Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Wenselijk
“Een politieke beweging opbouwen betekent dat je moet omhelzen wat wenselijk is, en vervolgens moet zien hoe je het kunt realiseren. De hopeloze realisten stellen altijd het omgekeerde voor. Ze zoeken zich een lijst bij elkaar met maatregelen die te realiseren zijn. Vervolgens proberen ze ons ervan te overtuigen dat die dingen ook wenselijk zijn.” Aldus George Monbiot, columnist van The Guardian, over de voorzitterstrijd bij Labour. Deze opmerking geldt overigens niet alleen voor de voorzitter van Labour, ook in de vakbonden of bij linkse partijen bij ons zijn er heel wat van die ‘hopeloze realisten’ die niet vertrekken van wat nodig is voor de meerderheid van de bevolking maar van wat aanvaardbaar is voor het establishment.



Klimaat: een boekhoudkundig probleem?
De Standaard titelde op maandag 7 september: “Boekhouding redt Klimaatdoelen 2020.” Minister van energie Marghem (MR) stelde dat een boekhoudkundige meevaller de klimaatdoelen mogelijk zijn maken. We wisten natuurlijk allemaal reeds dat het probleem met milieu en klimaatverandering vooral een boekhoudkundige kwestie was? Volgens de minister kunnen de doelstelling nvoor uitstoot en energieconsumptie gehaald worden omdat ze over de hele periode 2013-2020 worden gemeten en de uitstoot de voorbije jaren door de crisis lager lang dan verwacht. Sociale bloedbaden en ellende worden op die manier meteen ook als positief voorgesteld. Gewone mensen leven in sociale ellende, maar het is boekhoudkundig gezien toch ellende in schone lucht. Met dit soort politici bestaat klimaatbeleid vooral uit gebakken lucht.


Knus tentenkampje
Theo Francken kan het niet laten. Nadat overnachtingsplaatsen beschikbaar werden gesteld in de buurt van de Dienst Vreemdelingenzaken klaagde Francken erover dat weinig vluchtelingen er gebruik van maakten. “Ze willen gewoon niet. Tentenkampje te knus blijkbaar”, stelde hij op Twitter. Cynisme is blijkbaar het handelsmerk van de staatssecretaris. Dat veel vluchtelingen niet van de opvang wisten of dat verhalen de ronde doen over het feit dat ze slechts een kleine hoeveelheid persoonlijke bezittingen mogen meenemen, wijst er vooral op dat er iets schort aan de communicatie. Zijn activiteiten op Twitter geven nochtans aan dat Francken inzake communicatie enige talenten heeft. Misschien was hij te druk aan het tweeten waardoor er geen tijd meer was om de vluchtelingen te informeren? Of dacht hij dat ze hem allemaal op Twitter volgen?



Geef de vluchtelingen werk!
De Tijd schreef vrijdag: “Een aantal topbenoemingen zijn opnieuw goed voor hommeles bij de meerderheidspartijen. De N-VA zou graag een voet tussen de deur krijgen bij de NMBS en omdat CD&V niet wil niet meedoen blokkeert N-VA een reeks benoemingen bij Financiën. De politieke benoeming van Open VLD’er Karel De Gucht bij Proximus vorige week kwam voor velen als een verrassing. Want in principe was die lucratieve post – goed voor zo’n 70.000 euro per jaar – voor de N-VA bedoeld. Open VLD en N-VA gooiden het evenwel op een akkoordje. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten kreeg de mogelijkheid om De Gucht iets te geven, nadat hij en zijn zoon volledig naast de prijzen hadden gegrepen bij de regeringsvorming. In ruil bekwam de N-VA wel de steun van Open VLD om, via de raad van bestuur, een voet tussen de deur te krijgen bij de NMBS.” Het geruzie onder de regeringspartijen is gemakkelijk op te lossen: geef die jobs aan vluchtelingen! Of geldt dat alleen voor laagbetaalde jobs en is het enige doel om de lonen allemaal naar beneden te trekken?



Verspreide slagorde
Extreemrechts voerde deze week actie tegen de vluchtelingen. Terwijl VB-voorzitter Tom Van Grieken met een klein groepje medestanders in Sijsele verzamelde om pamfletten te verdelen, trok VB’er Filip Dewinter naar de actie van ‘Pegida’ in Sint-Niklaas om met 150 extreemrechtse militanten te betogen onder de slogan “Hotel Vlaanderen is volzet”. Dewinter verkoos om niet naar de actie van het Vlaams Belang in Brugge te gaan, maar wel naar die van Pegida. Volgende week is Dewinter evenmin spreker op de VB-meeting over migratie met Marine Le Pen. Gaat baby-Dewinter Van Grieken zijn Franse voorbeeld van Marine Le Pen ook volgen in de vorm van een politieke vadermoord?



Duurder afval
De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) waarschuwt deze week in een nieuwsbrief voor prijsstijgingen voor afvalophaling door de hogere belastingen op de verbranding van huishoudelijk restafval. VVSG schreef: “Toen begin dit jaar bleek dat de Vlaamse begroting in de problemen zou komen, koos de Vlaamse regering onder meer voor een lineaire verhoging van de Vlaamse afvalstoffenheffingen. Als gevolg daarvan ondergingen de Vlaamse gemeenten een belastingverhoging van 50% op de verbranding van het huishoudelijk restafval. (…) De OVAM stelt nu voor om de heffing op verbranden vanaf 1 januari 2016 verder te verhogen van 12,23 naar 15 euro per ton. Eind juni 2015 bedroeg de heffing nog 8,18 euro per ton; in nauwelijks een half jaar tijd is dus sprake van bijna een verdubbeling. Die extra verhoging zou de gemeenten 2,5 miljoen euro per jaar kosten, bovenop de 4 miljoen euro jaarlijkse meerkosten door de maatregel van begin dit jaar.”


Ironie

vspresi



Ernst
Hierboven lacht Clinton nog, maar de steun voor de radicale kandidaat Bernie Sanders baart haar toch kopzorgen. En het is nog niet voorbij. De steun voor figuren als Jeremy Corbyn en Bernie Sanders blijkt geen toeval te zijn. De Britse krant The Independent bracht een onderzoek waaruit blijkt dat 52% van de Britse kiezers denkt dt een radicale socialistische kracht een goede rol zou spelen in het veranderen van het land. zie het artikel van The Independent.



Grote momenten in het Europese denken
nogvragen

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig