Van 2008 tot en met 2011 stuurde Etienne ons regelmatig collages van afbeeldingen en bijhorende tekstjes door. Hier kan je een collectie ervan bekijken.

Van 2008 tot en met 2011 stuurde Etienne ons regelmatig collages van afbeeldingen en bijhorende tekstjes door. Nadien was zijn gezondheid te slecht geworden. Hier kan je een collectie van bijdragen door Etienne bekijken.

Op 3 augustus ll. overleed kameraad Etienne Heyndrickx op 81-jarige leeftijd. Etienne besloot in 2008 om aan te sluiten bij LSP. Ik heb Etienne voor het eerst leren kennen als student aan de Vrije Universiteit Brussel in 1984. Etienne stond toen nog ‘Rood’ te verkopen aan de ingang van het studenten- en personeelsrestaurant.

Etienne werkte als technicus in de faculteit ingenieurswetenschappen en was verkozen in het CPBW namens het ABVV. Zijn grote inzet voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van het VUB-personeel brachten hem regelmatig in conflict met de directie maar ook met de getrouwen van de (B)SP – thans SPa – in de vakbond. Door zijn inzet genoot hij veel respect bij collega’s en hij werd dan ook bij elke sociale verkiezing verkozen met een groot aantal voorkeurstemmen.

Toen ik in 1993 als werknemer aan de VUB begon, was Etienne net met pensioen. Pas later zouden we elkaar terugzien op een vormingsactiviteit van LSP. Hoewel Etienne steeds meer last kreeg van gezondsheidsproblemen trachtte hij toch af en toe deel te nemen aan activiteiten van de partij. Etienne beschouwde LSP als de enige verderzetting van de trotskistische traditie die sinds de jaren 20 van de vorige eeuw in België een rol speelde in de arbeidersbeweging en wilde nog in de mate van het mogelijke een bijdrage leveren. Naast de syndicale werking van LSP was hij vooral ook opgetogen over de mate waarin onze organisatie erin slaagt om jongeren te activeren. Met het heengaan van Etienne verliest de arbeidsbeweging een trouwe en strijdbare medestander.

Jo Coulier, Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel