2.962 stemmen voor LSP/MAS

De goedkoopste verkiezingscampagne heeft geleid tot een bescheiden maar positief resultaat voor onze partij. We behaalden 2.962 stemmen in de 10 steden waar we opkwamen. Vergelijken met 2000 is niet echt mogelijk. Toen kwamen we enkel op als onderdeel van een eenheidslijst in Gent en met een lijst in Oostende. Het was in de meeste steden dus een eerste lokale verkiezingsdeelname voor onze partij.

  • Antwerpen: 948 stemmen (0,33%)
  • Gent: 682 stemmen (0,44%)
  • Luik: 380 stemmen (0,37%)
  • Bergen: 214 stemmen (0,4%)
  • St Gillis: 175 stemmen (1,0%)
  • Mechelen: 170 stemmen (0,33%)
  • Waver: 156 stemmen (0,8%)
  • Elsene: 138 stemmen (0,4%)
  • Schaarbeek: 71 stemmen (0,1%)
  • Keerbergen: 38 stemmen (0,44%)

We zullen de hoera-berichtgeving van alle partijen niet achterna lopen door te stellen dat we met 2.962 stemmen vooruitgaan. Neen, we voerden een bescheiden campagne en haalden een bescheiden resultaat. Wat ons betreft, is de verkiezingscampagne geslaagd. We slaagden er in om lokaal onze partij te versterken met een nadruk op de uitbouw van de partij qua leden en sympathisanten. Een dergelijke campagne is niet zozeer electoralistisch gericht op een groot publiek, maar eerder gericht op geïnteresseerden. We zijn tevreden met ons resultaat en bedanken de 2.962 bewuste kiezers die voor onze lijsten hebben gestemd.

De algemene verkiezingsuitslag wijst op problemen voor de nationale regering. De VLD van premier Verhofstadt kreeg zware klappen. In Antwerpen haalt de partij van de premier zelfs geen 10% meer. Ook elders krijgt de VLD harde klappen, waardoor de partij niet bepaald met veel zelfvertrouwen naar de nationale verkiezingen zal trekken.

Langs Vlaamse kant wonnen CD&V, Vlaams Belang en SP.a. In de grote steden haalde vooral de SP.a een overwinning met haar presidentiële campagnes opgehangen rond figuren als Patrick Janssens, Freya Vandenbossche, Johan Vande Lanotte,… Het is vooral een overwinning van de reclamemakers. In Antwerpen haalt Janssens het eigenlijk ook van zijn eigen partij. Dit zal het proces van omvorming van de SP.a tot een pure reclame-machine naar Amerikaanse stijl versterken.

Het Vlaams Belang gaat vooruit, maar minder dan verwacht in het Antwerpse. In Schoten haalde de partij 34% en ook in andere randgemeenten haalt het VB ruim 30%. Opvallend echter: in Gent moet het VB enkele zetels inleveren en ook in Antwerpen-stad gaat het VB niet vooruit. Dat volstaat voor de media en de traditionele partijen om het VB zowat af te schrijven, maar dat triomfalisme komt te vroeg. Zoals Stevaert destijds stelde, is het niet slim om te jagen met de fanfare op kop.

Langs Franstalige kant verloor de PS, maar minder dan verwacht. Het extreem-rechtse Front National kon de verwachtingen niet inlossen. Het schandaal van het misbruik van partijmiddelen voor de aankoop door FN-voorzitter Féret van een villa aan de Côte d’Azur zal daar ongetwijfeld voor iets hebben tussengezeten.

De resultaten van LSP/MAS waren zoals verwacht bescheiden. We voerden een beperkte campagne en kregen in Antwerpen en zeker in Gent te maken met een aantal kiezers die openstaan voor ons, maar toch tegen het VB wilden stemmen door op de SP.a te stemmen. We begrijpen die reactie en zijn ook tevreden dat het VB enkele zetels verliest in Gent en er geen bijwint in Antwerpen. Maar we denken dat de SP.a niet in staat is om op langere termijn het VB tegen te houden. Een goed uitgekiende reclamecampagne kan een tijdlang effect hebben, maar verandert niets aan de voedingsbodem voor extreem-rechts.

Ter linkerzijde haalde de PVDA enkele goede resultaten en verdriedbubbelt het haar aantal verkozenen van 5 tot 15. 11 Dokters voor het Volk werden verkozen met onder meer een zeer goed resultaat in Zelzate (meer dan 20%). Dat geeft aan dat als een links alternatief herkenbaar is, bijvoorbeeld door de Dokters voor het Volk, dit ook in verkiezingen tot goede resultaten kan leiden. LSP feliciteert de PVDA met deze resultaten en is tevreden dat op deze manier de radicalere linkse stem iets zwaarder zal doorwegen in een aantal gemeenten.

In de komende periode zal LSP/MAS verder bouwen aan de conferentie van 28 oktober. Er is een enorm potentieel voor een alternatief. Deze verkiezingen hebben geleid tot een zeker verward resultaat met veel verschuivingen. Dat geeft vooral aan dat veel kiezers op zoek zijn. Laat ons ervoor zorgen dat ze bij de volgende nationale verkiezingen beschikken over een eigen instrument. Om dat waar te maken, hopen we uiteraard dat ook u aanwezig zal zijn op de conferentie van het Comité voor een Andere Politiek (CAP) op 28 oktober.

Delen: Printen: