Ierse establishment in de aanval tegen protest – socialisten aanvaarden dit niet!

jobstown1Deze middag hielden een tiental LSP-leden een protestactie voor de Ierse ambassade in Brussel. We overhandigden een brief tegen de vervolging van 27 activisten, waaronder parlementslid Paul Murphy en lokale gemeenteraadsleden, wegens een protestactie tegen de gehate waterbelasting.

Bij een spontane actie in Jobstown, in het zuidwesten van Dublin, werd vicepremier Joan Burton (Labour) toen twee uur geblokkeerd. Ze diende klacht in wegens ‘vrijheidsberoving’. Opmerkelijk genoeg nam de politie de klacht ernstig en werden activisten uit hun bed gelicht om ondervraagd te worden en nu worden ze zelfs vervolgd. Het is een duidelijk voorbeeld van een politiek politieoptreden gericht op het bestrijden van politieke oppositie.

De gehate waterblasting wordt door een groeiend deel van de Ierse bevolking niet betaald, de eerste factuur werd door 57% van de Ierse gezinnen niet betaald. De regering voelt zich in het nauw gedreven en beantwoordt het verzet met repressie.

Komende zaterdag is er een betoging in Dublin om het einde van het politieke politie-optreden te eisen en om te benadrukken dat de 27 vervolgde activisten uit Jobstown niet schuldig zijn. LSP steunt dit protest. We gaven deze middag een protestbrief af aan de Ierse ambassade.

Tanja Niemeier, LSP-lid en voormalige medewerker van Paul Murphy toen die in het Europees Parlement zat, stelde: “We tonen hier onze solidariteit met de 27 vervolgden van Jobstown. Wij denken dat die 27 activisten niet schuldig zijn. De succesvolle niet-betalingscampagne dreigt de waterbelasting en ook de regering en Labour neer te halen. Dat is de echte inzet van de vervolging. De Ierse regering wordt geconfronteerd met een massabeweging die ze niet onder controle krijgt. De mensen hebben genoeg van de besparingen en kiezen ervoor om de strijd te organiseren. De vervolging van de 27 activisten is politiek geïnspireerd, het is een agressieve poging om delen van de beweging te criminaliseren als onderdeel van een poging tot intimidatie om de beweging te breken. Wij eisen dat de vervolging ingetrokken wordt en verwerpen het politieke optreden van de politie.”

Hieronder een video en enkele foto’s.

jobstown2

jobstown4

jobstown5

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie