20 maart: Internationale actiedag tegen de bezetting van Irak

Op zaterdag 20 maart vindt er naar aanleiding van 1 jaar Dag X, het begin van de oorlog in Irak, opnieuw een betoging plaats in Brussel tegen de bezetting van Irak. Deze betoging kadert in de internationale actiedag tegen de bezetting van Irak en ook in andere hoofdsteden over heel de wereld gaan er diezelfde dag betogingen door, vooral in de VS en in Groot-Brittannië worden massale betogingen verwacht.

Jasper Rommel

Dag X: wereldwijd protest

Die dag is het precies 1 jaar geleden dat wereldwijd miljoenen mensen op straat kwamen om te protesteren tegen de "war for oil" van Bush en Blair. In heel België liepen scholen en universiteiten leeg. Een maand voordien, op 15 februari kwamen wereldwijd meer mensen samen op straat dan ooit gezien is. De wereldwijde betogingen hadden zo’n grote impact dat de burgerlijke pers zelfs begon te spreken over een derde wereldmacht: de publieke opinie. De arbeiders, studenten en scholieren zeiden een duidelijke neen tegen een oorlog die enkel in het belang van de burgerij en de imperialistische grootmachten was. Het was voor iedereen duidelijk dat er geen steun was van de bevolking voor de oorlog.

Internationaal Verzet heeft telkens een belangrijke rol gespeeld in de protesten van vorig jaar. We waren steeds sterk vertegenwoordigd en slaagden erin om in verschillende scholen en universiteiten duizenden jongeren te mobiliseren naar Dag X. Bij de vorige nationale betoging tegen de bezetting in Brussel, die van 20 september, waren Internationaal Verzet en LSP duidelijk sterk vertegenwoordigd. Dit kwam o.a. doordat wij de enigen waren die echt gemobiliseerd hadden. Ondanks het feit dat het anti-oorlogsplatform zelfs geen affiches had verspreid, kwamen er toch 2000 arbeiders en jongeren naar Brussel.

Verzet bij Iraakse bevolking groeit!

Het verzet tegen de bezetting begint terug te groeien. In Irak zijn er nog steeds bijna elke dag aanslagen tegen Amerikaanse doelwitten. Dit toont aan dat zelfs na de arrestatie van de Saddam Hoessein het verzet nog steeds groeit! Logisch ook, als je ziet wat er concreet aan het gebeuren is in Irak. En het verzet blijft niet beperkt tot kleine groepen Saddam-getrouwen en aanslagen. Wekelijks wordt er bericht over betogingen van de Iraakse bevolking voor werk, gepensioneerden die hun pensioen opeisen,…De bezetting van Irak is nu al bijna een jaar bezig en de levenskwaliteit van het Iraakse volk is nog verslechterd. Er is nog steeds geen stromend water, elektriciteit,… en van alle platgebombardeerde wegen zijn nog maar enkele kilometers opnieuw aangelegd. Hierdoor wordt duidelijk wat de belangen waren van de bezetters. Niet de "vrijheid" van het Iraakse volk, maar wel de Iraakse olie verdelen onder de imperialistische grootmachten.

Bring the troops back home…

Bush mag dan wel zeggen dat de oorlog afgelopen is, maar sinds het zogenaamde "einde" van de oorlog stierven al meer Amerikaanse soldaten dan in de oorlog zelf. De Amerikaanse bevolking blijft dit niet pikken. Steeds meer mensen in de VS beginnen ook te beseffen dat deze oorlog en bezetting een fortuin kost, waar de gewone Amerikaanse belastingbetaler voor zal mogen opdraaien. "Bring the troops back home" en "Troepen uit de Golf" zijn dan ook de nieuwe slogans van de antibezettingsbeweging. Met Internationaal Verzet zullen we ons de komende periode inzetten om mee een anti-bezettingsbeweging op te bouwen in België. Samen met onze zusterorganisaties in de VS, Groot-Brittanië en in meer dan 35 andere landen mobiliseren we de bevolking tegen oorlog en uitbuiting. Door wereldwijd protest tegen de plundering van Irak kunnen we de beweging in de VS en Groot-Brittanië om de troepen terug naar huis te brengen ondersteunen. Wij roepen dan ook op om mee te komen betogen tegen deze barbaarse bezetting. Mobiliseer mensen uit je omgeving, richt een anti-bezettingscomité in je school of buurt op en contacteer ons. De betoging zal vertrekken op 14.00 uur aan het Noord-Station in Brussel. Tot dan!

Delen: Printen: