TTIP_rene_19-300x225Afgelopen zaterdag werd in Brussel betoogd tegen de vrijhandelsverdragen en de besparingen. TTIP, TAFTA, … Er zijn heel wat namen voor hetzelfde vrijhandelsverdrag dat het voor de multinationals en grote bedrijven gemakkelijker moet maken om ongestoord winsten te boeken langs beide kanten van de Atlantische Oceaan. Zaterdag waren er ongeveer 3000 betogers in Brussel om te protesteren tegen de onderhandelingen over de grootste vrijhandelszone ter wereld, maar ook tegen het besparingsbeleid in het algemeen. De mobilisatie was het hoogtepunt van drie actiedagen van de alliantie D19-20, Hart boven Hard/Tout autre Chose, Alter Summit, … Er waren ook delegaties uit onder meer Griekenland, Spanje en Duitsland.

LSP en Actief Linkse Studenten waren aanwezig om een ander project van samenleving te verdedigen, een project op basis van een duidelijke breuk met de logica van het kapitalistische systeem. We verdedigen de noodzaak om de fundamentele hefbomen van de economie (sleutelsectoren zoals financiewezen, energie, staalsector, farmaceutica, …) onder publieke controle en democratisch beheer te plaatsen zodat we kunnen komen tot een economie die vertrekt van de behoeften van de volledige bevolking met respect voor het milieu. Dat is wat democratisch socialisme inhoudt. De winsthonger van de kapitalisten moet naar de prullenbak van de geschiedenis verwezen worden.

TTIP_rene_20-300x225De strijd tegen TTIP stopt niet met de betoging van zaterdag, het is onderdeel van een algemene strijd tegen het besparingsbeleid en tegen het kapitalisme. We moeten samen strijden met werkenden, jongeren, werklozen, migrnaten, ouderen, mensen-zonder-papieren, … om tot overwinningen te komen. Er is nood aan een eengemaakte strijd met massale betrokkenheid waarbij we de methoden van de arbeidersbeweging, zoals stakingsacties waaronder algemene stakingen, inzetten.

Er zijn al twee nieuwe afspraken naast de stakingsacties in Luik van vandaag: de betoging van de mensen-zonder-papieren op 25 oktober in Brussel en het protest tegen de Klimaattop in Parijs op 29 november.

VIDEO vanop het protest:

FOTO’s door René:
Manifestation contre le TTIP - 17 octobre 2015

FOTO’s door Sebastien:
Manif. contre le TTIP - oct. 2015