Interview. Brede solidariteit en steun, een voorbeeld uit Luik

Ook in Vlaanderen waren er verschillende solidariteitsacties, zo trokken tientallen mensen met hulpgoederen naar Calais. Foto: Mathias
Ook in Vlaanderen waren er verschillende solidariteitsacties, zo trokken tientallen mensen met hulpgoederen naar Calais. Foto: Mathias

De vluchtelingencrisis laat niemand onberoerd. Er ontstonden tal van solidariteitsinitiatieven, vaak gericht op humanitaire hulp. Er wordt kledij, speelgoed, … ingezameld voor vluchtelingen in Brussel, Calais en elders. We spraken met Frank Delandshere, een Luikenaar die een inzamelactie hield voor een opvangcentrum van het Rode Kruis waar net 200 bijkomende plaatsen werden geopend.

Van waar kwam dit initiatief?

“Ik was eind augustus op een rommelmarkt in Poulseur. Met een vriendin ging ik langs de standhouders om hen te vragen of ze op het einde van de dag wat materiaal zouden overlaten voor de vluchtelingen. We werden bijzonder warm onthaald, iedereen vond het een uitstekend idee. Niemand zei: “Aan die mensen geven we niets.”

“In het centrum van het Rode Kruis van Fraipont werden we erg hartelijk bedankt. Ze waren erg blij en niet alleem om de kledij. De steun deed ook het personeel goed. Een verantwoordelijke van het centrum zei ons: “Het is fantastisch om de solidariteit te zien. Als we de kranten lezen of op de sociale media kijken, raken we soms wanhopig.” Zonder actieve solidariteit is de realiteit van bredere steun niet duidelijk.”

Hoe ging het verder?

“We lanceerden een facebookgroep voor een ophaling waarbij iedereen in zijn of haar omgeving aan vrienden en familie kledij, speelgoed, schoenen, … vroeg. Op amper 24 uur was het een overrompelend succes. Er was een komen en gaan van mensen die spullen brachten. Ik had de handen vol om personen met auto’s in contact te brengen met mensen die iets wilden geven maar geen vervoer hadden. In het asielcentrum van Ans wisten ze niet wat hen overkwam toen ik hen zei dat we met tientallen auto’s zouden komen. Er was daar niet voldoende plaats, we moesten terugvallen op het jeugdhuis van Jupille als tweede opslagplaats.

“Er werd ook een facebookpagina ‘Refugees Welcome to Liège’ opgezet met tientallen voorstellen om animatie voor kinderen in het centrum te organiseren, fietsen te herstellen, … Op 11 oktober is er een benefietavond gepland waarop tal van Luikse groepen gratis zullen spelen. En dat is dan nog maar een klein initiatief in een enkele stad.”

Van waar komt die solidariteit denk je?

“Er was natuurlijk de foto van het aangespoelde lijkje van Aylan. En er was die schandalige voorpagina van de krant ‘La Dernière Heure’ met als titel: “Belgen willen geen migranten”, op basis van een “exclusieve peiling.” Veel mensen waren kwaad en wilden het daar niet bij laten. Ze willen actief ingaan tegen de racistische opmerkingen. De breed gedragen solidariteit toont dat racisme niet dominant is onder de bevolking. Er is trouwens meer solidariteit van gewone mensen dan van de overheden. Die slagen er niet in om de dringende problemen aan te pakken en hielden zich vooral bezig met cynische uitspraken.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie