Politici hebben duizenden euro besteed aan verkiezingscampagne

Een blik op de verkiezingsuitgaven van de individuele politici en de partijen is ontluisterend. De gegevens uit Antwerpen werden bekend gemaakt in verschillende media. De partij die het meest uitgaf was de SP.a met 112.896 euro voor de campagne in Antwerpen. Het VB deed het met 88.784 euro. VLD-schepen Ludo Van Campenhout gaf voor zijn persoonlijke campagne 8.849 euro uit. Andere toppolitici komen dicht in zijn buurt.

Er zijn dus miljoenen oude Belgische franken uitgegeven door de verschillende partijen. De kandidaten hielden het op enkele honderdduizenden franken… Deze budgetten zijn opvallend en staan in een groot contrast met bijvoorbeeld de middelen waarover de kandidaten van LSP/MAS beschikten. De individuele kandidaten gaven niets uit en de lijst zelf deed enkel op nationaal vlak kosten voor een affiche en pamflet. Op nationaal vlak gaven wij minder uit dan wat Filip Dewinter persoonlijk heeft besteed aan zijn campagne.

Onder de cijfers staan er enkele opvallende gegevens. Patrick Janssens (SP.a) gaf 8.450 euro uit voor zijn persoonlijke campagne en besteedde daarvan 980 euro voor zijn website. Zo fantastisch vonden wij die website alvast niet, laat staan dat die 980 euro waard zou zijn. Filip Dewinter gaf 3.209 euro uit, waaronder 836 euro voor campagnekledij. Dewinter is alvast niet samen met Leona Detiège in de Pecotex gaan shoppen met zijn Visakaart… De website van Dewinter is wel heel wat goedkoper als die van Janssens. Dewinter deed het met 241 euro.

De top-5 van de grootste persoonlijke uitgaven wordt gevuld door de VLD. Twee van deze kandidaten gaven meer dan 8.800 euro uit, maar werden niet verkozen (An Coolsaet en Leo Delwaide). Bij Groen waren de twee enige verkozenen diegenen die geen persoonlijke campagne voerden. De uittredende schepenen deden dat wel, maar werden niet verkozen. De partij-uitgaven van het Vlaams Belang werden bijzonder gedetailleerd weergegeven. Zo gaf de partij 242 euro uit aan affichelijm, 5.150,54 euro aan parkeertickets en 7.838,84 euro aan manifestaties.

De cijfers van de uitgaven van de traditionele politici en partijen zijn immens. Er wordt gemakkelijk 1 tot 6 euro uitgegeven per voorkeurstem, naast de partij-uitgaven die ook al snel oplopen boven 1 euro per behaalde stem.

Ondanks onze bescheiden electorale resultaten, komen wij absoluut niet in de buurt van dat soort bedragen. Aan de andere kant geven we natuurlijk ook geen honderden euro uit voor onze website of aan "campagnekledij". Wie onze werking wil steunen en ervoor wil zorgen dat we deze website bijvoorbeeld verder kunnen uitbouwen, kan altijd een bijdrage naar vermogen storten op het rekeningnummer 001-2260393-78 van LSP/MAS met vermelding "steun".

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist