Bouw mee aan een echte linkse oppositie

"POLITIEK GAAT over de mensen. Dit land geeft je weer ademruimte. Voor mensen en waarden. Vind je één keer om de vier jaar ook zo weinig? Veilig Vlaanderen. Voor 6 miljoen Vlamingen." Deze slogans komen van de traditionele partijen tijdens de verkiezingen van mei 2003. De komende maanden mogen we ons weer verwachten aan een storm van nietszeggende, vage slogans. Doe maar eens de test: zet alle slogans op een rijtje en zet een slogan bij de juiste partij, het zal heel moeilijk zijn.

Bart Vandersteene

Veel stemmers zien dan ook terecht weinig verschil tussen de traditionele partijen. Het is één pot nat. Ze proberen zich allemaal te verdringen op het centrum en zijn dus ook perfect inwisselbaar. De verkiezingscampagnes gaan dus niet meer over thema’s en ideeën, maar over mediatraining en perceptie, politieke babes, designaffiches en reclame-bureaus.

LSP lanceert alvast haar 3 thema’s voor de komende verkiezingen van 13 juni.

Huisvesting. Voor iedereen wordt het overduidelijk dat de huisvestingsproblematiek een enorme impact begint te krijgen op het leven van veel mensen. Volgens een recente studie van het HIVA zou meer dan 50% van de huurders meer dan 20% van hun inkomen besteden aan huur. 1 op 5 zou zelfs meer dan 33% besteden. Maar ook de prijzen van de koopwoningen swingen de pan uit. Tussen 1992 en 2002 zijn koopwoningen in Gent 130% duurder geworden en tussen mei 2002 en mei 2003 steeg de prijs voor een koopmanswoning in Oost-Vlaanderen met 23%. Dit is het resultaat van een absoluut gebrek aan investeringen vanuit de overheid in betaalbare en degelijke woningen. De LSP wil van huisvesting één van haar centrale thema’s maken tijdens de verkiezingen.

Onze eis: de overheid moet garanderen dat niemand meer dan 20% van zijn/haar inkomen moet betalen aan huisvesting.

Onderwijs is een andere bevoegdheid van de regionale overheden. We schuiven de eis naar voor dat iedereen recht heeft op gratis onderwijs van goede kwaliteit op alle niveaus.

Voor de Europese verkiezingen willen we onze eisen concentreren op de besparingsmachine Europa, die de NMBS en De Post wil privatiseren, onze werkgelegenheid onder druk zet en onze sociale zekerheid afbouwt.

De LSP is geen partij als de andere. Bij ons geen betaalde krachten die het zullen doen in de plaats van de leden. Onze slogans voor strijd, solidariteit en een socialistische samenleving zijn enkel mogelijk wanneer de arbeiders en hun gezinnen het initiatief voor de organisatie van de samenleving in handen nemen. Dit is enkel mogelijk door de bedrijven, grote kapitalen, gronden en gebouwen van firma’s in gemeenschapsbezit te brengen en die in dienst te stellen van de behoeften, niet van de winsten van een kleine minderheid.

Dit soort samenleving en een partij met zo’n programma is enkel gebaat bij een zo groot mogelijke deelname van de bevolking bij de organisatie van de samenleving, bij de politiek. Werk mee met onze verkiezingscampagne en sluit aan!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie