Koerdische betoging in Brussel op wereldwijde dag voor Kobane

koerdistanKobane is een stad in het noorden van Syrië met een Koerdische bevolking. De stad werd veroverd door de reactionaire groepering Islamitische Staat (IS), maar door heldhaftige strijd door voornamelijk Koerdische milities werd de stad heroverd. Dat was een belangrijke overwinning op IS. Bovendien ging het uit van een beweging die zich uitdrukkelijk seculier opstelt en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog in het vaandel draagt. Veel Koerdische activisten willen niet alleen tegen reactionaire strekkingen van diverse slag protesteren, van de reactionaire terroristen van IS tot het reactionaire regime van de Turkse president Erdogan. Ze komen ook op voor een ander systeem, ook al blijft er daar veel onduidelijkheid over bestaan.

Op 1 november waren er wereldwijd acties om de strijd om Kobane te herdenken. Ook in Brussel kwamen honderden activisten samen voor een betoging. Het ging voornamelijk om Koerden, maar er waren ook enkele Belgische medestanders aanwezig. LSP steunt deze solidariteitsbeweging al langer. We pleiten daarbij voor een socialistisch alternatief op reactionaire stromingen en op het imperialisme. Er is een breuk met het kapitalisme nodig om te bouwen aan een nieuw systeem. Zonder dergelijke fundamentele breuk met het huidige systeem dreigt alle oude rottigheid van sectaire verdeeldheid en reactionaire stromingen een terugkeer te kunnen maken.

De betoging in Brussel was net zoals eerdere pro-Koerdische acties opmerkelijk. De Koerdische gemeenschap in ons land is goed georganiseerd en weet te mobiliseren. Er waren honderden aanwezigen die een optimistische hoop op een betere toekomst naar voor brachten in een dynamische betoging. De Belgische medestanders werden met open armen ontvangen. Gemakshalve rekenen we daar ook activisten van andere onderdrukte minderheden bij. Zo trokken enkele militanten van Amazigh, Tamil en Kasjmiri afkomst mee op. De betoging stelde solidariteit in de strijd voor een betere toekomst voorop.

Onder de aanwezigen was er natuurlijk ook een grote benieuwdheid naar de resultaten van de Turkse parlementsverkiezingen van 1 november. De afgelopen maanden voerde Erdogan een eenzijdige burgeroorlog tegen de Koerden in de hoop de pro-Koerdische HDP te isoleren onder de kiesdrempen en zijn eigen meerderheid te herstellen. We zullen in de komende dagen op de Turkse verkiezingen terugkomen.

Hieronder een reeks foto’s door Liesbeth:

Koerdische solidariteitsbetoging // Foto's door Liesbeth

Foto’s door PPICS:
World Kobane Day // PPICS

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie