Stop de Turteltaks, haal de stekker uit de private energiemarkt

Nadat jarenlang grote subsidies werden gegeven aan bedrijven als Katoen Natie en ING voor de voetbalvelden aan zonnepanelen die ze aanlegden, wordt de rekening hiervoor nu aan de gewone bevolking gepresenteerd. De totale schuldenberg voor de groenestroomcertificaten was opgelopen tot bijna 2 miljard euro. Minister Turtelboom (Open Vld) wil elk gezin 100 euro per jaar extra laten betalen om deze schuld af te betalen. Eerder werden we al gevraagd om de gokschulden van de banken te betalen, nu volgen ook de cadeaus voor de zonnepanelen van Huts en co. Het zorgt voor een black-out in onze portemonnee. Als we daar verandering in willen brengen, zullen we de stekker uit de private energiemarkt moeten halen en de hele energiesector, zowel productie als distributie, in publieke handen moeten brengen.

De Turteltaks werd deze zomer al beslist, maar wordt nu geconcretiseerd met het bedrag van 100 euro extra per gezin. De belofte van de regering om ons tegen 2019 100 euro extra nettoloon te bezorgen – een bedrag dat we zelf betalen via onze sociale zekerheid – blijft vaag, de extra uitgaven zoals die voor de Turteltaks zijn concreet. Nog voor we die 100 euro krijgen, als we die al zullen krijgen, hebben we er een veelvoud van moeten uitgeven aan alle maatregelen. Naast de Turteltaks waren er eerder extra taksen op diesel, dieselwagens, frisdrank (de ‘Maggietaks’), tabak, … En dit bovenop de indexsprong waarmee we aan reële koopkracht inleveren en de afbouw van alle openbare diensten.

De Turteltaks is een vlaktaks, dit betekent dat arm en rijk, een kleine gebruiker of een grote gebruiker, net evenveel betaalt: 100 euro per aansluiting. De kosten van de heffing zijn per schijf vastgelegd, waardoor een gezin in verhouding meer dan 50 keer meer betaalt dan een groot bedrijf. Er zijn vrijstellingen voor bedrijven voorzien. Eerder werd en professionele verbruikers ook buiten de BTW-verhoging gehouden.

De grootste verantwoordelijken dragen het kleinste aandeel bij in het vullen van de put van de groenestroomcertificaten. Zelfs professor fiscaal recht Michel Maus (VUB), niet bepaald een linkse rakker, stelde in De Morgen: “Er moest iets gebeuren aan die groenestroomcertificaten, daarover was iedereen het eens. Maar dat kon ook op een faire en correcte manier. De put die is ontstaan door de groenestroomcertificaten kwam er ook door de bedrijven, die er in sommige gevallen erg goed aan verdiend hebben.” Hij noemde de maatregel “crapuleus”.

Gezinnen zullen hun elektriciteitsrekening fors zien stijgen. Er was de afschaffing van de gratis stroom, de verhoging van de distributietarieven en de BTW-verhoging. Samen met deze 100 euro extra kan de elektriciteitsrekening voor sommige gezinnen verdubbelen! Het deed de satirische website Raaskalderij al opmerken dat gezinnen zichzelf beter zouden omvormen tot een bedrijfsstructuur. (zie: http://www.raaskalderij.be/2015/10/steeds-meer-gezinnen-richten-bedrijf-op/).

Wie genoot de subsidies die wij nu moeten betalen? De 3.386 grote zonnepanelenparken krijgen jaarlijks 231 miljoen euro subsidies, een bedrijf als Katoen Natie is goed voor 13,4 miljoen euro subsidie per jaar. De 100 euro die wij nu zullen moeten betalen, moet bijna 500 miljoen euro per jaar opleveren. Kortom, wij betalen de subsidie die recht in de zakken van Fernand Huts en co verdwijnt.

De geprivatiseerde energiesector in ons land heeft niet geleid tot lagere prijzen, maar wel tot extra winsten voor bedrijven als Electrabel. Voor moederbedrijf GDF Suez is Electrabel een melkkoe die maar winsten blijft opleveren. Die winsten worden niet in productie geïnvesteerd, alles gaat netjes naar de aandeelhouders. Toen in 2011 werd beslist om de kerncentrales langer op te houden, werd becijferd dat dit Electrabel 27 miljard euro winst extra zou opleveren (aldus Trends). Electrabel maakte in de eerste tien jaar van deze eeuw minstens 20 miljard euro winst. Daarop werden overigens amper belastingen betaald. De afgelopen jaren zijn de cijfers opgesmukt, boekhoudkundige operaties zorgen ervoor dat het leeuwendeel van de winst meteen naar moederbedrijf GDF Suez vloeit.

Is er hier niets aan te doen? Als we onze hoop stellen in de rechtse regeringen of de goede wil van GDF Suez moeten we geen beterschap verwachten. Energie als melkkoe overlaten aan bedrijven als Electrabel en anderen die er grote winsten mee boeken maar weigeren te investeren in milieuvriendelijke en voldoende productiecacapaciteit is het logische resultaat van de liberalisering van de sector. We zullen deze liberalisering moeten terugdraaien en energie in publieke handen nemen, zowel de productie als de distributie. Het zou toelaten om op planmatige wijze een overgang naar groene energie te realiseren. Het zou ook toelaten om de facturen naar beneden te halen omdat energie niet langer ten dienste van de grote aandeelhouders zou staan, maar ten dienste van de volledige bevolking. Halfslachtige maatregelen volstaan niet, energie moet volledig in publieke handen komen! Haal de stekker uit de geprivatiseerde energiemarkt!

energiestekker

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie