe boeken uitgegeven door marxisme.be. Deze boeken zullen op het LSP-congres verkocht worden. Wie daar niet aanwezig zal zijn, kan deze boeken nu al via onze webshop bestellen. We doen deze week de verzendingskosten cadeau, de boeken worden vanaf het einde van de week opgestuurd (dan komen ze van de drukker).

PVDA en LSP. Verschillen en mogelijke raakvlakken. Door Eric Byl

boekpvdaLSP publiceert een tekst die in de herfst van 2013 werd geschreven als politieke voorbereiding op een electorale doorbraak van PVDA in de verkiezingen van mei 2014. Met twee verkozenen in het federale, twee in het Waalse en vier in het Brusselse parlement kende PVDA effectief een belangrijke doorbraak en deed radicaal links voor het eerst sinds midden jaren 1980 opnieuw zijn intrede in het parlement. LSP verwelkomt deze vooruitgang, het zet linkse ideeën opnieuw op de agenda en het bevordert discussie over alternatieven op het kapitalisme.

Het doel van deze tekst is om een beter begrip te hebben van de oorsprong en de ideeën van de PVDA. Zoals LSP al langer stelt, roept de situatie vandaag om een nieuwe arbeiderspartij, een breed politiek verlengstuk van de eisen van de arbeidersbeweging. Als PVDA vandaag beweert deze nieuwe arbeiderspartij te zijn, is dat voorbarig. Maar de groei van deze partij maakt er wel een belangrijke factor van, een factor die een grote rol kan spelen in het proces van heropbouw van een brede politieke vertaling van de eisen van de arbeidersbeweging.

Auteur Eric Byl is politiek actief sinds begin jaren 1980. In de jaren 1980 was hij een van de woordvoerders van de marxistische tendens binnen de SP. Begin jaren 1990 lag Eric mee aan de basis van de campagne Blokbuster tegen extreemrechts. Vandaag is hij algemeen secretaris en syndicaal verantwoordelijke van LSP.

Dit boek telt 146 pagina’s en kost 12 euro + 2 euro verzendingskosten voor wie het online bestelt.

Verdedig het stakingsrecht. Door Geert Cool

boekstaaktBeeld je in: een wedstrijd tussen twee boksers waarbij de ene bokser harde klappen uitdeelt, maar tegelijk als scheidsrechter bepaalt hoe de andere bokser mag terugslaan. Liefst door helemaal niet terug te slaan natuurlijk. Liefst met de handen op de rug gebonden, dat vecht gemakkelijker voor die eerste bokser.

Dit is natuurlijk een totaal absurd beeld. Toch is dit hoe de rechterzijde de klassenstrijd in ons land wil aanpakken. Alle verzet tegen het asociale regeringsbeleid moet gestopt worden. Daartoe wil rechts, met N-VA op kop, het stakingsrecht aanpakken. Het offensief doet ook de werkgevers van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) likkebaarden.

Hoe kunnen we de Belgische Thatchers stoppen? Hoe kunnen we het recht op collectieve actie verdedigen en hoe kunnen we sociale vooruitgang bekomen? Dat is het thema van dit boek. Verwacht er geen juridisch technisch exposé van, maar een politiek en syndicaal pamflet dat militanten argumenten en voorstellen aanbiedt om sterker te staan in de strijd voor een andere samenleving.

Auteur Geert Cool is jurist van opleiding en werkte van 2001 tot 2004 als advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Vandaag is hij hoofdredacteur van maandblad ‘De Linkse Socialist’ en website socialisme.be. Ook is hij woordvoerder van de antifascistische campagne Blokbuster.

Dit boekt telt 112 pagina’s en kost 12 euro + 2 euro verzendingskosten voor wie het online bestelt.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie