Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Nieuwe besparingen
De Tijd schreef woensdag: “De begroting voor 2016 die de regering-Michel in juli heeft opgesteld vertoont een gat van 456 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt. ‘We gaan de komende dagen over tot een klassieke begrotingscontrole’, kondigde de nieuwe minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) gisteren aan nadat ze de cijfers van het comité onder ogen had gekregen. De vraag is of de regering het zal aandurven maatregelen te nemen om dat gat te dichten. Op een moment dat extra geld gevonden moet worden voor de opvang van vluchtelingen staat geen enkele regeringspartij te springen om nieuwe belastingen of besparingen uit te vinden. Wellicht wordt het dus een pijnloze begrotingscontrole met wat technische aanpassingen. Wilmès benadrukt wel dat het de bedoeling blijft om in 2018 een begrotingsevenwicht te bereiken.” Hoe ze het ook draaien of keren, tegen de achtergrond van economische crisis zullen ze proberen om steeds verder te gaan met hun aanvallen op onze levensstandaard.



Onbetaalbaar studeren
Het Nieuwsblad schreef maandag: “De Vlaamse regering verhoogde voor dit academiejaar het inschrijvingsgeld van 610 naar 890 euro. Daar kwam veel kritiek op. Die maatregel blijft niet zonder gevolgen. Tal van onderwijsinstellingen signaleren dat meer en meer studenten een beroep doen op sociale tegemoet­komingen, zoals gespreide betalingen. ‘Wij stellen een verdubbeling vast van het aantal aanvragen’, zegt Valéry De Smet van de Erasmushogeschool in Brussel. Kunst­hogeschool Luca meldt dat meer studenten een voorschot vragen.”



Wie verdient aan de asielcrisis?
wieverdientaanasielcrisis



Extreemlinks?
OK, deze voorzet was gemakkelijk om binnen te koppen. Maar het is tegenwoordig wel erg makkelijk om tegenstrijdigheden in het discours van De Wever vast te stellen. Na zijn uitspraken over het Maximiliaanpark op zondag volgde dinsdag de uitspraak dat de Conventie van Genève rond vluchtelingen misschien moet herzien worden, terwijl hij in 2012 een gelijkaardige opmerking van Filip Dewinter nog als ‘stuitend’ afdeed.
extreemlinks



Bent-u-een-stad-zonder-oorlogswapens?
Maandag was De Wever amper uitgerust van zijn kruistocht tegen de extreemlinkse activisten uit het vluchtelingenkamp in Brussel, maar hij vond wel al energie om de aanschaf van oorlogswapens voor de Antwerpse politie te rechtvaardigen. Meer nog, hij begreep niets van de kritiek hierop door onder meer PVDA, SP.a en Groen. “Als ik de tussenkomsten hoor, vraag ik mij af in welke wereld zij leven”, zei De Wever. Misschien een wereld waarin oorlogswapens als een probleem en niet als een oplossing worden gezien?



Hongaars schietkraam
De Wever kijkt ongetwijfeld vol bewondering naar het Hongaarse voorbeeld. Het Laatste Nieuws schreef maandag: “Hongarije mag het leger inzetten tegen vluchtelingen en daarbij mag niet-dodelijk geweld worden gebruikt. Dat heeft het Hongaarse parlement vandaag bij wet besloten. De nieuwe wet geeft het leger de mogelijkheid om massaal troepen naar de grenzen te sturen en, onder bepaalde omstandigheden, het vuur te openen op de vluchtelingen, “onder voorwaarde dat de schoten niet-dodelijk zijn”. Het leger kan daardoor onder meer rubberen kogels en traangas gebruiken of een vangnet op iemand afschieten. Welke de omstandigheden precies zijn, is nog niet bekend. Ook mag het leger vanaf nu identiteitscontroles uitvoeren en vluchtelingen arresteren. Daarnaast mag de politie alle woningen doorzoeken waarvan ze vermoedt dat er migranten huizen.” Willekeurig schieten op mensen en razzia’s bij mensen van wie vermoed wordt dat ze migranten verborgen houden, verander “vluchtelingen” en “migranten” door pakweg “joden” en het doet wel heel erg aan de jaren 1930 denken…



Barbaars
Nu we in deze rubriek toch enkele stukjes over toenemende barbarij brengen, moet dit bericht er zeker bij. Het Laatste Nieuws opnieuw schreef dinsdag: Ali Mohammed al-Nimr werd in 2012 veroordeeld tot de doodstraf door onthoofding en kruisiging. De jongen was toen 17 jaar. Vorige week werd zijn beroep afgewezen. De enige hoop voor de jongeman is dat hij deze week gratie krijgt van de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz. Ali werd in 2012 gearresteerd toen hij als zeventienjarige deelname aan een straatprotest. Volgens mensenrechtenorganisaties werd hij gefolterd en gedwongen om een bekentenis te tekenen. In mei 2014 werd hij tijdens een proces achter gesloten deuren ter dood veroordeeld: hij zal eerst onthoofd worden en dan zal zijn lichaam gekruisigd worden.” Verboden te protesteren op straffe van kruisiging, een idee voor de volgende generatie GAS-boetes in Antwerpen?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig