Na Scott Manyo en Navid Sharifi: opnieuw jongere met uitwijzing bedreigd

Karachi. In deze stad werden vorig jaar bijna 3000 mensen vermoord bij geweld. Toch willen de Belgische autoriteiten een goed geïntegreerde jongere naar deze stad uitwijzen.
Karachi. In deze stad werden vorig jaar bijna 3000 mensen vermoord bij geweld. Toch willen de Belgische autoriteiten een goed geïntegreerde jongere naar deze stad uitwijzen.

De belofte dat er geen Scott Manyo of Navid Sharifi meer zou opduiken, wordt niet gehouden. Scott en Navid waren twee goed geïntegreerde jongeren die hier hun toekomst waren beginnen uitbouwen, maar abrupt terug naar hun verleden werden gebombardeerd door het restrictieve asielbeleid in ons land.

Nu duikt er een nieuw geval op van zo’n jongere. Het gaat om Hassan Masood, een jongeman die als minderjarige alleen in ons land aankwam en na twee jaar niet alleen de taal machtig is maar ook werkzaam is als hulpkok, een knelpuntberoep. Zijn verhaal haalde de media en op zondag 25 oktober is er een benefiet in Lekker Gec in Gent. Bij deze een warme oproep om deze campagne te steunen!

Een 18-jarige die in de Pakistaanse stad Karachi onder vuur van de MQM-partij lag terugsturen, is waanzin. De stad Karachi is een broeinest van geweld en fundamentalistische groepen. Het geldt als een belangrijke uitvalbasis voor de Taliban en bovendien zijn er scherpe sectaire spanningen die leiden tot terreur en geweld. Wil de Belgische regering deze jongere terugsturen via de luchthaven van Karachi die in juni 2014 nog belegerd werd door zwaar bewapende aan de Taliban verbonden groepen?

De luchthaven van Karachi werd in 2014 door terroristen aangevallen. Willen de Belgische autoriteiten een jongeman via deze luchthaven uitwijzen?
De luchthaven van Karachi werd in 2014 door terroristen aangevallen. Willen de Belgische autoriteiten een jongeman via deze luchthaven uitwijzen?

Een mensenrechtenrapport bracht begin dit jaar een overzicht van de cijfers in 2014: er vielen 2.909 doden bij geweld in Karachi, waaronder 78 kinderen. Daarnaast werden 594 terreurverdachten vermoord en 142 agenten. Er werden 134 politieke activisten vermoord en 120 mensen werden omgebracht om sectaire redenen. Van de 78 kinderen werden er acht ontvoerd en vermoord, 15 kwamen om bij bomaanslagen, 20 bij vuurgevechten. Vijf kinderen werden eerst verkracht en dan vermoord. De vrees van vervolging zomaar afdoen als ‘ongeloofwaardig’, getuigt van weinig inzicht in de ernst van de nachtmerrie in Karachi.

De rechtse partij MQM speelt een belangrijke rol in het geweld, deze partij staat vooral in Karachi sterk en baseert zich op die Pakistanen die bij de opdeling van het koloniale India in 1949 vanuit het huidige India naar Pakistan verhuisden waar ze een elite vormden. De tanende macht van deze elite leidde meermaals tot geweld. Bij een inval in het hoofdkwartier van de MQM eerder dit jaar werd een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen. In Canada wordt het rechtse MQM beschouwd als een terroristische organisatie. Wil de Belgische regering het lot van een jongere in handen van zo’n groepering leggen?

Neen, Karachi is niet bepaald een plaats waar een 18-jarige een toekomst kan uitbouwen. Toch is dit wat de asieldiensten in dit land willen voor Hassan Masood. Dat hij hier een opleiding tot hulpkok volgde en zo aan de slag kan in verschillende restaurants, vormt geen argument voor de autoriteiten. “Hassan is een ongelooflijk goede werkkracht en was erg begaan met het restaurant. Ik begrijp niet waarom hij in het deeltijds onderwijs zit. Hij is daar veel te intelligent voor. Ik heb nog nooit iemand zo snel Nederlands zien leren. Hassan wil niets liever dan hier in België zijn leven opbouwen. Niet door te profiteren, maar door te werken,” vertelde Laura Bracke van Lekker Gec in De Standaard.

Hassan werd opgepakt op vraag van de Dienst Vreemdelingenzaken omdat hij 18 jaar was geworden. Als niet-begeleide minderjarige kon hij hier blijven, zodra hij meerderjarig werd niet meer. Een incident op het werk, zoals er wel eens woordenwisselingen in het heetst van de keukenstress zijn, werd aangegrepen om Hassan meteen ook als een ‘gevaar voor de openbare orde’ neer te zetten. Iets wat door alle collega’s en werkgevers wordt ontkend.

betogingsanspapiersEen jongere zijn toekomst ontzeggen nadat hoop op een normaal leven werd gevestigd, is onmenselijk. Dit asielbeleid is verwerpelijk en moet bestreden worden. Volgende zondag wordt in Brussel betoogd door de mensen-zonder-papieren. Die proberen zichzelf te organiseren en richten zich op de arbeidersbeweging om samen in te gaan tegen de besparingen en voor degelijke jobs, huisvesting en diensten voor iedereen. Daarmee gaan ze in tegen de pogingen om verdeeldheid te versterken. Doe mee met dit protest: afspraak komende zondag om 15u aan Brussel-Zuid.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie