Sri Lanka. Het leven van de Tamil-bevolking wordt ondragelijk.

De internationale media blijft blind voor de problemen van de Tamil-bevolking in Sri Lanka. De hernieuwde opleving van het conflict tussen de Sri Lankese regering en de Tamils die meer autonomie willen, leidt tot enorme sociale problemen bij de Tamils. De prijzen zijn de lucht in geschoten en de belangrijkste wegen werden gesloten. De regering sluit de Tamils af om hen zo geleidelijk uit te hongeren. De United Socialist Party (USP) protesteert hiertegen en staat voor een gezamenlijk verzet van de arbeiders en arme boeren.

Interview met Siritunga Jayasuriya

“De 500.000 overblijvende inwoners van de regio Jaffna moeten dagelijks strijd leveren om te overleven. De regio is opnieuw een onofficiële oorlogszone. De A9-weg, de enige weg die het noorden van het land verbindt met de hoofdstad Colombo, werd gesloten door het leger. Normaal zijn er iedere dag zo’n 500 vrachtwagens die met basisgoederen naar het noorden trekken. Er werden één of twee noodzendingen per schip verstuurd naar het noorden, maar er zitten daar ook 40.000 soldaten en die krijgen eerst de goederen.

“De prijzen in Jaffna zijn ongelofelijk. In Colombo kost een kokosnoot – basisvoedsel voor de meeste inwoners van Sri Lanka – zo’n 10 roepees. In het noorden, waar er kokosnoten groeien, betaal je nu al 60 tot 80 roepees. Kerosine, nodig om te koken, kost er vier keer meer dan in Colombo en benzine kost zelfs tot tien keer meer per liter, als het al verkrijgbaar is.

“Melkpoeder voor kleine kinderen wordt gewoonlijk verkocht in pakjes van 450 gram voor 150 roepees. In het noorden zijn er pakjes van 100 gram die voor 250 roepees worden verkocht. We hoorden verschrikkelijke verhalen over mensen – jong en oud – die tot 12 uur moesten aanschuiven voor iets als een half zakje rijst of een beetje suiker die vervolgens als ze naar huis trekken overvallen worden. Er zijn ook veel verhalen van de armsten die het weinige dat ze hebben delen met anderen in gelijkaardige situaties.

“Er kwamen honderden verslagen van de verschrikkelijke condities in het noorden. Deze werden verzameld door een nieuwe anti-oorlogscampagne, de Onafhankelijke Volkscommissie in Colombo. Die commissie eist dat de regering maatregelen neemt om noodgoederen te leveren aan de bevolking in het noorden. Er werd ook een oproep gedaan aan de Indische regering om voedsel te droppen in de meest getroffen gebieden.

“Het brede platform van Tamils en linkse partijen, vakbonden en anderen verkoos Siritunga Jayasuriya van de USP als voorzitter. De commissie eist de stopzetting van de oorlog, het heropstarten van vredesonderhandelingen en het respecteren van de rechten van de Tamilminderheid in Sri Lanka. De commissie stuurde een delegatie naar president Mahinda Rajapakse om deze eisen over te brengen, maar ook om een einde te maken aan de dagelijkse moorden en ontvoeringen van Tamils in de regio van de hoofdstad Colombo.

“Er kwamen tal van verslagen van Tamils die werden gemarteld of vermoord. Er is een gedetailleerd verslag opgemaakt van 18 gevallen, waaronder een specifiek schrijnende situatie van 5 lijken die onthoofd werden teruggevonden op zo’n 25 mijl van Colombo.”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist