Blood&Honour organiseert opnieuw groot concert in België

Komende zaterdag organiseert Blood&Honour een internationale bijeenkomst met concerten in België, naar verluidt in de Antwerpse regio. Ondanks de gerechtelijke acties tegen BBET vorige maand, kiest Blood&Honour ervoor om deze internationale gebeurtenis hier te organiseren en niet in Duitsland, omdat de neo-nazi’s daar meer tegenkanting krijgen van de autoriteiten.

Geert Cool

Eind 2004 organiseerde Blood&Honour een concert in Broechem met zowat dezelfde groepen. Ook toen kwamen headliners Kraftschlag en Razors Edge reeds optreden. Dat concert vond toen plaats in de sporthal van Broechem. Er werd niet tegen opgetreden. Blokbuster ging toen een kijkje nemen in de buurt van de optredens en zag er hoe tientallen neo-nazi’s uit heel Europa samentroepten. Onder de aanwezigen waren er heel wat met nazi-symbolen zoals hakenkruizen.

Er werd niet opgetreden ondanks een vrij grote politie-aanwezigheid. De BOB (politie) merkte ons toen overigens op en maakte duidelijk dat we ons beter uit de buurt zouden maken. In het vlakbij gelegen jeugdhuis kregen de verantwoordelijken ook te horen dat ze beter vroeger de deuren zouden sluiten om problemen te vermijden. In plaats van iets tegen de neo-nazi’s te doen, moesten de jongeren maar vroeger uit het jeugdhuis.

Blokbuster protesteerde tegen het feit dat dit concert kon plaatsvinden in een zaal van de gemeente Ranst. De burgemeester van Ranst stelde toen dat ze in de namiddag reeds op de hoogte waren, maar: “Het leek ons niet raadzaam het evenement dan nog af te gelasten, gezien heel wat bezoekers uit het buitenland moesten komen.”

Nu volgt dus een volgende editie van dit concert met opnieuw groepen als Kraftschlag en Razors Edge. Dit werd bekend gemaakt door het Anti-Fascistisch Front (AFF) dat een open brief stuurde naar de ministers Dewael en Onkelinx. Dat is overigens niet de eerste dergelijke open brief, maar eerder concerten konden wel gewoon doorgaan. Zelfs toen alle media aandacht had voor de arrestaties bij BBET, vond er een concert van Blood&Honour plaats in België.

Het concert is een herdenking van Ian Stuart, de in 1993 overleden zanger van Skrewdriver. De groep Skrewdriver lag mee aan de basis van Blood&Honour en de neo-nazistische teksten van de groep kennen navolging bij de groepen die nu zullen komen optreden voor Blood&Honour.

Onder de groepen bevinden zich onder meer Kraftschlag en Razors Edge. De zanger van Razors Edge werd in de jaren 1990 beschuldigd van moord. De groep brengt liedjes met titels als ‘Smash the race laws’, ‘Rights for whites’ en ‘Racial Holy War’. Hun CD’s zijn uitgebracht door de verboden platenfirma ‘White Terror/I.S.D.’ en werden door de Britse autoriteiten herhaaldelijk in beslag genomen. Kraftschlag is Duitslands bekendste groep in het White Power-circuit. Hun CD’s worden uitgebracht door het Zweedse ‘NS88 Records’ (NS staat voor Nationaal Socialistisch en 88 voor Heil Hitler). Blue Eyed Devils is een Amerikaanse neo-nazigroep die opkomt voor een “Final Solution”;

Wij vernamen dat dit concert in het Antwerpse zou plaatsvinden, maar kregen nergens bevestiging hiervan. Bijgevolg hebben we er geen zekerheid over.

Vorig jaar vond de herdenking plaats in Tsjechië en waren er gelijkaardige groepen. Dit ging samen met een herdenking in de VS georganiseerd door Blood&Honour met de steun van de Klux Klux Klan (KKK) dat trots aankondigde dat er bij het optreden ook heel wat stands zouden staan waar je onder meer nazi-symbolen kon kopen.

Het feit dat de herdenking van Ian Stuart na één jaar onderbreking terug naar België komt, geeft te denken over de laksheid van het optreden tegenover dit soort neo-nazi’s. Zal men opnieuw gewoon toelaten dat een groepering met nazistische opvattingen en (zoals blijkt uit het onderzoek naar BBET) die beschikt over wapens zal bijeenkomen in België? Anti-racisten zijn alvast gewaarschuwd. Als ze komende zaterdag een grote groep neo-nazi’s opmerken, kunnen ze zich beter uit de voeten maken…

Delen: Printen: