Home / Op de werkvloer / Bpost / Sociale onrust bij Bpost

Sociale onrust bij Bpost

Door François, werknemer Bpost

bpoststaaktOp woensdag 21 oktober zijn er bij de post spontane acties ontstaan. Dit is er gekomen nadat de postmensen vernomen hadden dat de compensaties voor zaterdag- en zondagwerk aangepast zouden worden. Dit wil zeggen er zouden diensten gemaakt worden waarbij er 4 dagen in de week gewerkt zou worden en zaterdag aanzien wordt als een gewone werkdag. Daardoor zou de compensatie van 150% afgeschaft worden voor het loon en de overuren. Ook zou er meer flexibiliteit van de postmensen verwacht worden en zouden er sommigen één uur voor hun werk vernemen waar ze moeten gaan werken of zelfs thuis moeten blijven als er onvoldoende werk is. Voor mensen die in LS-werken (“Lundi-Samedi”, 4 dagen in de week en de zaterdag) zouden ze opnieuw 38 uren moeten werken in plaats van de 36 urenweek nu.

De afschaffing van de compensatie voor zaterdag zal vele postmensen treffen die op zaterdag ook de kranten bestellen. Bpost heeft het contract opnieuw gekregen maar in plaats van de 270 miljoen euro zou dit tegen een lagere prijs zijn. Daarom wil Bpost besparen op de loonkosten en nog meer koopkracht van hun personeel wegnemen.

Deze CAO komt op 29 oktober 2015 op het paritair comité om gestemd te worden door de vakbonden. Met deze weten de leiders van de vakbonden dat dit een heel slechte CAO is. Het gewest Brussel van de ACOD heeft reeds tegen deze CAO gestemd. Hopelijk volgt men ons!