Personeel Greenpeace in California staakt voor jobzekerheid en vakbondsrechten

greenpeaceIn San Diego en Sacramento hebben voltijdse medewerkers van Greenpeace het werk neergelegd. Ze eisen jobzekerheid en vakbondsrechten. Er wordt al gestaakt sinds 5 augustus. De meerderheid van de medewerkers van het Frontline programma, de fundraising voor Greenpeace, zijn in staking. Ze willen een grotere jobzekerheid door het quotasysteem te herzien en door een vakbond te vormen.

Artikel door Kelly Bellin

Greenpeace is een wereldwijde organisatie die opkomt voor het milieu. De voornaamste bron van inkomsten zijn de bijdragen van sympathisanten. Er wordt dan wel voor ecologische rechtvaardigheid opgekomen, voor het personeel is er minder nadruk op rechtvaardigheid. De fundraisers hebben weinig jobzekerheid, er zijn scherpe wekelijkse quota. In plaats van algemene evaluaties kan elke medewerker afgedankt worden indien twee tot drie opeenvolgende wekelijkse quota niet worden gehaald.

Tara Dawn, een staker uit Sacramento, omschrijft het gebrek aan jobzekerheid: “Als alleenstaande moeder werk ik elke week bijzonder hard, maar weet ik nooit of ik een goede loonbrief zal behouden zodat we een dak boven ons hoofd hebben. Het is een harde realiteit. Ik hou van mijn job en de organisatie waarvoor ik werk, maar ikzelf en andere fundraisers verdienen beter.”

Steun de stakende activisten door hun petitie te tekenen: Petitie op change.org (opent in nieuw venster)

Socialist Alternative, onze Amerikaanse zusterorganisatie, steunt de staking en roept het management van Greenpeace op om het quotasysteem te herzien om de jobzekerheid te verhogen. We vragen het management ook om het opzetten van een vakbond onder het personeel te steunen. Een overwinning voor het personeel van Greenpeace kan een inspiratie zijn voor andere fundraisers in het land om op te komen voor degelijke arbeidsvoorwaarden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie