Na vakbondsleden nu ook asielzoekers gecriminaliseerd door rechts

asielcentraAls het van N-VA’ers als Zuhal Demir afhangt, mogen vakbondsleden straks enkel nog actie voeren als ze een rode of groene badge dragen en eerst een verklaring ondertekend hebben waarin ze het N-VA-programma aanvaarden. ‘Actievoeren’ wordt dan bovendien beperkt tot wandelingen in ver afgelegen plaatsen waar niemand het opmerkt. Uiteraard buiten de werkuren, want de concurrentiepositie van de bedrijven is heilig. Natuurlijk is dit een karikatuur van het standpunt van Demir en haar partij, maar hun voorstellen liggen steeds dichter bij de karikatuur die wij er van maakten in bovenstaande paragraaf.

Niet alleen vakbondsleden die acties ondernemen, worden gecriminaliseerd door rechts. Asielzoekers ondergaan hetzelfde lot. Of hoe moet de stortvloed aan regels en verplichtingen van de afgelopen dagen anders geïnterpreteerd worden? Het beeld dat wordt gegeven, is er een van asielzoekers die potentieel gevaarlijk zijn en aan strenge controles moeten onderworpen worden. De omvang van die controles doet denken aan Big Brother.

Minister Jambon (N-VA) deed het voorstel dat mensen in een asielcentrum een badge zouden moeten dragen. Misschien een badge in de vorm van een gele ster? De minister wil de controle opvoeren en tegelijk gemakkelijker toegang geven voor de politie. Eerder kwam de burgemeester van Koksijde, de Open Vld’er Marc Vanden Bussche die eerder een tijdje bij Lijst-Dedecker actief was, met zijn voorstellen: twee meter prikkeldraad rond het asielcentrum, een logboek, een badge voor alle asielzoekers, op elk ogenblik de mogelijkheid van controles op bagage, uitbreiding van het Very Irritating Police-team, … Blijkbaar nam Vanden Bussche het boek ‘1984’ van Orwell als basis voor zijn politiek programma. Big Brother en zijn politieteam met Orwelliaans klinkende naam kijken toe!

Alsof dit alles nog niet volstaat, zijn er ook stemmen om asielzoekers gedurende een aantal jaar verplicht te laten wonen in een toegewezen gemeente. Dit laatste voorstel komt overigens van SP.a die meent dat zo huisjesmelkerij wordt gestopt. In plaats van sociale woningen te bouwen diegenen die nood hebben aan huisvesting toegang tot steden ontzeggen, is de verantwoordelijkheid voor de tekorten doorschuiven naar de slachtoffers ervan. Vandaar dat N-VA dit voorstel van SP.a alvast niet meteen afschoot.

Verder wil N-VA dat asielzoekers een verklaring ondertekenen waarin ze de ‘Westerse waarden en normen’ erkennen. Misschien kan de ethische commissie van Volkswagen een ontwerp van verklaring opmaken? Misschien kent minister Galant wel een bevriend advocatenkantoor om de juridische puntjes op de i te zetten?

Uiteraard is het discriminerend om bepaalde bevolkingsgroepen te vragen om een badge te dragen teneinde hun doen en laten volledig te controleren. Vluchtelingen moeten overigens steeds hun identificatiepapieren bijhebben, net zoals wij onze identiteitskaart hebben. Behalve het uiterlijke vertoon heeft een badge dan ook geen enkel nut. Waarom wil Jambon dat vluchtelingen steeds als dusdanig kunnen herkend worden? En vindt hij zelf niet dat dit wat aangebrand overkomt na de ervaringen met deze methode tijdens de Wereldoorlog?

De maatregelen rond vluchtelingen zijn erop gericht om hen te criminaliseren teneinde het gebrek aan degelijke opvang, mee veroorzaakt door de jarenlange besparingen op de sociale sector, te verstoppen. Bovendien wordt ingespeeld op vrees voor asielzoekers onder brede lagen van de bevolking wier levensstandaard kreunt onder het besparingsbeleid. De verantwoordelijkheid voor alle besparingen wordt doorgeschoven naar asielzoekers. Zo kan meteen gezwegen worden over de miljarden die aan de grote bedrijven cadeau gedaan worden.

Het criminaliseren van vluchtelingen maar ook van syndicaal protest tegen het asociale beleid, heeft een duidelijk doel: al wie het slachtoffer is van het huidige besparingsbeleid wordt het zwijgen opgelegd en groep per groep aangepakt tot iedereen braaf Big Brother gehoorzaamt waardoor de superrijken zich verder kunnen verrijken op de kap van de meerderheid van de bevolking. Gezamenlijk verzet hiertegen is nodig. Deze regering zal niet stoppen met provoceren, we moeten ons organiseren om de regering weg te krijgen. Tijdens de vakbondsacties eind 2014 deden we de regering wankelen. Door samen – los van kleur van vakbond of huid – te strijden, kunnen we een krachtsverhouding uitbouwen waarmee we een einde maken aan deze regering en het asociale besparingsbeleid.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie