Tentenkamp is niet “extreemlinks”, het toont net hoe schandalig het asociaal beleid is

Maximiliaanpark. Foto: Liesbeth
Maximiliaanpark. Foto: Liesbeth

De Antwerpse burgemeester is een man die twee stenen met elkaar kan laten vechten. In eigen stad houdt hij zich momenteel vooral bezig met het opzetten van fietsers tegen voetgangers, automobilisten tegen fietsers, … Dat moet verdoezelen dat de stad niet investeert in veilige verkeersinfrastructuur en alternatieven op het fileleed zoals openbaar vervoer. Maar Antwerpen is te klein voor de aandacht van De Wever. Hij vond ook de tijd om zich uit te spreken over de opvang van asielzoekers in het Brusselse Maximiliaanpark, een heuse krottenwijk in de hoofdstad van Europa.

Om te verdoezelen dat er na jarenlange besparingen op sociale bescherming en opvang van mensen in nood toestanden ontstaan die eerder aan de zogenaamde Derde Wereld doen denken, wordt de hete aardappel doorgeschoven. Voor De Wever is het altijd wel iemands schuld. De dood van vluchtende kinderen op zee is de schuld van hun ouders, de aanwezigheid van een tentenkamp in Brussel is dan weer de schuld van de Brusselse burgemeester en andere “extreemlinkse activisten.”

In Brussel staat de PS vooraan in een repressieve aanpak van mensen-zonder-papieren. Zo ging Emir Kir in Sint-Joost-Ten-Node over tot de gewelddadige ontruiming van het Jésu-klooster waar een groot aantal mensen-zonder-papieren verbleven. Er is een tekort aan opvang waar uiteraard de federale regering mee verantwoordelijk voor is, maar waar het lokale bestuur in Brussel evenmin voldoende rond doet.

unizomaximiliaanVoor De Wever is het gemakkelijk om de schuld door te schuiven. In navolging van zijn partijgenote Sarah Smeyers die sprak over het Maximiliaanpark als “een broeihaard van extreemlinkse anarchie” had de Antwerpse burgemeester het nu over het park als een “extreemlinkse activistenpost.” Dat is ongetwijfeld de reden waarom de bevriende werkgevers van De Wever, die van Unizo, onlangs een naar eigen zeggen geslaagde infodag hield in het park (zie afbeelding hiernaast). Karel Van Eetvelt is blijkbaar een ‘extreemlinkse activist’ die erop uit is om ‘anarchie’ te stichten. Uiteraard is dat niet het geval. Unizo hoopt van de vluchtelingencrisis een graantje mee te pikken in de vorm van supergoedkope arbeidskrachten die meteen alle lonen en arbeidsvoorwaarden naar beneden kunnen trekken. Voor de werkgevers is menselijke ellende vooral een opportuniteit om deze ellende te veralgemenen.

"Een broeihaard van extreemlinkse anarchie"
“Een broeihaard van extreemlinkse anarchie”

Natuurlijk slaat de bewering van De Wever nergens op. Dat park is een humanitaire ramp, het toont wel erg scherp aan tot wat een jarenlang asociaal besparingsbeleid leidt. Er zijn vrijwilligers in het park aanwezig en het klopt ongetwijfeld dat linkse activisten zich eerder het lot van de vluchtelingen aantrekken en actief willen bijdragen aan het verzachten van de gevolgen van het asociale beleid ten aanzien van vluchtelingen. Dat doen linkse activisten overigens ook ten aanzien van andere slachtoffers van het besparingsbeleid, stilaan de overgrote meerderheid van de bevolking die moet inleveren op het reële loon, langer moet werken en meer belastingen moet betalen terwijl openbare diensten worden afgebouwd.

Met zijn uitspraken wil De Wever verdeeldheid zaaien tussen de slachtoffers van het besparingsbeleid. Hij merkte onder meer op dat het tentenkamp niet alleen “echte vluchtelingen” huisvest, maar ook “sans-papiers, daklozen en extreemlinkse activisten”. Blijkbaar zijn sans-papiers geen ‘echte vluchtelingen’. Dat er gezinnen zitten, is volgens De Wever “voor een stuk emotionele manipulatie van de publieke opinie”. Moest De Wever met zijn goede vrienden van Unizo mee naar het kamp gegaan zijn, dan zou hij gezien hebben dat de waarheid er anders uitziet. De geïmproviseerde schooltjes in het kamp zijn heus wel bevolkt door kinderen van vluchtelingen.

Ook Theo Francken liet zich opnieuw gaan. Hij stelde op Facebook – de man blijft zijn communicatie afstemmen op zijn eigen sociaal netwerk en niet op de vluchtelingen zelf – dat hij zich “moeilijk van de indruk kan ontdoen dat het Maximiliaanpark wordt uitgebaat door mensen die de situatie misbruiken om te kunnen fulmineren tegen de regering en vooral tegen mij als persoon.” Denkt die man nu echt dat de evenaar door zijn eigen achterwerk loopt? Denkt hij echt dat wanhopige mensen in een tentenkamp verblijven om hem te raken? Dat ze oorlog en ellende ontvluchten omdat extreemlinkse activisten hen uitgenodigd hebben naar een krottenwijk waarmee ze de N-VA een hak willen zetten? Een beetje ernst zou niet misstaan.

De tekorten aanpakken, doet deze rechtse regering niet. Het enige wat dan overblijft is het verdelen van de tekorten en het zaaien van verdeeldheid zodat niet zo duidelijk is dat men niet verder komt dan het verdelen van steeds grotere tekorten voor de meerderheid van de bevolking. Daarop antwoorden, doen we niet door mee te stappen in het verdeel-en-heersspel van rechts maar wel door samen met alle slachtoffers van het asociale beleid op te komen voor degelijke jobs aan goede voorwaarden, meer betaalbare huisvesting, degelijke openbare diensten, onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen, …

Als er sociale tekorten zijn, is dit niet de schuld van de vluchtelingen maar van het asociale beleid. Het zijn niet de vluchtelingen die ons verplichten om langer te werken of die een indexsprong opleggen. Dat zijn de rechtse partijen die de orders van hun bazen, het patronaat en de superrijke speculanten en bankiers, uitvoeren: inhakken op onze levensstandaard om hun winsten veilig te stellen. De tekorten waar vluchtelingen nu mee geconfronteerd worden zijn een voorbeeld van hoe de zwaksten in de samenleving eerst aangepakt worden. Maar het vizier van De Wever en co is wel degelijk gericht op alle gewone werkenden en hun gezinnen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie