Persbericht: betoging tegen komst Marine Le Pen op 15 september

stoplepenbetogingOp 15 september organiseert het Vlaams Belang een colloquium in Brussel met onder meer Marine Le Pen die zal spreken over ‘de dictaten van de Europese Unie’ en vooral over de migranten en de bevolking van het zuiden van Europa.

De samenwerking tussen het Front National van Marine Le Pen en het Vlaams Belang wordt versterkt door het opzetten van een nieuwe extreemrechtse groep in het Europees Parlement: ‘Europa van de Naties en de Vrijheden’.

Op 15 september is er op initiatief van Blokbuster en Actief Linkse Studenten/Etudiants de Gauche Actifs een betoging om het verzet te tonen tegen de ideeën en praktijken van extreemrechts. Er wordt op 15 september afgesproken om 19u op het Surlet de Chokierplein (Madou). De betoging trekt vervolgens naar het Luxemburgplein.

Tegen de dictaten van de Europese Unie

We zullen de hypocrisie van de Europese Unie aanklagen. De diepe economische crisis van het kapitalisme, het neokolonialisme en de militaire interventies in het Midden-Oosten en in Afrika zorgden voor politieke instabiliteit, gaven voeding aan sectair geweld en ondermijnden verder de economie van de betrokken landen. Sommigen nemen hierop het risico van een gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee. Het asielbeleid van de EU criminaliseert vluchtelingen en militariseert de grenzen.

Julien Englebert (Actief Linkse Studenten) stelt: “De massale komst van vluchtelingen wordt door extreemrechts gebruikt om verdeeldheid en racisme te stimuleren. Vluchtelingen en migranten worden als zondebok gebruikt voor de economische crisis van het kapitalisme. Wij zeggen: pak de multinationals aan, niet hun slachtoffers.”

Het FN beweert op Twitter dat het antwoord ‘eenvoudig’ is: “Grenzen en terugvluchten: de oplossing voor Calais en de rest”.

Extreemrechts biedt geen alternatief

Het FN beweert dat het niet aan de Fransen is om voor de Grieken te betalen. In de aankondiging van het colloquium stelt extreemrechts dat het de financiële inspanningen voor asielzoekers en Zuid-Europa wil stoppen om deze middelen aan te wenden om “de belastingen omlaag te halen zodat de economie weer zuurstof krijgt.” Extreemrechts richt zich tegen de slachtoffers van de crisis om de verantwoordelijken ervan te pamperen.

Geert Cool van Blokbuster: “Het zijn niet de schulden van de Grieken, Spanjaarden, Fransen, Duitsers of Belgen en de publieke schulden moeten ook niet door de gewone bevolking terugbetaald worden. Het zijn de schulden van de speculanten, bankiers en multinationals. Er is een collectieve strijd van jongeren en werkenden tegen het besparingsbeleid nodig, voor een massaal plan van publieke investeringen gericht op de behoeften, openbare diensten, scholen, sociale huisvesting en de creatie van degelijke jobs voor iedereen.”

We mogen ons niet laten verdelen! Eengemaakte strijd van jongeren en werkenden, met of zonder papieren, met of zonder werk, om samen het besparingsbeleid in België en Europa te stoppen!

Stop de racistische meeting van het Vlaams Belang! Stop de dictaten van het Europa van het kapitaal!

Het platform voor de betoging werd onderschreven door: Association Joseph Jacquemotte, CADTM – Belgique, Collectif Antifascisti Bruxelles, FEWLA, FAF (Front AntiFasciste), Initiative Solidarité avec la Grèce qui résiste, Jeunes FGTB-Charleroi, JOC-Bruxelles, Jong ACV-Jeunes CSC Bruxelles, Mouvement Anti-FN (France), PSL-LSP, Syndicalisten TEGEN Fascisme/Syndicalistes contre le Fascisme, USE – Jeunes FGTB,…

Facebook evenement

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie