oleonToen vorige week bij Oleon in Oelegem (Ranst, bij Antwerpen) een staking uitbrak, stelde de personeelsverantwoordelijke in de media dat een 24-urenstaking hem “overdreven leek” en dat er snel een oplossing uit de bus zou komen. Een week later staat het personeel nog steeds buiten. De centrale eisen gaan over meer loon, maar ook respect voor het sociaal overleg en het personeel. Dat het aan respect ontbreekt, werd pijnlijk duidelijk toen maandag een politiemacht met deurwaarder langskwam om op agressieve wijze een poort te openen die niet eens geblokkeerd werd door het personeel.

Oleon verwerkt biologische grondstoffen zoals oliën tot halfafgewerkte producten. Er werken ongeveer 120 werknemers in de vestiging in Oelegem, de hoofdzetel is in Ertvelde gevestigd. Het personeel vroeg in het kader van de CAO-onderhandelingen een ernstige loonsverhoging van 100 euro per werknemer. Dat moet onder meer de indexsprong compenseren. Het komt gemiddeld neer op een loonsverhoging van ongeveer 2,7% per werknemer. De directie deed een tegenvoorstel van 65 euro opslag. Dat vond het personeel onvoldoende, maar er was ook ongenoegen omdat de directie de vakbonden buitenspel wilde zetten door rechtstreeks naar de werknemers te stappen met infosessies.

De werknemers doorzagen het maneuver van de directie – er waren eerder precedenten – en verwierp het bod van de werkgever. Het kwam tot een spontane staking. De directie was verrast door het breed gedragen protest van de werknemers. Deze maandag werd geprobeerd om de stakerspost te breken met een grote politiemacht en deurwaarders. De directie wilde contractors van een onderaannemer binnenhalen, in de vestiging is immers een afstelling bezig. Het piket houdt niemand tegen, maar toch trad de politie bijzonder hardhandig op om de doorgang volledig vrij te maken.

De contractors reageerden solidair met het personeel van Oleon. Toen ze het gewelddadige politieoptreden zagen, besloten ze om niet binnen te gaan. Voor de stakers van Oleon is dat een prachtige overwinning, het toont de solidariteit tegen de patronale agressie. Deze morgen verzamelden een 50-tal militanten op het piket om een eventueel nieuw bezoek van de lokale politiecommissaris en zijn gevolg van een welkomstcomité te voorzien. Maar na de gebeurtenissen van gisteren was er stilte langs de kant van de werkgever.

De stakers bij Oleon verdienen onze steun, ze voeren een belangrijke strijd die ons allemaal aanbelangt. LSP is solidair met deze actie en doet een oproep om het piket te bezoeken: Vaartstraat 220 in Oelegem. Facebookgroep ‘Wij steunen de stakende werknemers van Oleon Oelegem’