Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Rechten en plichten

Open VLD wil dat al wie een leefloon krijgt een contract sluit met het OCMW met engagementen rond integratie, werk of een opleiding. Dat stelde voorzitter Gwendolyn Rutten afgelopen zondag in het VTM-Nieuws. Als een leefloner de engagementen niet nakomt, kan het leefloon ingetrokken worden. “Rechten en plichten gelden voor iedereen”, aldus Rutten. Is dat zo? Hebben grote bedrijven die nieuwe fiscale rechten krijgen in naam van de concurrentiepositie dan ook plichten om daar tewerkstelling tegenover te plaatsen? Uiteraard niet. Dan horen we plots dat we nu eenmaal niet in een planeconomie leven en van de werkgevers geen garanties op jobcreatie kunnen vragen. Het wijst op een patroon: de rechten houden ze voor de kleine elite aan de top, de plichten zijn voor ons.


Meer rijkdom

De Morgen schreef dinsdag: “De Belg beschikte in 2014 over een netto financieel vermogen van gemiddeld 84.770 euro. We staan daarmee op de vierde plaats wereldwijd, een plaats lager dan vorig jaar, maar wel een stijging van 3,1 procent. Het financieel vermogen is het totale bedrag aan onder meer bankdeposito’s, aandelen en pensioenreserves, min de particuliere openstaande schulden (hypotheken, consumentenkredieten …). Op plaats 1 staat Zwitserland, gevolgd door de Verenigde Staten, met 157.000 euro en 138.000 euro. Bruto, dus inclusief schulden, doen we het minder goed en staan we op de negende plaats met 101.017 euro, een stijging van 3,9 procent. Ook hier staan Zwitserland en de Verenigde Staten aan de top, de Zwitsers zelfs met 238.306 euro. Beide landen staan overigens al sinds 2000 bovenaan de lijst van rijkste landen, zowel bruto als netto.”


Meer armoede

Op dezelfde dag lazen we in De Standaard: “De Armoedebarometer 2015 geeft weinig hoop. (…) ‘Het algemene doel om de armoede op tien jaar tijd te halveren, is ver weg’, zo luidt het. ‘Bovendien geeft het beleid de indruk niet wakker te liggen van dit probleem’. (…) In 2013 werd 11,2 pct van de kinderen in Vlaanderen geboren in een kansarm gezin. Dat is 0,7 pct meer dan in 2012 en de tendens is stijgend. Vooral bij kinderen van niet-Europese moeders is er een groter risico op kansarmoede. De verschillende overheden krijgen een veeg uit de pan: ‘Armoede wordt een chronisch probleem. Meer zelfs, de vele nieuwe besparingsmaatregelen zullen de crisis verder uitdiepen’. Decenniumdoelen 2017 berekende zelf de impact van de geplande overheidsmaatregelen, zowel de besparingen als de gunstige maatregelen. Een alleenstaande ouder met 1 kind die met een leefloon rond moet komen, zal op jaarbasis 668,47 euro verliezen. Voor een koppel met 2 jonge kinderen zou dat oplopen tot 912 euro. Gepensioneerden zouden het met 187,02 euro minder moeten stellen. Voor de armste 20 procent van de huishouden zou het gemiddeld om 525 euro gaan. De organisatie verwijst vooral naar zaken als de stijgende energiefactuur, de kosten voor kinderopvang en de indexsprong. De verhoging van de minimumuitkeringen is onvoldoende om dat te compenseren.”


Ongelijkheid

Als de armsten er verder op achteruitgaan en de groep armen groter wordt terwijl de gemiddelde rijkdom in het land groter wordt, dan kan enkel maar vastgesteld worden dat de ongelijkheid toeneemt. Een kleiner wordende groep rijken wordt steeds rijker.


Shell boort niet meer naar olie op Noordpool

Dinsdag schreef De Tijd: “De Brits-Nederlandse oliereus Shell stopt met het zoeken naar olie in het Noordpoolgebied. De proefboringen in het gebied leverden onvoldoende nieuwe olievoorraden op. Door de instorting van de olieprijs is het aanboren van olievoorraden in moeilijk te bereiken gebieden niet of nauwelijks rendabel. Shell wijst ook op de moeilijke regelgeving.” De beslissing is dus puur uit economische redenen ingegeven, de winsten zouden te beperkt zijn. Over de ecologische problemen werd met geen woord gerept. Ook niet door president Obama die eerder dit jaar in Alaska grote woorden sprak over het beschermen van het milieu maar tegelijk Shell toestemming gaf om op de Noordpool naar olie te boren. Kijk naar mijn woorden, niet naar mijn daden, aldus Obama?


Veilige landen

Liesbeth Homans pleit ervoor om vluchtelingen af te schrikken. Ook wil ze hen in veilige landen houden, waarbij onder meer aan Turkije wordt gedacht. In De Tijd van afgelopen weekend omschreef ze veilige landen als volgt: “Turkije is een veilig land en de omstandigheden zijn er beter dan in Syrië.” Alles wat beter is dan Syrië, een plat gebombardeerd land, is blijkbaar veilig. Ook meldt Homans dat er geen oorlog is in Turkije. Als de N-VA nog eens beweert dat ze als volksnationalisten bekommerd zijn om het lot van de Koerden tegen wie Erdogan eenzijdig een nieuwe oorlog heeft uitgeroepen, dan weten we hoe hypocriet dit is.


Minder pensioen

Eerst werd ons het aanvullend pensioen verkocht als veilig onderdeel van onze pensioenrechten. Nu blijkt dit absoluut niet zo veilig te zijn. De Morgen schreef donderdag: “Als de regering ingaat op het voorstel van de verzekeringsmaatschappijen om het rendement van het aanvullend pensioen aan te passen, ziet de werknemer 20 procent van zijn pensioenkapitaal in rook opgaan. Dat berekende de socialistische bediendenvakbond BBTK. Volgens PVDA verliest de werknemer zelfs nog meer.”


Verschil

europe



Knus

De reactie van Lectrr op de campagne van Francken om vluchtelingen te ontraden om naar België te komen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig